Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Provincie neemt regie over en kosten van opruimen asbest op zich

DINXPERLO / AALTEN - Er zijn nieuwe ontwikkelingen te melden over de asbest die is aangetroffen op speelplaats De Bijvank en in de aangrenzende tuinen. Uit aanvullend onderzoek, dat de bewoners hebben laten uitvoeren, bleek dat in het overgrote deel van de tuinen geen noemenswaardige hoeveelheid asbest aanwezig is. In slechts een paar gevallen overschrijdt de hoeveelheid asbest de norm. Omdat de provincie in dit geval het bevoegd gezag is, moesten de rapporten van dit aanvullend onderzoek ook door de provincie worden bekeken. Na bestudering van de rapporten komt de provincie tot de conclusie dat op één van de locaties een dusdanige hoeveelheid asbest is aangetroffen dat nader onderzoek nodig is.

Door Joost van de Nadort

Wethouder Gerard Nijland: "Dat is goed en slecht nieuws voor degenen bij wie asbest is aangetroffen. Het goede nieuws is dat de provincie de regie per direct heeft overgenomen van de gemeente en dat de kosten van sanering nu voor rekening van de provincie komen. Het slechte nieuws is dat de planning zoals wij die voorstonden, namelijk in oktober beginnen, komt te vervallen. De provincie verwacht een jaar nodig te hebben om alles rond te krijgen." Het betekent overigens ook dat het zoekgebied waarschijnlijk uitgebreid zal worden en dat op percelen waar al onderzoek is gedaan mogelijk nog een keer onderzoek moet worden gedaan. Er zal dan ook naar andere vervuilende stoffen dan asbest gezocht worden. Pas als de resultaten van dit nieuwe aanvullende onderzoek bekend zijn, kan worden begonnen met de sanering.

Informeren
De gemeente heeft samen met de provincie de bewoners bij wie die hoeveelheid asbest in de tuin boven de norm zit, inmiddels bijgepraat. De provincie moet nu met een plan van aanpak komen en zal dat afstemmen met de bewoners. De provincie organiseert volgens Nijland ergens in oktober een informatieavond voor de bewoners.

Speelterrein
De gemeente heeft de provincie gevraagd of het speelterrein met voorrang kan worden gesaneerd. Wanneer gewacht moet worden op de resultaten van het onderzoek blijft het speelterrein nog een jaar braak liggen. Nijland: "Dat is een onwenselijke situatie omdat er ook geen onderhoud kan plaatsvinden." In overleg is besloten om het speelterrein dit jaar nog aan te pakken en opnieuw in te richten zodat kinderen weer op een veilig speelterrein in de eigen buurt kunnen spelen.

Nadeel voor omwonenden: het hele proces gaat langer duren

Oorzaak
De provincie acht het niet ondenkbaar dat de vervuiling is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is destijds een bom ingeslagen op of in de buurt van de timmerfabriek die op de betreffende locatie stond. De restanten van deze fabriek zijn in de bomkrater geschoven en het is niet ondenkbaar dat deze restanten nu op en rond speelterrein De Bijvank zijn gevonden. Om deze reden zal de provincie ook onderzoek laten doen naar eventueel achtergebleven explosieven.