Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Bijzondere plaatsnaamborden onthuld

Bij binnenkomst Dinxperlo en Suderwick staat nu Dinxperwick

DINXPERLO/SUDERWICK - Wie Suderwick of Dinxperlo binnenkort bezoekt, zal bij de toegangswegen Sporkerstrasse en Anholtseweg, aan de Duitse kant als Brückendeich aangegeven, plaatsnaamborden tegenkomen die ongewoon zijn en op het eerste gezicht wat verwarrend overkomen. De borden verwijzen naar Dinxperwick, een plaatsnaam die eigenlijk niet bestaat en die op geen enkele landkaart is te vinden, maar in Dinxperlo en Suderwick bekend is als de samentrekking van die beide plaatsnamen.

'Verkeersblauw en verkeersgeel'

De ene helft van het bord is in het Nederlandse 'verkeersblauw' met witte letters, de andere helft in het Duits 'verkeersgeel' met zwarte letters. Dit alles is mogelijk gemaakt door een grensoverschrijdende samenwerking tussen de Heimatverein Suderwick, de Stichting Bewaar 't Olde, de Burgerinitiative Suderwick en het Grenzblickatelier.
Al jaren lang vond Heimatverein Suderwick het jammer dat aan de toegangsweg van de grensovergang West (Brüggenhütte) en de rondweg van Dinxperlo wel een plaatsnaambord voor het tot Nederland behorende Dinxperlo staat, maar niets er op wijst dat daar al aan de rechterkant van de straat het Duitse Suderwick begint. De reden daarvoor is dat plaatsnaamborden met wettelijke verkeersregels te maken hebben.Zo kan slechts een Nederlands plaatsnaambord 'Dinxperlo' volgens de wettelijke regels aangeven dat men zich in een bebouwde kom bevindt en hoogstens 50km per uur mag rijden. Niet geïnformeerde bezoekers weten daardoor niet dat rechts van de straat Suderwickers wonen. Het nieuwe bord wekt nieuwsgierigheid op en doet recht aan de curieus verlopende landsgrens, en de bijzondere situatie waarin beide dorpen verkeren, met een landsgrens die precies midden over een straat loopt, waardoor de ene kant van de straat Suderwick is en de andere kant Dinxperlo.

Fotograaf/ontwerper en mede-eigenaar van het Grenzblickatelier in Suderwick, Joop van Reeken ontwierp al eens een logo voor Burgerinitiative/Burgerinitiatief (BI) Dinxperwick. Dat logo bleek ookzeer geschikt voor een plaatsnaambord. Een bord dat enerzijds verwijst naar de geschiedenis van de grens en anderzijds wijst op de kansen die zich voordoen bij het goed samenleven met elkaar onder één Europees dak .
De naam Dinxperwick wordt in Dinxperlo al reeds jaren bij veel gelegenheden gebruikt. Deze woordspeling staat voor het saamhorigheidsgevoel en de goede verstandhouding tussen instellingen,verenigingen en inwoners van Dinxperlo aan de Nederlandse en Suderwick aan de Duitse kant. Onder deze naam heeft de BI Dinxperwick een dreigende ontzanding in Suderwick verhinderd en zijn andere gemeenschappelijke projecten opgepakt.

Om de in Dinxperwick sterk levende Europese gedachte te laten zien, kwam men op het idee om onder de plaatsnaam 'Grenzeloos Europa Grenzenloos' toe te voegen. Die suggestie kwam van Verena Winter van Reeken,die het Grenzblickatelier leidt, en die Suderwick heel bewust als Europese woonplaats heeft gekozen heeft. Het Grenzblickatelier werkt graag mee aan nieuwe impulsen voor een Europees dorp als Dinxperwick.
Alle betrokkenen bij het plaatsnaambord hopen op een nog sterkere eenheid en een goed met elkaar optrekken van Dinxperlo en Suderwick, ofwel in Dinxperwick.


Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel