Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Jodelrock in Dinxperlo

DINXPERLO - Het belooft een waar feest te worden, de Heimatdämisch uit het zuiden van Beieren komen naar Dinxperlo op zaterdag 18 november. Een muzikaal gebeuren, waarbij men mag denken aan 'Heimatsmusik' met een grote knipoog. Gerard Kolenbrander en Jonneke Gerritsen van Old Dutch hebben dan ook hoge verwachtingen van deze 'Beierse muzikanten met hun 'Jodelrock'.

Kolenbrander geeft aan: "ze treden dit jaar slechts één keer in Nederland op en dan is het toch geweldig dat ze naar Old Dutch komen. Op YouTube kan je zien dat deze band al tig keer bekeken is en ook al erg vaak gedownload. Ze zijn enorm populair en overal horen we positieve berichten over de Heimatdämisch."

Uniek gebeuren op de Bühne
"Het wordt een uniek gebeuren op de Bühne. Je kunt niet zeggen dat het een oktoberfeest is, ook al lijkt het er enigszins op. Het gaat allemaal net een stap verder en het concept is geweldig. In Duitsland zijn ze immens populair. Nummers van Nena, Joe Cocker, Lady Gaga en zelfs AC/DC worden in een Oberkraïner jasje gehuld en de nummers krijgen allemaal een 'Heimat tintje", aldus Kolenbrander. De band toert momenteel door heel Duitsland en staan op diverse festivals in bijvoorbeeld Frankrijk, Noorwegen en Luxemburg. Nu dus ook in Nederland als ze in Dinxperlo komen. Voor 2018 liggen de aanvragen voor de Heimatdämisch klaar voor de rest van Europa maar ook voor de USA en Brazilië. Het is een feest voor zowel ouderen als jongeren. Er zijn inmiddels al groepen die zich hebben aangemeld om er op 18 november bij te zijn en natuurlijk is het toegestaan om gezellig in Lederhosen en als Dirndl te komen. Mee knallen en een hoop gezelligheid zijn de ingrediënten voor de Heimatdämisch. In de pauzes kunnen de bezoekers rekenen op vermaak van DJ Wimpie. Groepen kunnen gezellig een grote tafel reserveren. Leuk om met het sportteam of met de buurt te komen. De Heimatdamisch met hun 'Jodelrock' mag je niet missen.

Lezersactie Dinxpers Nieuws
De kaarten voor de Heimatdamisch kosten 13,50 euro per persoon en zijn verkrijgbaar bij Old Dutch, men kan hiervoor bellen met nummer 0315-651334. Speciaal voor de lezers van Dinxpers Nieuws worden er twee VIP kaarten beschikbaar gesteld. Bij dit arrangement krijgt de winnaar twee toegangskaarten voor deze geweldige avond en een cd met foto van de Heimatdämisch, inclusief eten. Eenieder die kans wil maken voor dit arrangement kan mailen naar: redactie@dinxpersnieuws.nl onder vermelding van lezersactie Heimatdämisch.


Midwinterhoorns maken

DE HEURNE - Ook dit jaar is er, namens de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten Dinxperlo Wisch, een cursus midwinterhoorn bouwen gestart. Er zijn elf deelnemers die vanaf eind augustus om de week bij elkaar komen bij Rutgers aan het Giebinkslat in De Heurne.

De informatieavond was al afgelopen winter, omdat er dan een geschikt stammetje moet worden gezocht. Dit stammetje moet dan droog worden opgeslagen tot aan de zomer. Dan is het tijd om de bast eraf te halen. Daarna moet het stammetje verder drogen, zonder dat het gaat scheuren.
Op de cursusavonden worden stap voor stap de werkzaamheden voor thuis voorbereid. Het totaal aantal uren dat er thuis 'gewerkt' moet worden is circa 40 à 50, afhankelijk van de dikte van de stam.

Na vijf lessen is de hoorn zover dat er kan worden proefgeblazen. Omdat het blazen niet vanzelf gaat, is er vorig jaar gestart met een aantal blaaslessen. Dit werpt zijn vruchten af.

Bij voldoende deelname zal er volgend jaar weer een cursus worden gehouden. Men kan zich hiervoor opgeven bij Willibrord Kruijsen via e-mail w.kruijsen@planet.nl of telefonisch 0543-475888 of 06-53718081.


Over schildklieraandoeningen

WINTERSWIJK - Op dinsdagmorgen 7 november is in het SKB ziekenhuis te Winterswijk een inloopochtend voor mensen met een schildklieraandoening. Van 9.30 tot 12.00 uur staan in de hal van het ziekenhuis ervaringsdeskundige vrijwilligers van de Schildklier Organisatie Nederland (SON). Iedereen kan bij hen terecht met verhalen en vragen rondom schildklieraandoeningen. In de stand ligt ook informatiemateriaal dat men thuis kan nalezen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van SON.


www.schildklier.nl