Freek Diersen geeft het stokje door aan de burgemeester van Stadt Ahaus. Foto: PR
Freek Diersen geeft het stokje door aan de burgemeester van Stadt Ahaus. Foto: PR Foto:

Grensoverschrijdende
arbeidsmarkt en opleiding

REGIO - Een positieve conclusie trekken de initiatiefnemers van het Pact: Arbeidsmarkt over de grens. Ongeveer 110 deelnemers namen bij Intergas in Coevorden aan de slotbijeenkomst van het Pact-arbeidsmarkt deel. Daarbij gaf Euregioraadslid Freek Diersen het stokje over aan de burgemeester van de Stadt Ahaus.

De afsluitende bijeenkomst van het Pact vond letterlijk op de grens tussen Nederland en Duitsland plaats, namelijk bij het bedrijf Intergas op het grensoverschrijdende bedrijven- en industriepark GVZ Europark Coevorden-Emlichheim. Na twee jaar Pact trekken de initiatiefnemers de conclusie: de eigen dynamiek van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt is er weer – veel schouders hebben deze belangrijke opgave op zich genomen. Een thema dat tijdens de bijeenkomst centraal stond was ook de grensoverschrijdende opleiding. Vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen uit de EUREGIO informeerden over de situatie bij beroepsopleidingen. Wie open staat voor een nieuwe (werk-)cultuur en minstens basiskennis van de buurtaal heeft, heeft daarbij de beste kaarten. En wie werken over de grens gewoon een keer voor een dag wil proberen, kan in 2018 meedoen met het Experiment Grens. De EUREGIO organiseert dan een snuffeldag. Alle deelnemers waren het over twee dingen eens: ook vele kleine stappen hebben kans van slagen, en de afsluiting van het Pact is eigenlijk een begin.
"Een geslaagde pilot van onze Euregio Gronau van twee jaar, om het werken over de grens zichtbaar aantrekkelijk en structureel nog beter mogelijk te maken, omdat er veel kansen aan beide zijden van de grens liggen. De Euregio geeft na twee jaar het stokje over aan de ondernemers en overheid in het veld", aldus Freek Diersen in zijn functie van Euregioraadslid.