Heel veel onderzoekers. Foto: PR
Heel veel onderzoekers. Foto: PR Foto: null

Crime Scene Investigation in Dinxperlo

DINXPERLO - Om de brute moord op Willy T. grondig te kunnen onderzoeken, waren er tijdelijk twaalf forensische teams in Dinxperlo samengesteld. De moord op Willy T. - die vorige week in het Kulturhus Dinxperlo werd doodgeschoten - riep zoveel vragen op, dat een uitgebreid technisch onderzoek nodig was voor het verzamelen van bewijsstukken. Bij het opnemen van vingerafdrukken, onderzoeken van bloedsporen, geluidsfragmenten analyseren en natuurlijk getuigenverklaringen verzamelen, gingen de teams uiterst nauwkeurig te werk. Gelukkig bleek alles alleen maar een CSI-project, in het kader van het onderzoekend leren, voor leerlingen uit groep 8 van De Bosmark en de eerste klas van Schaersvoorde.

Door Iris Jansen

Tijdens het onderzoek kwamen nog meer delicten aan het licht, zoals het dumpen van gifvaten met xtc in het Welinkbos en een schilderijenroof uit het Grenslandmuseum. Ook bleek dat het aangekondigde optreden van 'De Danser' vorige week in Dinxpers Nieuws, een verkapte oproep aan diverse bendeleden te zijn, om zich dinsdagavond te verzamelen met als doel de gifvaten te lozen. Helaas was Willy T. hiervan getuige en toen zij door de criminelen werd betrapt, vluchtte zij naar garage Seleman, waar de heer Seleman nog laat aan het werk was. Seleman, die Willy T. probeerde te beschermen tegen haar achtervolger, moest na schermutselingen met ene Rens D. en onder bedreiging van diens pistool, Willy T. laten gaan. Zij zette haar vlucht voort via het sportpark 't Welink, Schaersvoorde, richting het dorp en vervolgens naar het Kulturhus, waar zij tenslotte een tragische dood tegemoet ging. Uiteindelijk lukte het de twaalf teams na intensief onderzoek en uitgebreid overleg, afgelopen vrijdag de drie rechters die speciaal voor deze case naar Dinxperlo waren gekomen, hun visie op deze crime met overtuigende bewijsvoeringen te kunnen voorleggen. Deze speciale zitting speelde zich afgelopen vrijdag af in IKC de Bosmark. Er was veel publieke interesse in deze zaak, waaronder belangrijke getuigen zoals de heer Seleman en de concierge van Schaersvoorde, Westendorp.

Intensieve samenwerking
"Gelukkig is er helemaal geen moord gepleegd in Dinxperlo", vertelt leerkracht groep 8 van IKC De Bosmark, Margriet Fix, lachend. "Het verhaal komt uit de pen van theatermaker Theo Soonti?ns. "Zo'n anderhalf jaar geleden hebben IKC De Bosmark en het College Schaersvoorde Dinxperlo besloten om meer te gaan samenwerken. We gaan werken aan een ononderbroken ontwikkelingsproces voor leerlingen van 0 tot en met 16 jaar. De overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs moet soepeler gaan verlopen. Dit is onze eerste gezamenlijke projectweek, waarin niet alleen 109 leerlingen maar ook zeker tien docenten en stagiaires van beide scholen met elkaar aan het werk gingen. Dit project had alles in zich om met elkaar samen te werken door te analyseren, taken te verdelen, creatief te denken, nieuwsgierigheid te kweken en te prikkelen om net een beetje verder na te denken dan anders. Het was ook een leerzaam project met diverse workshops. Zo heeft mijn zoon Jochem Ekelmans met enkele medestudenten van de opleiding Forenschisch Onderzoek in Enschede, verteld over de diverse forensische onderzoeksmethoden. De leerlingen gingen dus met een bepaalde kennis aan het werk. Ook de leerkrachten kwamen door dit project beter met elkaar in contact; je slecht zo de drempels tussen beide scholen en loop je sneller bij elkaar binnen. Vanaf januari gaan beide scholen zich eerst richten op wiskunde en rekenen waarna het Nederlands en Engels taalonderwijs aan bod komt. Met deze samenwerking kunnen leerlingen de overgang naar de brugklas met vertrouwen tegemoet zien."

Vrij spreken
De intensieve week werd vrijdag afgesloten met een onderzoekspresentatie van de twaalf teams. Naast de jonge onderzoekers en leerkrachten, waren ook Theo Soonti?ns en de 28 acteurs en vrijwilligers die bij de 'moordzaak' een rol hadden gespeeld, aanwezig. De teams moesten hun bevindingen presenteren aan de drie rechters: notaris Charlotte Passmann uit Terborg, secretaris van de Rechtbank Arnhem, Miranda Wijnveen, en wethouder Henk Rijks. Zij hadden de taak op zich genomen elk team vragen te stellen over hun requisitoir. Notaris Passmann: "Ik heb bewondering voor de kinderen die hier zo frank en vrij voor publiek durven spreken. Wij zitten hier tenslotte als vreemden en zij moeten moeilijke vragen beantwoorden over hun onderzoek. Wat een prachtige gelegenheid om dit al op jonge leeftijd te kunnen leren." Ook Miranda Wijnveen was onder de indruk: "Dit is de eerste keer dat ik vanuit mijn functie zoiets doe op een school. Wat een leerzaam project. Ik heb hier met enorm plezier aan meegewerkt. Het was een hele mooie kans die de kinderen hiermee gekregen hebben: zich ergens in kunnen vastbijten om tot een oplossing te komen." Ook wethouder Rijks genoot zichtbaar van zijn rol als rechter: "De leerlingen hebben een mooie ervaring opgedaan deze week. Ik waarschuw dus iedereen in Dinxperlo: doe geen verboden dingen, want de kinderen van De Bosmark en van Schaersvoorde weten snel de dader te vinden."

Na het beoordelen van alle betogen door de rechters, kwam team 8 onder leiding van 'inspecteur' T. Oosterink als beste onderzoeksteam uit de bus. De groep bestond uit de 'rechercheurs' Wennie te Kamp, Femme Kikkert, Luka Seegers, Evy Slöetjes, Lyam van Offeren uit groep 8 van IKC De Bosmark en Mitch Loman, Josephine Vosjan, Renske Bruggink en Bram Vriesen uit klas 1 van College Schaersvoorde.

Ook geluidsfragmenten en telefonische tips worden nauwkeurig onderzocht. Foto: PR
Sporenonderzoek 'in het veld' wordt serieus aangepakt. Foto: PR
Nauwkeurig al het bewijsmateriaal onderzoeken. Foto: PR
Uitleg over forensisch onderzoek. Foto: PR
De rechtbank stelt pittige vragen over het onderzoek. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het winnende CSI-team. Foto: PR