Foto: Collectie Ben Maandag
Foto: Collectie Ben Maandag Foto:

Reacties op Dinxpers Huuksken

DINXPERLO - Ben Maandag meldt dat hij veel leuke reacties heeft gehad op de prentbriefkaart van Wirtshaus Zum Deutschen Eck, dat werd gepubliceerd in de rubriek Dinxpers Huuksken.

Ben schrijft: "Ik had onder andere een gesprek met Klara Jansen-Schepers, 82 jaar, (geen familie van burg. Schepers). Klara is geboren in Lowick, Duitsland. Ze trouwde in 1959 met Vinzenz Jansen uit de vierde generatie in Dinxperlo. Maar voor ze ging trouwen moest ze een opgave doen van haar volledige uitzet aan een Nederlandse ambtenaar, want ze hoorden immers bij Nederlandin verband met de annexatie van 1949-1963. Na de opgave kreeg ze bericht dat ze niet mocht trouwen, omdat de uitzet veel te groot was. Verbazing alom! Maar geen paniek, de overbuurman die bij de douane werkte, werd ingeschakeld en die heeft ervoor gezorgd dat ze alsnog mocht trouwen. Echt Nederlandse ambtenarij! Herman Antoon Jansen van Zum Deutschen Eck had een hotel met een aantal kleine kamers die hoofdzakelijk door vertegenwoordigers werd gebruikt. Verder was er een biljart, die hoofdzakelijk door Dinxperloërs werd gebruikt, zoals door Henk Elburg, verder een café, een kruidenierswinkel, een kolenhandel, een slachthuis en de Volksbank. Op de laatste dag van de annexatie werd in 1963 nog Grolsch bier gedronken, maar om 12.00 uur 's nachts werd overgeschakeld naar Köningsbier! Ook op de laatste dag werd er een sleuf gegraven en om 12.00 uur werd de telefoon weer omgezet naar de Deutsche telecom."

Veel Jansens uit Oldenburg (Dsl.) hebben zich gevestigd in Dinxperlo, oa. hotel het wapen van Oldenburg of hotel Jansen en niet hotel Boland
Zoals eerder werd genoemd! Verder een rijwielzaak, deze Jansen was tevens cipier van de gevangenis in Dinxperlo en een slagerij.

Of er de laatste dag van de annexatie nog veel goederen gesmokkeld zijn was bij haar niet bekend! De kruidenierswinkel en het hotel zijn voor de oorlog al door H. A. Jansen stop gezet.


Kerstmarkt van vv MEC

MISTE - Traditiegetrouw houdt voetbalvereniging MEC uit Miste een kerstmarkt. Dit jaar vindt het winterse event plaats op vrijdag 8 en zaterdag 9 december, zoals de laatste jaren gebruikelijk bij Loonbedrijf Miste aan de Misterweg.

De vrijwilligers zijn onder leiding van Anita Oonk al weken bezig met de voorbereiding en hebben weer fraaie kerstdecoratie ontworpen en gemaakt. Naast de meer traditionele kerststukjes bieden zij elk jaar weer nieuwe trendy objecten aan. Ook zijn er kerststukken, speciaal bedoeld om het graf van een dierbare te sieren.

Tijdens de markt worden traditiegetrouw oliebollen gebakken voor de verkoop, en ook wordt er wijn verkocht om de clubkas te spekken.
De verkoop vindt plaats op vrijdag 9 december van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 10 december van 10.00 tot 12.00 uur.