Grenslandmuseum

Nog steeds loopt de actie voor het behoud van één van de pronkstukken van ons dorp: het Grenslandmuseum. Op verschillende fronten worden door het onlangs vernieuwde bestuur van St. Bewaar 't Olde pogingen gedaan om dit museum te behouden. Er is een brochure uitgegeven waarin onder andere staat dat de eigenaar van dit Rijksmonument, De Woonplaats, in opdracht van het ministerie dit pand moet verkopen. Het is eigenlijk commercieel onroerend goed dat niet in het takenpakket past van een bedrijf dat woningen verhuurt.

En dan sta je als bestuur voor het dilemma: wat nu? Opdoeken? Alternatieve locatie? Zelf kopen? Ga er maar aan staan! Na heel wat slapeloze nachten, brieven schrijven, telefoontjes plegen en gesprekken met makelaars, banken, weldoeners, gemeente, bouwbedrijven en andere geïnteresseerden werd het stoute plan opgevat om dit pand zelf te kopen. Maar ja, willen is één en kunnen is twee.

Sinds enkele maanden loopt nu het proces van het in eigendom nemen van het museum. Maar het aankoopbedrag is niet voldoende. Voor onderhoud en isolatie is daarnaast nog een bedrag nodig van enkele tienduizenden euro's. Zoals in de brochure staat: om de renovatie te bewerkstelligen is hulp nodig van bedrijven en particulieren. En er wordt onderzoek gedaan naar subsidiemogelijkheden. Ook wordt er gewerkt aan vergroting van de naamsbekendheid.

Naast het bestuur is er ook een aanvullende groep vrijwilligers die hand- en spandiensten verrichten en aanwezig zijn tijdens de openingsuren. Het is tevens een wens van het bestuur om met meer vrijwilligers het museum langer geopend te hebben.

Op vele fronten worden dus pogingen gedaan voor behoud van dit pand op deze prachtige locatie en met zo'n rijke historie.

'I'j hebt Dinxpèr neudig moar Dinxpèr hef ow ook neudig!'

Mail naar: b.bussink@kpnplanet.nl

Hol ow goed!

H. Eurneman