De bevolking van Asebe Teferi kan water nu dicht bij huis halen. Foto: Ineke Luimes
De bevolking van Asebe Teferi kan water nu dicht bij huis halen. Foto: Ineke Luimes

Stichting Barmuja brengt schoon water dichterbij

BREEDENBROEK - Stichitng Barmuja, waar Ineke Luimes zich voor inzet, heeft in het gebied rondom Asebe Teferi in Ethiopië in oktober een waterproject opgestart. Zodra bekend werd dat het project ging lopen werd er waar mogelijk druk geholpen door mensen van de plaatselijke bevolking om sleuven te graven voor buizen. Het bronwater wordt nu via deze buizen naar beneden, naar een tappunt geleid. Daar kan de bevolking nu dichtbij schoon drinkwater halen. Op zaterdag 2 december werd het eerste tappunt in gebruik genomen.

De blijdschap bij de plaatselijke bevolking was enorm. Het is de bedoeling dat er nog meer tappunten worden aangelegd, om op die manier het schone drinkwater dichterbij de bevolking van Asebe Teferi te brengen. Schoon drinkwater is van levensbelang, dat is in de afgelopen jaren heel duidelijk geworden.

Ruim twaalf jaar realiseert Stichting Barmuja projecten in Ethiopië. De stichting doet voornamelijk projecten met betrekking tot de eerste levensbehoefte van ieder mens: schoon drinkwater. De eerste jaren waren de projecten in het zuiden van Ethiopië, maar sinds enige tijd is het werkgebied van de stichting verplaatst naar Asebe Teferi. Asebe Teferi ligt ruim 300 km ten oosten van Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië. Er leeft een bevolkingsgroep van 5000 mensen. Deze mensen hadden tot voor kort geen toegang tot schoon drinkwater.

De enige manier om aan (drink)water te komen was om met een lege jerrycan hoog de bergen in te gaan om daar het water te halen. Dat water komt uit een natuurlijke bron, en vindt z'n eigen weg door geulen in de berg naar beneden. Blikjes en dergelijke werden in de neergaande stroompjes gevuld. Vervolgens ging de jerrycan gevuld met vijftien tot twintig liter water, werd op de rug geladen en men daalde van de berg af. Een bijzonder gevaarlijke onderneming, zeker als het pad nat is. Door het gerealiseerde waterproject hoeft de bevolking deze gevaarlijke tocht niet meer te maken.

Stichting Barmuja kan voor het uitvoeren van de projecten alle hulp goed gebruiken. Meer informatie is te vinden op de website www.barmuja.nl of op de Facebookpagina van Stichting Barmuja.


Vier generaties in
vrouwelijke lijn

DINXPERLO - Ineke Pastoors wordt op 4 december 75 jaar. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar wel bijzonder is, dat zij op 2 september ook overgrootmoeder is geworden van Liva Maas. Daarmee is Ineke Pastoors de oudste in vrouwelijke lijn van vier generaties. Op de foto staan baby Liva op de arm bij overgrootmoeder Ineke, met erachter (links) oma Thea Plug-Pastoors en moeder Elke Maas-Plug.


De vier generaties. Foto: eigen foto