Onkruid

Als je zo om je heen kijkt in ons dorp denk je, och, tis allemoale goed veur mekare hier. De eerste indrukken zijn best wel goed. De jaarlijkse financiële lasten die de gemeente ons oplegt zijn niet hoog als je die vergelijkt met andere gemeenten. Maar deze medaille heeft ook een keerzijde. Alles wat de gemeente doet voor haar burgers, moet betaald worden. De werkuren van de ambtenaren en aanschaf van materiaal wordt grotendeels door de burger betaald. En daar schort het hem aan. Er zijn nu blijkbaar te weinig ambtenaren en er is te weinig apparatuur.
Voorbeelden: de belabberde staat van de Geersweg, Ovinkveld en met name het Kerkpad. Men is wel maandenlang bezig aan wegen in het dorp maar de (fiets-)paden buitenaf worden gemakshalve vergeten. Het Kerkpad is in 1994 verhard en aan het asfalt is daarna nooit meer iets gedaan, behalve de chicane over de beek direct achter de Kalverweidendijk. De paden worden smaller en zitten vol kuilen en gaten.
In het dorp zelf tiert op vele plaatsen welig het onkruid. In omliggende dorpen zijn machines bezig dit op te ruimen. Verkeerde zuinigheid!
Maar de grootste verloedering is aanschouwbaar op het oude kerkhof. De graven zelf worden steeds minder bijgehouden door nabestaanden. De paden zien groen van het onkruid. En tussen de graven is het helemaal een trieste boel. Bomen en struiken die veel te hoog en te breed zijn. Ze overwoekeren de graven. Een schone taak voor de verantwoordelijken in 0543 om daar wat aan te doen! Of wachten ze daar op 1 januari? Dan treden daar circa veertig mensen in dienst van de gemeente. Deze neemt ze over van de Hacron. Ze zijn inzetbaar op meerdere niveaus in de groenvoorziening. En zijn nog goedkoper ook! Zal wel iets te maken hebben met de kostenverdeling vanuit Den Haag.
Zo zie je maar: elk nadeel heb z'n voordeel. En dit nadeel kan makkelijk tot ieders voordeel worden omgebogen! Zeker met behulp van de nieuwe ambtenaren. Dan moeten deze er maar voor zorgen dat Kerkpad, centrum en oude kerkhof weer enigszins toonbaar worden. En 't idee wegnemmen dat wi'j hier vake an de letste memme ligt.

Hol ow goed!
H. Eurneman