De organisatoren zijn al helemaal in kerststemming. Foto: Frank Vinkenvleugel
De organisatoren zijn al helemaal in kerststemming. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

DinxperDoet in het teken van kerst

DINXPERLO - Dinxperlo heeft de krachten gebundeld. Op initiatief van College Schaersvoorde Dinxperlo, zal de Moonlight Shopping dit jaar een mooie aanvulling krijgen. Met ondersteuning van Dinxper Doet, heeft Schaersvoorde samen met de basisscholen uit Dinxperlo, Ondernemersvereniging Iodus en Figulus Welzijn op woensdagavond 20 december van 18.15 tot 21.30 uur, een gezamenlijk Kerstfeest voor Dinxperlo georganiseerd. Dat bestaat uit de jaarlijkse Moonlight Shopping in een sfeervol centrum met leuke activiteiten én een goede-doelen-kerstmarkt op het Prins Clausplein.

Door Iris Jansen

Directeur Jan van der Horst van IKC De Bosmark vertelt: "Henk Hiddink, locatieleider van college Schaersvoorde kwam met het idee om dit jaar een gezamenlijk kerstfeest te organiseren. Hieraan wilden we een goed doel koppelen waarvoor we Stichting Simba hebben uitgekozen. Via verpleegkundige Paulien Brethouwer uit Dinxperlo is er een link met deze stichting. Ook de basisscholen St. Liboriusschool en De Wegwijzer wilden zich hier graag bij aansluiten. Aangezien we via het programma Naschoolse activiteiten al een goede samenwerking hebben met Figulus Welzijn en Dinxper Doet, hebben we ook hen erbij betrokken. Samen met de activiteitencommissie Iodus, die ons met hand en spandiensten zal ondersteunen, wordt het een sterk evenement. Volgens mij is dit de eerste keer dat er in Dinxperlo zo'n brede samenwerking voor een goed doel is ontstaan."

Sinds 2010 bestaat er een intensieve samenwerking van het Slingeland Ziekenhuis Doetinchem met de Stichting Simba. Centraal staat het Sengerema Designated District Hospital (SDDH). Dit is een groot missieziekenhuis in Sengerema, provincie Mwanza, Tanzania. Dit ziekenhuis heeft een sterke binding met Nederland aangezien al zeker 40 jaar lang Nederlandse artsen hier hun coschappen lopen. Dokter Erik Staal, de broer van Paulien Brethouwer, en werkzaam als traumachirurg in het Doetinchemse Slingeland Ziekenhuis, is samen met zijn vrouw Jiska oprichter van de Stichting Simba. Simba staat voor Stichting Internationale Medische Bijdragen Afrika. Onder leiding van Erik Staal gaat er twee maal per jaar een medisch team op vrijwillige basis naar het Sengerema Ziekenhuis voor het geven van specialistische medische zorg, voornamelijk aan kinderen, en het onderwijzen van personeel. Geld voor (nieuwe) medische apparatuur is er nauwelijks.

Steffan Rexwinkel van Figulus Welzijn: "De opbrengst van de kerstmarkt in Dinxperlo is een welkome financi?le aanvulling voor de stichting. Het is een mooi idee dat we vanuit Dinxperlo iets kunnen bijdragen aan de medische verzorging daar. Wij proberen vanuit Figulus Welzijn en Dinxper Doet initiatieven van organisaties en scholen met elkaar te verbinden en te versterken. Met onze vrijwilligers kunnen we zo samen met de activiteitencommissie van Iodus een bijdrage leveren aan de organisatie van deze kerstmarkt en natuurlijk aan het goede doel."

De basisschooldirecteuren Jan van der Horst, Yvet Knoefmann en Saskia Walgemoet zien deze kerstmarkt als een mooie activiteit voor de kinderen. "De kinderen moeten zelf aan de slag met het maken van leuke dingetjes zoals kerstkaarten, sleutelhangers, waxinelichtjes en dergelijke. Ze moeten alles zelf bedenken en uitvoeren, dus lekker actief en creatief bezig zijn én natuurlijk samenwerken. Ook zullen de kinderen tijdens de koopavond in het dorp in allerlei leuke acts te zien zijn. Als 'living statues', levende standbeelden dus, en met diverse optredens. Natuurlijk zullen wij als scholen de kinderen hierin ondersteunen, maar vanuit de ouderverenigingen is ook veel hulp en enthousiasme aanwezig. Zij nemen ons heel wat werk uit handen."

Natuurlijk worden er ook lekkere zelfgemaakte hapjes en warme winterdrankjes door de kinderen te koop aangeboden. Betalen gaat met bonnen die op de markt gekocht kunnen worden. De opening van de kerstmarkt en Moonlight Shopping begint met een gezamenlijk lied van de groepen 1 en 2 op het marktplein.