Onder leiding van Bart van den Goorbergh wordt er flink gerepeteerd voor het concert. Foto: Frank Vinkenvleugel
Onder leiding van Bart van den Goorbergh wordt er flink gerepeteerd voor het concert. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Kerstconcert St. Antonius met Fanfare Prinses Beatrix en Valentin Jar

BREEDENBROEK - Dit jaar trakteert Harmonie St. Antonius in samenwerking met Fanfare Prinses Beatrix uit Dinxperlo de luisteraars op een bijzonder kerstconcert. Naast de traditionele kerstnummers staan er ook enkele gospels op het programma. Operazanger Valentin Jar uit Dinxperlo verleent dit jaar zijn medewerking aan dit sfeervolle kerstconcert.

Door Iris Jansen

Op dinsdagavond 19 december gaat de deur van de H.H. Petrus en Pauluskerk in Breedenbroek open voor het kerstconcert, dat Harmonie St. Antonius traditiegetrouw verzorgt. In samenwerking met Fanfare Prinses Beatrix en operazanger Valentin Jar bieden zij de luisteraars een sfeervol kerstconcert aan. Dirigent Bart van den Goorbergh: "Het is erg leuk dat Valentin Jar dit jaar wilde meewerken aan ons gezamenlijke kerstconcert. We hebben het programma zo opgebouwd, dat het bij iedereen in de smaak zal vallen. Met het traditionele kerstlied 'Stille Nacht' opent Valentin Jar het concert, en dan zingt hij samen met 'onze kinderen' het vrolijke Oud-Hollandse kerstlied 'A la Berline Postiljon'. Naast twee mooie gospels waarin hij als tenor prachtig tot zijn recht komt, zingen wij samen nog de spirituel 'Children Go where I send thee'. Jar: "Dit is de eerste keer dat ik met St. Antonius samenwerk. De gospels zijn werkelijk een mooie keuze. Bijna alle kerstconcerten hebben immers een heel traditioneel kerstprogramma; dan is dit een prachtige keuze. Maar er zijn nog zoveel mooie kerstliederen om te zingen, die helaas niet vaak ten gehore worden gebracht. Ook het lied samen met de kinderen vind ik enorm leuk om te doen. Het is weer een nieuwe uitdaging en daar hou ik van."
Bart Van den Goorbergh: "Samen met de fanfare Prinses Beatrix spelen we drie nummers waaronder het 'Adiemus' van Karl Jenkins. Natuurlijk hebben we ook aan de samenzang met het publiek gedacht. Het is tenslotte bijna kerstmis. Maar liefst zes nummers hebben we daar voor uitgekozen. De tekst wordt geprojecteerd in de kerk, die weer net zoals voorgaande jaren verwarmd en prachtig versierd zal zijn met een verlichte kerstboom en een kerstkribbe. Het concert dat 19.30 uur begint, is vrij toegankelijk, maar een vrije gift is altijd van harte welkom."


Achter iedere kerststal zit een verhaal

KRANENBURG/VORDEN - 'Achter iedere kerststal zit een verhaal'. Een uitspraak van Bert Hilhorst, koster in de Martelaren van Gorcumkerk, uit Amsterdam en een van de verzamelaars van kerstgroepen die dit jaar de tentoonstelling inrichten. De kerststallen vertellen een blijde boodschap van licht en hoop en worden vaak verrassend mooi vormgegeven door kunstenaars in vele landen van de wereld. In het museum staan voor deze expositie ruim driehonderd internationale kerstgroepen opgesteld.

Bert Hilhorst verzamelt al ruim 30 jaar kerststallen en heeft er momenteel ongeveer 550 in zijn bezit, waaronder groepen uit onder meer Frankrijk, Canada en Duitsland. Een van zijn pronkstukken komt uit de Franse Provence, het is een groep, met Santons of 'kleine heiligen', dit zijn kleine, hand geschilderde beeldjes uit de Provence. Tot de klassieke santons behoren de kerststalfiguren van Jezus, Jozef en Maria, de Drie Koningen, de engel, de os en de ezel. Deze groep staat nu opgesteld in het Heiligenbeeldenmuseum.
Heel bijzonder dit jaar is de expositie van Nanny de Beer uit Zutphen, zij komt met miniatuurgroepjes. Inmiddels is in het bezit van 225 miniatuurtjes uit alle delen van de wereld: Braziliƫ, Colombia, Venezuela, Italiƫ en Polen. Ruim 75 groepjes uit haar collectie staan tijdens Kerst op de Kranenburg opgesteld in het museum.
Openingstijden tentoonstelling: dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur, van vrijdag 8 december 2017 t/m zondag 7 januari 2018. Vrijdag 15 december doorlopend geopend tot 22.00 uur met een sfeervol Kerstconcert door zangkoor Reborn. Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Begeleiders van rolstoelgebruikers gratis toegang. Kinderen tot en met 12 jaar onder begeleiding van een volwassene eveneens gratis toegang.


0575-55 64 88

heiligenbeeldenmuseum.nl