Natuurlijk moest het poortje worden ingewijd. Saillant detail: de Duitsers staan aan de Nederlandse kant, de Nederlanders aan de Duitse kant... Foto: Frank Vinkenvleugel
Natuurlijk moest het poortje worden ingewijd. Saillant detail: de Duitsers staan aan de Nederlandse kant, de Nederlanders aan de Duitse kant... Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Kommiezenpoortjes herinneren aan grensgeschiedenis

SUDERWICK/DINXPERLO - De Heimatverein Suderwick heeft in samenwerking met Stichting Bewaar 't Olde Dinxperlo aan de Duits-Nederlandse grens tussen Suderwick en Dinxperlo weer een 'monumentje' dat herinnert aan de grensgeschiedenis aangebracht. Aan het einde van de Keupenstraat en de Aaltenseweg herinneren de zogenaamde kommiezenpoortjes aan het spannende kat-en-muisspel tussen 'kommiezen' (douanebeambten, red.) en smokkelaars in tijden waar vooral aan de onoverzichtelijke grens tussen afgelegen boerderijen de smokkel met vee bloeide.

Aan de Duitse kant waren de boeren verplicht om kommiezen ongehinderde doorgang te verlenen door de weilanden. Hiervoor werden poortjes of ook wel een overstap aangebracht. Twee van de kommiezenpoortjes stonden nog tot 2014 aan de Suderwickse kant van de grenssloot Snijders-Veerbeek in de weide van boer Hoven. Deze zijn zeker wel zestig jaar oud en Johannes Hoven herinnert zich de tijd nog dat hij als kleine jongen door deze houten poortjes langs de sloot liep. Deze stroomde toen nog niet zo recht als nu door het landschap, maar vormde een kronkelig verlopende natuurlijke grens.

Nu slechts op ongeveer 200 meter van de plaats waar ze vroeger gestaan hebben, krijgen de kommiezenpoortjes op de hoek Keupenstraat/Aaltenseweg op de grens een nieuwe betekenis. Ze maken een stuk grens beleefbaar want men kan er doorheen lopen, zoals vroeger de kommiezen ook deden. Een informatiebord met tekst en foto van waar ze vroeger hebben gestaan informeert over hun oorspronkelijke bestemming. Het is te veronderstellen dat kommiezen en smokkelaars elkaar werkelijk ontmoet hebben bij deze poortjes. In deze landelijke omgeving werden namelijk vaak varkens, kalveren of koeien en het voor deze dieren benodigde voer aan die kant van de grens gekocht of verkocht, waar de prijs gunstiger was. Heel graag wordt vandaag de dag nog verteld, dat ook kommiezen meegeholpen zouden hebben, vee naar 'de juiste kant' van de grens terug te drijven, als het 'toevallig' uit de wei was los gebroken...

De kommiezenpoortjes zijn gerenoveerd door de werkgroep van Heimatverein Suderwick. Bij het opbouwen werden ze geholpen door leden van Bewaar 't Olde Dinxperlo. Een derde kommiezenpoortje wordt gerenoveerd en komt in het Grenslandmuseum in Dinxperlo te staan.

Een kommiezenpoortje. Foto: Frank Vinkenvleugel