De onbewaakte spoorwegovergang in het Kleuverspad op de Haart, nabij de Stationsweg. Foto: Gerard te Hennepe
De onbewaakte spoorwegovergang in het Kleuverspad op de Haart, nabij de Stationsweg. Foto: Gerard te Hennepe Foto:

Plan voor onbewaakte
spoorwegovergangen in Aalten

Afsluiten of beveiligen van drie overgangen

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In Nederland zijn nog 123 onbewaakte spoorwegovergangen. Ze worden dagelijks door vele voetgangers, fietsers en automobilisten gepasseerd. Meestal gaat dat goed, maar met enige regelmaat is er sprake van een ongeluk. In 2016 waren er 26 ongelukken, waarvan vier met dodelijke afloop. Ook zijn er regelmatig bijna-ongelukken. De aantallen daarvan zijn niet geregistreerd. Elk dodelijk ongeluk leidt tot een luide roep om die onbewaakte spoorwegovergangen op te heffen of te beveiligen. De beheerder van de spoorwegen en de overgangen, Prorail, wil dat binnen een paar jaar al deze onbeveiligde overwegen zijn beveiligd of opgeheven. In de gemeente Aalten zijn er nog drie onbeveiligde overwegen.

Niet zomaar afsluiten
De drie onbewaakte spoorwegovergangen in Aalten liggen in Lintelo in de Tuunterweg en de Groot Heinenweg en op de Haart in het Kleuverspad, nabij de Stationsweg en de plek waar tussen Winterswijk en Aalten ooit nog een station lag. Deze overgangen worden niet alleen door aanwonende bewoners en landbouwers gebruikt, maar ook door fietsers en wandelaars die uitgezette routes volgen. Daarom wil Prorail ze ook niet zomaar afsluiten. Daarover zal overlegd worden met allerlei belanghebbenden. Deze overgangen beveiligen met knipperlichten en spoorbomen is duur. Daarom is er een voorkeur om ze af te sluiten. Voor dit project heeft ProRail 25 miljoen beschikbaar. Provincie en gemeente zullen echter eveneens moeten bijdragen aan de beveiliging of opheffing.

Zorgvuldige analyse
Prorail en de gemeente hebben in de afgelopen tijd al overleg gehad met enkele belanghebbenden en rechthebbenden 'om een beter beeld te krijgen van de belangen bij de overwegen'. Omdat bij de onbewaakte spoorwegovergangen het recreatief belang groot kan zijn en sprake is van frequent agrarisch verkeer maakt de gemeente eerst een goede analyse. Op basis van de analyse en de gesprekken wordt gekeken welke maatregelen het beste passen. "Wanneer de maatregelen verder uitgewerkt zijn wordt dit nader gecommuniceerd richting de omgeving en is er inspraak mogelijk", schrijft B en W in een mededeling aan de gemeenteraad. In de eerste helft van 2018 moet een plan van aanpak gereed zijn.

De onbewaakte spoorwegovergang in het Kleuverspad op de Haart, nabij de Stationsweg. Foto: Gerard te Hennepe