Nieuwe aanpak inburgering erkende vluchtelingen

Alleen de taal kennen is niet voldoende

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Figulus, de welzijnsorganisatie in Aalten, kan van de Provincie Gelderland een subsidie krijgen voor het project Interculturele communicatie. Hiermee wordt een nieuwe aanpak geïntroduceerd om statushouders, de asielzoekers die als vluchteling zijn erkend, beter te laten integreren in de Nederlandse samenleving. Elke gemeente is verplicht statushouders woonruimte te bieden en te laten integreren. Het belangrijkste element is dat er tolken worden ingeschakeld, die niet alleen kennis hebben van de taal, maar ook van de cultuur waaruit een vluchteling afkomstig is. De provincie wil dit alleen financieren als Achterhoekse gemeenten verklaren het project te ondersteunen. Daarom hebben Burgemeester en Wethouders van Aalten besloten dit te doen door het ondertekenen van een intentieverklaring.

Elkaar 'echt' begrijpen
Wethouder Henk Wiltink vertelde dat er op dit moment bij de inburgering grote verschillen zitten tussen 'de dingen die wij zeggen en zoals zij ze begrijpen'. Statushouders spreken en begrijpen nog lang niet allemaal de Nederlandse taal goed. Ook kunnen zij allerlei Nederlandse normen en waarden nog niet goed op waarde schatten, doordat die in de cultuur waaruit ze afkomstig zijn onbekend of minder belangrijk zijn. "Daarom willen wij tolken inschakelen die de cultuur kennen. Het begrip kan dan sneller toenemen." In de ambtelijke toelichting wordt geschreven dat we elkaar 'echt' moeten begrijpen om integratie mogelijk te maken. "'Zij onze cultuur, maar wij hun cultuur', want integratie is tweerichtingsverkeer."

Statushouders worden cultureel vertaler
Het project heeft een dusdanige omvang dat het verstandig werd gevonden om het niet alleen voor Aalten uit te voeren. Met de ondersteuning van B en W kan het echter al wel starten, al de provincie tenminste positief besluit. Andere gemeenten kunnen later een intentieverklaring tekenen. "Er zijn al wel ambtelijk contacten met andere gemeenten hierover geweest", zei Wiltink. Ook maatschappelijke organisaties zoals Vluchtelingenwerk ondersteunen het project. De tolken moeten in de toekomst uit de groep statushouders komen, die al wel goed zijn ingeburgerd. Die worden begeleid door Figulus en Laborijn, als onderdeel van het persoonlijk ontwikkeltraject in het kader van de participatiewet. De statushouders worden dan 'cultureel vertaler'. Die rol wordt vervuld om gesprekken soepel te laten verlopen, bijvoorbeeld door mee te gaan bij doktersbezoek, schoolgesprekken en gesprekken bij verenigingen. Het is zelfs mogelijk dat enkele van de statushouders professioneel tolk worden. Lees verder op pagina 9