Hans-Martijn Ostendorp gaf een inkijkje in wat er allemaal al afgesproken is. Foto: Frank Vinkenvleugel
Hans-Martijn Ostendorp gaf een inkijkje in wat er allemaal al afgesproken is. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Senioren voetballen op zaterdag en zondag bij fusieclub uit Dinxperlo

DINXPERLO – De nieuwe Dinxperlose voetbalvereniging, die gaat ontstaan uit een fusie tussen zaterdagclub DZSV en het op zondag spelende sv Dinxperlo, spreekt voor wat betreft de senioren geen voorkeur uit voor voetballen op zaterdag of op zondag. Er is plaats voor spelen op beide dagen bij deze nieuw op te richten club die FusieClub Dinxperlo als werknaam heeft meegekregen.

Door Bart Kraan

Dat maakte Hans-Martijn Ostendorp vorige week woensdag bekend tijdens een bijeenkomst in sportcentrum Het Blauwe Meer waar hij als inleider en presentator de leden van beide verenigingen bij praatte over de vorderingen in het fusieproces. Tevens gaf hij hen een inkijkje in hoe de vijf commissies (facilitair, financieel, technisch, secretarieel en marketing en & informatie) die de fusie voorbereiden en de besturen van DZSV en sv Dinxperlo de nieuwe vereniging willen zien functioneren. "Er zijn keuzes gemaakt", aldus Oostendorp. "Onder meer of we op zaterdag en zondag willen gaan voetballen. Er wordt gekozen voor beide dagen, waarbij we gaan kijken naar de ontwikkelingen in de regio. De nieuwe vereniging gaat die nadrukkelijk volgen."

Clubkleuren nog niet bepaald: 'we vertrouwen op creativiteit van de leden'

Er is nog geen keuze gemaakt voor wat betreft de clubkleuren en de naam. "Die zijn nog niet bepaald. Wat dat betreft, vertrouwen we op de creativiteit van de leden", aldus Ostendorp, tegenwoordig algemeen directeur van De Graafschap, maar daarvoor burgemeester van Bunnik en wethouder van de gemeente Aalten en goed op de hoogte van wat er op voetbalgebied in zijn voormalige woonplaats Dinxperlo speelt. Hoe het nieuwe clubhuis eruit gaat zien en hoe het wordt ingedeeld, is eveneens nog niet bekend. "Dat wordt vastgesteld in overleg met de commissie facilitaire zaken en de leveranciers, aldus Ostendorp, die nadrukkelijk stelde dat de fusievereniging een nieuw clubhuis moet krijgen. "Het is een nieuwe club met een nieuwe identiteit. En daar hoort een nieuw clubhuis bij."

Bij de fusieclub staat niet zozeer het presteren voorop, hoewel de vereniging zich voor zowel de prestatie- als de recreatieteams doelen stelt en er alles aan doet om die te realiseren met als doel beter te willen worden. Aspecten als respect, ontwikkeling, plezier betrokkenheid en sportiviteit staan straks op sportpark 't Welink hoog in het vaandel. "Voor ons is iedereen gelijkwaardig'', aldus Ostendorp, die aangaf dat de vijf commissies de ontwikkeling van zowel individuele leden als de gehele vereniging waardevol vinden. "En we willen met elkaar lachen, voor, tijdens en na de wedstrijden. Willen voor elkaar klaar staan in goede en slechte tijden en openstaan voor elkaar, opdat we elkaar beter leren kennen."

FC Dinxperlo dient volgens de commissies dan ook in alle geledingen van de club een sfeer te scheppen, waarin iedereen zich thuis voelt. Iedereen voetbalt ook op zijn of haar eigen niveau. ''Ieder op zijn of haar plek, waarbij iedereen zich prettig voelt, waar we beter worden om zo op ieders niveau tot prestaties te komen'', aldus Ostendorp. De commissie technische zaken legt dan ook de nadruk op het opleiden van jeugdspelers, trainers en leiders. ''Opleiden en ontwikkelen gaan voor de prestatie, opleiden geldt voor alle teams, spelers, trainers en leiders, dat middels een 'train de trainer'-programma.''

De vereniging moet tevens financieel gezond zijn, waarbij de begroting ieder jaar in zwarte cijfers geschreven kan worden, reserves worden opgebouwd, een kledingfonds wordt opgericht en jaarlijks een bedrag kan worden gereserveerd voor groot onderhoud en vervanging van kunstgras, mocht dat nodig zijn. Een financieel gezonde nieuwe vereniging behoort volgens Ostendorp zeer zeker tot de mogelijkheden. Want de jaarlijkse uitgaven worden begroot op 339.000 euro, terwijl de inkomsten 392.000 euro bedragen. ''Deze begroting is een realistische, want die is gebaseerd op de huidige begrotingen van beide clubs'', aldus Ostendorp.

Wensen: nieuwe kantine, tweede kunstgrasveld

De nieuwe vereniging wil naast een nieuw clubhuis graag een tweede kunstgrasveld, om zo meer ruimte voor trainingen te scheppen. "Een tweede kunstgrasveld hebben we eigenlijk wel nodig", aldus sv Dinxperlo-voorzitter Sandy Schreur in antwoord op een vraag uit de zaal. "Als we dat veld krijgen, kunnen we ook een natuurgrasveld afstoten en hebben we naast die twee velden de oefenhoek en drie natuurvelden."
Ook dient in de optiek van de commissie facilitaire zaken verlichting te komen op het tweede veld van sv Dinxperlo en moet de kleedaccommodatie worden uitgebreid, waarbij er in de huidige kantine van DZSV een ruimte voor krachttraining en een fysioruimte kunnen komen. "En de parkeergelegenheden moeten verbeterd worden en de veiligheid van automobilisten en fietsers moet worden vergroot", aldus Ostendorp.
De vijf commissies en de besturen van beide clubs willen dat in juli van 2018 wordt gestemd over de fusie tussen DZSV en sv Dinxperlo. Daartoe moet de gemeente eerst beslissen over de diverse vergoedingen die beide clubs willen hebben en de privatiseringsbijdrage (veld 1 en de tribune zijn eigendom van sv Dinxperlo en moeten geprivatiseerd worden, zoals dat ook al het geval is bij de accommodatie van DZSV). Volgende maand gaat er een voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Aalten hierover naar de gemeenteraad van Aalten, waarna sv Dinxperlo en de beheersstichting SASD een voorstel van de gemeente tegemoet kunnen zien. In april wordt dan het definitieve masterplan, dat aan de fusie ten grondslag ligt, samengesteld. Een maand later wordt dat aan de leden gepresenteerd, die dan in juli ja of nee tegen de fusie zeggen.