Foto: PR
Foto: PR Foto:

Gemeente Aalten voor iedereen!

Iedereen is gelijk, dit is een belangrijk uitgangspunt van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Leren en ervaringen horen van andere gemeenten kon bij de conferentie Gelijk is Gelijk. Hoe kunnen we werken aan de gemeente Aalten voor iedereen?

In de gemeente Aalten ben ik (Yolanda Bos) samen met Jan van Soest VN-ambassadeur van het VN-verdrag voor de rechten van personen met een beperking. Eén op de acht Nederlanders heeft een beperking, en daar ben ik er één van. Hiermee bedoelen we naast mensen in een rolstoel, ook mensen die blind of doof zijn of een psychische aandoening hebben. Ook mensen met dyslexie, autisme, laaggeletterdheid of een chronische ziekte hebben een beperking.

Iedereen is gelijk, dit is een belangrijk uitganspunt van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Dit VN-verdrag verplicht de overheid te zorgen voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Mensen met een beperking mogen zelf keuzes maken, net als ieder ander. Dit noemen we een inclusieve samenleving. Dit VN-verdrag geldt in Nederland sinds 14 juli 2016.
Leren over dit verdrag en ervaringen horen van andere gemeenten was mogelijk bij de conferentie Gelijk is Gelijk in Utrecht. Samen naar de conferentie met politici en ambtenaren uit onze gemeente, en mensen met een beperking was een doel, en dit is gelukt!

Wij zijn met de trein gereisd vanaf Aalten, voor mij met rolstoel de eerste keer. Het station in Aalten bleek niet toegankelijk te zijn, mijn voorwielen pasten nét tussen het perron en de trein in. Met een beetje hulp van mijn reisgenoten kon ik in de trein komen. Ik had in- en uitstaphulp aangevraagd in Arnhem en Utrecht. De trein naar Utrecht misten we net door vertraging. Helaas kon ik niet met de volgende trein, omdat er in Utrecht op dat tijdstip geen uitstaphulp was. De mensen van de NS hebben met veel inzet, de uitstaphulp geregeld voor de volgende trein. Gelukkig worden eind 2020 de meeste treinen gelijkvloers.

Bij de conferentie Gelijk is Gelijk waren sprekers uit binnen- en buitenland. Zij vertelden dat het VN-verdrag voor mensen met een beperking niet een gunst is, maar een verplichting. De gemeenten kunnen en moeten meer doen om dit VN-verdrag goed uit te voeren. De overheid, gemeenten en bedrijven kunnen hierop aangesproken worden. Niet alles kan in één keer, maar er moet wel vooruitgang zijn. Mooie voorbeelden waren er van verschillende gemeenten die al druk bezig zijn met het VN-verdrag. Ik moet eerlijk zeggen dat het heel goed voelde dat zoveel mensen, met en zonder beperking, zich inzetten om een samenleving te maken voor iedereen.

Met een beperking kom je dagelijks dingen tegen, waar iemand zonder beperking niet bij stil staat. Stel je voor dat je hoognodig moet plassen bij een evenement in het centrum van Aalten, maar er zijn geen toiletten; ondenkbaar toch? Voor iemand die een invalidentoilet nodig heeft is er 's avonds in het centrum geen toilet. 't Noorden en de Hofnar hebben wel een invalidentoilet, maar dit is te ver weg wanneer je hoge nood hebt en ook nog slecht ter been bent. Stel je voor dat je een menukaart wil lezen, maar het is onleesbaar. Een kleine aanpassing in de menukaart door grotere, letters en goed contrast is makkelijker te lezen. Een gemeentelijke brief of krantenartikelen die niet iedereen begrijpt. Makkelijker taalgebruik betekent dat het voor bijna iedereen te begrijpen is. Zelf denk ik nu ook na over hoe ik schrijf. Niet té lange zinnen en geen moeilijke woorden gebruiken. Ja, ook ik heb anders leren kijken naar wat het betekent voor mensen met andere beperkingen. Soms kost iets veranderen weinig of niets en kan een verandering ook meer klanten betekenen. Wie wil dit niet?

Wilt u als burger, met of zonder beperking, ook helpen met deze toegankelijke samenleving? Dit kan! Even denken of uw fiets niet nét zo staat, dat iemand met een beperking de winkel niet in kan. Uw auto niet zó parkeren, dat iemand met een rolstoel of rollator niet verder over de stoep kan. De gemeente vertellen wanneer informatie niet duidelijk voor u is. Heeft uw bedrijf iemand met een beperking in dienst, die ook een kans verdient? Is uw bedrijfswebsite toegankelijk voor iemand die slechtziend is? Het zijn kleine dingen die al heel veel kunnen betekenen. Bewustwording is de eerste stap.

Ik ben positief en geloof dat u als inwoner, de gemeente en bedrijven allemaal wel iets wilt bijdragen aan een gemeente Aalten voor iedereen!
Namens onze gemeente waren de volgende mensen aanwezig bij de conferentie: André Nijhuis - Teamleider openbare ruimten; namens de Protestantse Ouderenbond en Stichting Senioren en Gehandicaptenraad Ad Brethouwer, namens de Progressieve Partij raadslid Rob Boerendonk, aankomend raadslid Esther Diepenbroek en ikzelf, Yolanda Bos. Ik wil hierbij vooral de gemeente Aalten bedanken voor het mogelijk maken van deelname aan de conferentie Gelijk is Gelijk.

Meer weten over het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking? Kijk op www.mensenrechten.nl/beperking, mail naar Info@toegankelijkaalten.nl of bel met 0315-236539.


Yolanda Bos

Afbeelding