De betrokkenen bij het project 'Samen voor de Patrijs'. Foto: Karin Stronks
De betrokkenen bij het project 'Samen voor de Patrijs'. Foto: Karin Stronks

'Samen voor de Patrijs' wint Gouden Mispel

AALTEN – In het sfeervolle slot Doddendael in Ewijk werden op donderdag 14 december drie Gouden Mispels uitgereikt. Het project 'Samen voor de Patrijs' van Herman Simmelink en Frans ter Bogt was één van de winnaars. De prijs is een initiatief van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC). Wethouder Ted Kok en Meike Prollius mochten namens respectievelijk de gemeente Aalten en VVV Aalten een oorkonde in ontvangst nemen.

Door Karin Stronks

Een grote delegatie uit Aalten was aanwezig bij de uitreiking van de Gouden Mispel. De zaal van slot Doddendael ademde een huiselijke sfeer uit, de afgevaardigden van de winnende projecten werden hartelijk ontvangen met koffie of thee en cake. Na het welkomstwoord van Harry Keereweer, voorzitter van de VNC, mocht directeur Jaap Dirkmaat de Gouden Mispels uitreiken. Zijn optreden was net een one-man-show, doorspekt met humor presenteerde Dirkmaat de winnende projecten. De uitreikingen werden omlijst met films en een muzikaal intermezzo.

Als eerste werd de Gouden Mispel aan het Aaltense project 'Samen voor de Patrijs' uitgereikt. Herman Simmelink en Frans ter Bogt beklommen het podium om het kleinood en de bijbehorende oorkonde in ontvangst te nemen onder een daverend applaus van met name de Aaltense delegatie. De gemeente Aalten en VVV Aalten kregen een oorkonde, wethouder Ted Kok en Meike Prollius van stichting Achterhoek Toerisme namen deze in ontvangst.

Ted Kok sprak lovende woorden over 'Samen voor de Patrijs': "Ik ben bijzonder trots op deze twee heren die belangeloos dit project in gang hebben gezet. Frans ter Bogt en Herman Simmelink zijn de ambassadeurs van de Patrijs. Samen met meerdere partijen en een groot aantal vrijwilligers hebben ze door het inzaaien van vele akkerranden niet alleen veel betekend voor de Patrijs maar ook het landschap een stuk aantrekkelijker gemaakt. Er zijn speciale Akkerranden fietsroutes uitgezet. Ook rolt via Herman en Frans het initiatief Nederland in en zelfs de grens over. Daarom heeft de gemeente Aalten 'Samen voor de Patrijs' voorgedragen voor de Gouden Mispel, die zij dus op deze mooie dag mogen ontvangen!" De wethouder kondigt aan: "Volgend jaar doet Aalten weer mee, dit keer om de prijs voor het mooiste icoonlandschap!"
Herman Simmelink en Frans ter Bogt spraken een woord: "We konden dit project niet alleen verwezenlijken! Samen met samenwerkend actief Aaltens platteland (SAAP), de koninklijke Nederlandse jagersvereniging (KNJV), CWV Barlo, wildbeheer eenheid (WBE), particulier agrarisch natuurbeheer (PAN), VVV Achterhoek, de gemeente Aalten, de vogelbescherming, De Neeth, de lokale media en natuurlijk de zaaigroepen die elk voorjaar er op uit gaan om nieuwe akkerranden in te zaaien hebben we 'Samen voor de Patrijs' gerealiseerd. Deze prijs is voor ons een stimulans om door te gaan!"

De twee andere winnaars van de Gouden Mispel waren Project Partridge Noord Brabant en de Hoogstambrigade Zeeland. In het Patridgeproject wordt gewerkt met natuurorganisaties uit Engeland, Schotland, Duitsland, België en in Nederland om de patrijs te redden. De vrijwilligers van de Hoogstambrigade Zeeland zetten zich wekelijks in voor het behoud, de restauratie, verversing en onderhoud van hoogstamfruitbomen. De Gouden Mispel wordt elk jaar uitgereikt aan personen of organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap.

Van links af: Herman Simmelink, Meike Prollius, wethouder Ted Kok, Ingrid Oonk van de gemeente Aalten en Frans ter Bogt. Foto: Karin Stronks
Van links af: Meike Prollius, Herman Simmelink, Frans ter Bogt, Ted Kok en Jaap Dirkmaat. Foto: Karin Stronks
Samen voor de patrijs. Foto: PR