Hennie de Korte, Winter. Foto: PR
Hennie de Korte, Winter. Foto: PR Foto:

Achterhoekse meesters in de Koppelkerk

BREDEVOORT - Deze winter toont de Koppelkerk vijf meesters in de schilderkunst die hun hart verloren aan de Achterhoek. De expositie is te zien van 12 januari tot en met 2 april en wordt elke vrijdag, zaterdag en zondag verrijkt met een rondleiding om 14.00 en 15.00 uur.

Joop Kruip (1935-2016) uit Aalten leefde van en voor de kunst. Hij was een zeer veelzijdig kunstenaar en liet een oeuvre na dat reikt van olieverf tot gouaches, van beeldhouwwerk tot mozaïek.
Toon Klaver (1933) uit Lochem zou een Nederlandse impressionist kunnen worden genoemd. Een warm kleurenpalet kenmerkt zijn werk. Composities van stillevens, naakten en stadsgezichten worden rechtstreeks met de kwast op het doek gezet.
Voordat Hennie de Korte (1941) neerstreek in Aalten woonde hij lange tijd in Australië. Hij raakte gefascineerd door havens van vreemde landen. De dromerige en verstilde sfeer van zijn schilderijen doet denken aan de Haagse School.
Creëren werd Gerard Velthuis (1935) uit Westendorp met de paplepel ingegoten. Nadat hij zijn vader als meubelmaker opvolgde, richtte hij zich vanaf 1995 volledig op schilderen en beeldhouwen. De inspiratiebron voor zijn kleurrijke doeken is altijd het Achterhoekse en Twentse land.
Riek van der Lichte (1908-2001) leerde de kneepjes van het vak in het Rijksmuseum in Amsterdam. In de hongerwinter trok zij samen met haar zus naar het Winterswijkse Woold. Als Amsterdams meisje verloor zij haar hart aan het Achterhoekse land.


Dalende lijn WW zet door in
Achterhoek

ACHTERHOEK - Het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek is bijna 24% lager dan een jaar geleden en 3,3% lager dan vorige maand. Daarmee daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek sterker dan gemiddeld in Nederland.

Eind november telde de Achterhoek 5.236 WW-uitkeringen. Dat zijn er 178 minder dan vorige maand, een daling van 3,3%. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal uitkeringen met 23,7% afgenomen. Dat zijn 1.623 WW-uitkeringen minder. Daarmee zet de dalende trend van de WW ook in de Achterhoek onverminderd door.
Door de afname van het aantal WW-uitkeringen daalt ook het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen in verhouding tot de beroepsbevolking. Eind november is het WW-percentage in de Achterhoek 3,4%. Dat is gunstiger dan het landelijke aandeel van 3,8%.