Anton Stapelkamp in gesprek met één van de ADW-midwinterhoornblazers. Foto: Leo van der Linde
Anton Stapelkamp in gesprek met één van de ADW-midwinterhoornblazers. Foto: Leo van der Linde Foto:

Anton Stapelkamp
geïnstalleerd als burgemeester

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Vrijdagmiddag 22 december werd Anton Stapelkamp door Commissaris van de Koning Clemens Cornielje geïnstalleerd als burgemeester van Aalten. Daarmee ging een jarenlange wens in vervulling van Stapelkamp, wiens familie Aaltense wortels heeft.

Ja tegen Aalten
"Eindelijk ben ik dan hier. Vijf jaar heb ik naar dit moment toegeleefd." In de gemeente Kapelle, waar Stapelkamp hiervoor burgemeester was, had hij zich afgevraagd of hij daar zou blijven of dat hij een nieuwe uitdaging elders wilde. Dat hij burgemeester wilde blijven was voor hem inmiddels al duidelijk. En dat het liefst in Aalten. "De liefde voor Aalten is mij met de paplepel ingegoten." Hij verwees naar zijn familiegeschiedenis en dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog een veilige plek voor zijn vader en oom was geweest. "In september 2016 was het dan eindelijk zover dat burgemeester Berghoef bekend maakte dat hij stopte." Stapelkamp schetste daarna de periode van solliciteren, gesprekken voeren met de vertrouwenscommissie en de commissaris van de koning. Hij had telkens een goed gevoel over de gevoerde gesprekken, maar het was toch een spannende tijd. "Het was feest toen Martin Veldhuizen belde dat ik zou worden voorgedragen. Het ja tegen het leven, werd een ja tegen Aalten."

Geen voorstander van opschaling
De nieuwe burgemeester benadrukte dat hij geen eigen politieke agenda heeft. Hij wil het algemeen belang dienen en de gemeenteraad ondersteunen en stimuleren. "De raad stelt de kaders en controleert Burgemeester en wethouders. Maar de raad moet ook vertrouwen geven." Als burgemeester beschouwt hij zichzelf als een onafhankelijk bewindvoerder, die toe ziet op goede verhoudingen en samenwerking. Ook met de andere gemeenten in de Achterhoek. Hij is geen voorstander van opschaling, omdat in een grotere gemeente een goede relatie met de burger lastiger is. Bij de samenwerking met de andere gemeenten moet je echter niet al te benauwd zijn. "Gun elkaar ook het een en ander." Hetzelfde geldt voor samenwerking met de Duitse buurgemeenten.

Droom verwezenlijken
Anton Stapelkamp wil als burgemeester de bestuurlijke integriteit bevorderen. "Dat is een opdracht voor ons allen. Goede integriteit is de basis voor het vertrouwen van de burger in de democratie. Daarom moeten ook de raad en B en W altijd integer zijn. Daar past geen 'jao, jao' bij." De nieuwe burgemeester wil het boegbeeld van Aalten zijn en de belangen van de gemeente goed behartigen. Als burgervader zal hij ook zijn zachte kant tonen. Zijn ja voor Aalten, is overigens geen nee tegen Kapelle. "Ik heb daar mooie jaren gehad en heb moeite om ons daar van los te scheuren." Hij bedankte tenslotte zijn vrouw, die hem toch weer wilde volgen bij een nieuwe stap in zijn carrière, waarbij hij zijn droom kan verwezenlijken.


Zoekplaatje

AALTEN - Vroeger was het interessant om je te laten fotograferen bij een vliegtuig. Vaak was dit al voldoende reden om een bezoek te brengen aan het Aviodome bij Schiphol. Tegenwoordig is vliegen voor de meeste mensen heel gewoon. In vroeger tijd was een uitstapje om vliegtuigen in het echt te bekijken. Deze mensen uit Aalten lieten zich fotograferen bij de 'Vliegende Hollander'. Wie herkent ze en weet er iets over te vertellen? Reacties zijn welkom bij redactie@aaltensnieuws.nl. Ook kan men contact opnemen met: Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.

Foto: collectie Leo van der Linde