Theo ter Horst op zijn werkplek. Foto: Kristel te Bokkel
Theo ter Horst op zijn werkplek. Foto: Kristel te Bokkel Foto:

Een veilig Aalten met
buurtpreventie-app Veilige Buurt

AALTEN - In de afgelopen maanden hoorde Theo ter Horst steeds vaker dat er veel ingebroken wordt. Net als veel anderen hoorde hij verhalen over inbraken bij vrienden, familie, collega's of buren. Ter Horst vond dat het tijd wordt om daar iets aan te doen en nam het heft in eigen handen. Zo startte hij met de buurtpreventie-app Veilige Buurt voor Aalten.

Door Kristel te Bokkel

Ondanks dat er al verschillende initiatieven zijn, vind ter Horst dat het tijd wordt voor iets nieuws. "Ik weet dat er al verschillende initiatieven zijn binnen de gemeente Aalten. Zo bestaat er onder andere een whatsappgroep, maar het lukte me niet om contact te krijgen met bijvoorbeeld de beheerder van die app groep om daaraan toegevoegd te worden."
Daarnaast heeft een whatsappgroep ook niet zijn voorkeur: "Een hele tijd terug heb ik wel in zo'n appgroep gezeten, maar het ging niet alleen over verdachte situaties, ook de praatjes van de buurt kwamen langs en daarbij heb je niet veel privacy in zo'n groep. Een probleem waar ook andere gemeentes tegenaan liepen."

Inmiddels zijn een heel aantal van die gemeenten overgestapt op de app Veilige Buurt. Een landelijke buurtpreventie-app met meer dan 50.000 gebruikers. Binnen deze app heb je veel meer privacy. Ter Horst: "Dat is dan ook waarom ik ben gestart met deze app voor de gemeente Aalten. Het aanmelden voor de app is heel gemakkelijk. Nadat de app gedownload is, moet men het e-mailadres en de eigen postcode invullen. Deze zijn niet te zien voor andere gebruikers van de app. De privacy is gewaarborgd. Wanneer men een bericht stuurt, komt alleen de zelf gekozen schermnaam in beeld."

Binnen de app is de gemeente Aalten ingedeeld in zeven gebieden, kernen genoemd. Tijdens het aanmelden voor de app wordt men op basis van de postcode ingedeeld in een van deze kernen en aan een straatgroep toegevoegd. "Hierdoor wordt het niet te massaal. Mocht het dan toch zo zijn dat er een bericht in de app geplaatst wordt dat belangrijk is voor heel Aalten, zal ik deze, als beheerder, doorspelen naar de andere kernen. Daarnaast kan men ook eventueel zelf nog een kleinere groep aanmaken voor bijvoorbeeld het eigen buurtje."

"Wel wil ik, net als de Veilige Buurt-app, mensen erop wijzen dat het gebruik van de app goed is zodat ook anderen in de buurt alert zijn in een verdachte situatie, maar het blijft belangrijk om de SAAR methode toe te passen. Eerst Signaleren, dan Alarmeren (112 bellen), dan pas Appen en Reageren," aldus ter Horst.

De app Veilige Buurt is te vinden in de Google Play Store en in de App Store.


AVA '70 verzamelt kerstbomen

AALTEN - Op de eerste zaterdag in het nieuwe jaar, 6 januari, blijven bij AVA`70 de hardloopschoenen voor even in de kast, want dan gaan de leden van de club in de kern van Aalten de kerstbomen inzamelen. Vanaf 09.00 uur een peloton van een kleine veertig junioren en senioren op pad om alle straten, pleinen en wegen, die gerekend worden tot de kern van Aalten, kerstboomvrij te maken. Wie van zijn kerstboom af wil, kan deze zonder versiering en pot gewoon aan de kant van de weg leggen. De leden van AVA '70 nemen de boom gratis mee en spekt daarmee de clubkas. De ingezamelde kerstbomen zullen worden gecomposteerd.


www.ava70.nl