De tok tok op de dieplader voor vertrek naar Delden. Foto: Joost Roelofsen
De tok tok op de dieplader voor vertrek naar Delden. Foto: Joost Roelofsen Foto:

Tok tok van Corsogroep 2002 op transport naar Delden

AALTEN - Op zaterdag 30 december werd de corsowagen van corsogroep 2002 opgehaald door een carnavalsgroep uit Delden.

De wagen heeft enkele maanden in de opslag gestaan in afwachting op een nieuwe eigenaar. De 55000 dahlia`s waren inmiddels al ingedroogd. De carnavalsgroep uit Delden gaat medio februari mee doen met drie carnavalsoptochten. De wagen werd voor het transport gedemonteerd en kon op de dieplader mee op reis naar Delden.
Ondertussen wordt er al weer gewerkt aan de nieuwe maquette voor 2018. Deze wordt medio januari gepresenteerd aan de bouwgroep. Daarna kunnen de bouwers weer aan de slag voor de nieuwe corsowagen voor de optocht in september.


Lezing: 'Stress: wat is het en wat doet het met je lichaam?'

BREDEVOORT - 'Stress: wat is het en wat doet het met je lichaam?' Die vraag staat centraal in de lezing van apotheker Loek Wagenaar op zaterdagavond 20 januari in het Kenniscafé van de Koppelkerk in Bredevoort.

Stress: wie heeft daar niet ooit last van gehad? Iedereen ervaart weleens stress of spanning. De meeste stress is eigenlijk zo gewoon, dat je je er niet eens zo bewust van bent. Een beetje spanning is zelfs goed om tot creatieve en productieve actie te komen. Op dat niveau lijkt het maar weinig invloed te hebben en kan men er mee omgaan.
Op de lange duur wordt te veel stress zichtbaar en voelbaar, met fysieke en mentale klachten tot gevolg. Iedereen ervaart stress verschillend en meestal bouwt het zich heel langzaam op, waardoor men eraan gewend raakt. Langdurige stress kan echter uiteindelijk leiden tot een burn-out, die inmiddels uitgegroeid is tot beroepsziekte nummer één. De vraag is: hoe ga je op een gezonde manier om met stress?

Loek Wagenaar put voor deze lezing uit zijn expertise als apotheker en orthomoleculair therapeut. Hij heeft een brede ervaring op farmaceutisch en therapeutisch gebied. In Katwijk ontwikkelt en produceert al 22 jaar samen met zijn team innovatieve producten, waaronder voedingssupplementen. Hij is een gedreven spreker, die in staat is complexe onderwerpen met humor en enthousiasme op een begrijpelijke manier te vertalen voor een breed publiek. Ook mensen die in de gezondheidszorg werken zullen verrijkt na deze avond naar huis gaan.

De lezing is in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort op zaterdag 20 januari, aanvang 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur). De entree kost tien euro; reserveren via de website of telefonisch.


www.koppelkerk.nl

tel. 0543-216 005


Thema-avond over invloed antibiotica en over ziekte van Lyme

REGIO - Woensdag 10 januari houden IVN en KNNV een thema-avond. Als eerste thema komt het onderwerp antibiotica in de veehouderij aan de orde en na de pauze de ziekte van Lyme. De spreker is Ben Boschker. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in de Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61 in Winterswijk. De entree kost voor leden van IVN en KNNV drie euro en voor niet-leden vijf euro, inclusief één keer koffie of thee.

Ben Boschker is dierenarts in de veehouderij en heeft veel ervaring met beide thema's. Het eerste thema is: antibioticagebruik in de diergeneeskunde, misverstanden hierover in de publieke opinie. Tijdens een praatje voor de IVN gidsencursus bleek Ben dat de publieke mening over het gebruik van antibiotica in de veehouderij nogal verschilt van de werkelijkheid.
De publieke opinie is toch dat er te veel gebruik van antibiotica is, terwijl dit enorm is teruggedrongen door strenge regulatie. Dit laatste is ook nodig om de resistentie-problematiek voor ook de humane geneeskunde te kunnen blijven beheersen. Reden genoeg om dit onderwerp als thema aan te pakken, gestoeld op juiste informatie, niet op geruchten. En gericht op natuurmensen, niet gericht op veehouders.

Het tweede thema gaat over de ziekte van Lyme. Tijdens zijn werk kwam Boschker veel ellende tegen door onderschatting en deels onkunde, met als gevolg onnodig veel mensen met chronische Lyme. Ben heeft zich al langer verdiept in dit onderwerp en komt het bij dieren ook tegen. Hij probeert door extra informatie mensen te laten zien wat er aan preventie mogelijk is.

Ook worden diverse casussen besproken. Tevens wil hij de laatste diagnostische mogelijkheden bespreken en aansluitend de nieuwste therapieën. De doelgroep is ook hier iedereen die zich regelmatig in de natuur begeeft.

Beide thema's worden in een powerpoint-presentatie behandeld. Aansluitend kunnen op beide onderdelen vragen worden gesteld, eventueel zelfs tussendoor.