De jachthoornblazers van de Wildbeheereenheid blazen het nieuwe jaar in. Foto: Leo van der Linde
De jachthoornblazers van de Wildbeheereenheid blazen het nieuwe jaar in. Foto: Leo van der Linde Foto:

Nieuwjaarsreceptie Gemeente Aalten

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Zaterdag was de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Aalten. Burgemeester Anton Stapelkamp sprak er, vertelde over zijn plannen om de gemeente Aalten beter te leren kennen. Hij reikte ook een onderscheiding uit aan Willem Eppink.

Gemeenteraad beter leren kennen
Om de gemeenteraad beter te leren kennen zal burgemeester Stapelkamp ook de raadsleden vragen hem uit te nodigen. Na een eerste kennismaking wil hij dan meegenomen worden naar een plek of organisatie waarmee de raadsleden zich verbonden voelen, waar ze trots op zijn, van genieten of waar ze zich haast voor schamen. "Zo kom ik op een flink aantal plekken en ontmoet ik tal van mensen op een ontspannen manier." Stapelkamp wees ook op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. "We beseffen nauwelijks meer wat een voorrecht het is om onze bestuurders zelf te mogen aanwijzen. Ik hoop dat velen hun verantwoordelijkheid nemen en bewust hun stem uitbrengen op 21 maart. Omdat Aalten het waard is." Van gemeenteraadsleden wordt veel gevraagd. Volgens Stapelkamp is de beloning en soms ook de waardering beperkt. "Te beperkt mijns inziens. Deze burgers nemen de zware verantwoordelijkheid op zich om de tientallen miljoenen die de gemeente uitgeeft zo goed mogelijk te besteden." Zij hebben daarom de steun en het vertrouwen van de bewoners nodig. Ze moeten echter ook kritisch gevolgd worden. De burgemeester riep op ze te bevragen over wat ze de afgelopen periode voor de gemeenschap hebben gedaan en over hun plannen voor de komende vier jaar.

Bewoners mede verantwoordelijk voor bestuurlijke integriteit
Stapelkamp herhaalde dat hij op 22 december bij zijn installatie enthousiast ja heeft gezegd tegen de gemeente Aalten "nadat de Aaltense gemeenteraad al op 9 oktober Ja tegen mij gezegd had. Dat was dus twee keer Ja, geen jao, jao, maar JA, JA". Hij vertelde dat hij een toegankelijke en benaderbare burgemeester wil zijn. Hij is niet alleen gezagsdrager, maar ook inwoner. Als burgemeester zal hij boven de partijen staan. Hij is 'niet van de politiek' en heeft daarom geen eigen politieke agenda. Hij wil zich slechts met zijn beste krachten inzetten voor de Aaltense gemeenschap. Hij zal daarbij de gemeenteraad en de wethouders ondersteunen bij hun werk. "Ik heb daarbij de zorg de wettelijke procedures te bewaken en de mogelijkheden voor burgers om invloed te hebben." Net als bij de installatie benadrukte Stapelkamp dat hij bestuurlijke integriteit belangrijk vindt. Burgers hebben daar belang bij, maar zijn er zelf ook voor verantwoordelijk. "Zij moeten het gemeentebestuur het vertrouwen en de ruimte geven om het algemeen belang te dienen door alle belangen tegen elkaar af te wegen en de uitkomst daarvan respecteren." Daar hoort het uitoefenen van oneigenlijke druk 'om zo een voorkeursbehandeling te krijgen of om de afgesproken voorwaarden en procedures te ontwijken' niet bij.

Inwoners kunnen voor het mee-eten de burgemeester uitnodigen via www.aalten.nl/ankommn of telefonisch: (0543) 49 33 33.


Gemeentelijke erepenning voor Willem Eppink

AALTEN - Burgemeester Stapelkamp reikte tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op zaterdag 6 januari zijn eerste erepenning uit. Deze werd gegeven aan Willem Eppink, die al sinds 1967 "samen met zijn vrouw" een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het werk van het Rode Kruis in Aalten. Het gaat daarbij om het aanwezig zijn met EHBO'ers bij tal van evenementen, het verzorgen van EHBO-cursussen, het organiseren van ontspanningsmiddagen in de Hofnar en de voorbereiding op rampen en crisissituaties.

Eppink, oud-ambtenaar van de gemeente, deed echter nog veel meer, vertelde de burgemeester. "Hij was ambulancechauffeur, cateraar, administrateur en bestuurssecretaris. Maar of dat nog niet genoeg was, hij heeft ook nog voor de Bloedbank van Sanquin gewerkt, was hoofdleider vakantiereizen van de Nederlandse Epilepsievereniging en was chauffeur op de Buurtbus Lichtenvoorde-Aalten. Ook binnen de wooneenheid van de Kattenberg, waar hij nu woont, is hij als 81-jarige nog actief." Voor deze langdurige en brede inzet was een onderscheiding op zijn plaats.

De burgemeester heeft nog geen raadsvergadering voorgezeten en kent dus de raadsleden nog niet zo goed. Hij vroeg hen zich even te melden door hand opsteken. Foto: Leo van der Linde
Veel belangstelling voor de nieuwjaarsreceptie in De Hofnar. Foto: Leo van der Linde
Willem Eppink en zijn echtgenote. Foto: Frank Vinkenvleugel