De diners van het project waren een groot succes. Foto: Natasja te Linde
De diners van het project waren een groot succes. Foto: Natasja te Linde Foto:

Er een potje van maken krijgt mogelijk vervolg

AALTEN - 56 senioren hebben in november, december en januari gebruik gemaakt van het gratis dinerprogramma 'Er een potje van maken'. De deelnemende restaurants Enjoy, Stegers en Herbergh d'Olde Marckt ontvingen elk 18 ouderen. Vijftien vrijwilligers wierpen zich op om als taxichauffeur te fungeren.

Ouderen konden zich zelf aanmelden of via een relatie. De avonden verliepen vlekkeloos en de deelnemende ouderen toonden zich zeer tevreden. Vooral de alleenstaande ouderen waren zeer content met deze activiteit. Heerlijk gezellig samen eten met leeftijdsgenoten en babbelen over alles en nog wat. Op de avond wordt het vaste personeel van de restaurants ondersteund door leerlingen vmbo Schaersvoorde stationsplein ( afdeling welzijn). Elke avond zijn er drie leerlingen aanwezig om elk één tafel te bedienen.
'Er een potje van maken' is een eenvoudig maar mooi idee uit de koker van talentverbinder Richard Jongetjes in samenwerking met Zorgcombinatie Marga Klompe, Figulus Welzijn en VMBO Schaersvoorde Stationsplein.
Financieel wordt het geheel opgehoest door donaties van bezoekers van de deelnemende restaurants. De restaurants serveren het diner tegen kostprijs. Bij elk restaurant staat een speciaal paars potje bij de kassa waarin publiek een euro (of meer) kan doneren. Bij restaurant Stegers is tevens een potje aanwezig op de toonbank van de snackbar. De intentie is om elk jaar in de donkere maanden (november, december en januari) een diner te organiseren, mits natuurlijk het publiek blijft doneren. Publiek uit Dinxperlo, Bredevoort, Aalten en buurtschappen wordt opgeroepen ouderen op te geven. Welke oudere gunt u een lekker diner? Opgave via Talentverbinder Richard Jongetjes, tel. 06-10514101 of per mail : Richard@talentverbinder.nl.


Kerkbalans: 'Geef voor je kerk'

AALTEN/BREDEVOORT - Het thema voor de landelijke actie Kerkbalans is dit jaar Geef voor je kerk. Zodat jouw kerk kan geven aan anderen. Van zaterdag 20 januari tot zaterdag 3 februari halen 40.000 vrijwilligers van 2000 kerken in het hele land geld voor hun plaatselijke kerk op. Ook in Aalten en Bredevoort gaan in deze periode vrijwilligers langs bij de leden.

De organisatoren van de Protestantse Gemeente Aalten zeggen: "Als kerk staan we in een eeuwenlange traditie. Wat de eeuwen door als waardevol en kostbaar is gebleken en aan ons is overgeleverd willen wij zorgvuldig bewaren om het op onze beurt aan de komende generaties door te geven. Tegelijk willen wij werken aan een voortdurende vernieuwing van onze kerk. Zo zijn we naast de 'gewone' diensten, een aantal jaren geleden ook begonnen met de Regenboogdiensten waarin veel ruimte is voor creativiteit en nieuwe vormen, ook op muzikaal gebied. Wij willen een kerk zijn voor alle leeftijdsgroepen, voor jong en oud. Daarom blijven wij ons inzetten zowel voor het ouderenpastoraat, als voor het jeugdwerk, om zo iedereen een plek te geven in ons samen-kerk-zijn. Daarnaast zijn er twee nieuwe werkgroepen ingesteld: de Krux, die zich vooral richt op de jongere middengroep en IXI die zich vooral richt op de oudere middengroep. Beide werkgroepen willen activiteiten ontwikkelen die weliswaar gericht zijn op een bepaalde doelgroep, maar waarbij alle belangstellenden van harte welkom zijn. Naast de 'gewone' activiteiten organiseren we als kerk ook zogenaamde 'events'. Dat zijn grootschalige gebeurtenissen die af en toe gehouden worden. In het voorjaar komt bijvoorbeeld de musical Jesus Christ Superstar naar Aalten. En er is een Top 2000-dienst.
De organisatoren van de actie in Bredevoort vertellen: "Als protestantse kerk in Bredevoort willen we door onze activiteiten nieuwe vormen van zingeving en geloof laten zien naast de oude. Zo geven wij en delen wij met u en vele anderen wat ons geloof ons biedt. Om kerk te kunnen zijn en u en vele anderen welkom te kunnen heten in de kerk en bij de activiteiten is er wel geld nodig. In 2017 is er tijdens de actie Kerkbalans ruim 73.000 euro opgehaald voor de kerk, de solidariteitskas en de paascollecte. Een erg mooi resultaat waar we dankbaar voor mogen zijn en dat ons bemoedigt en inspireert om samen kerk te zijn. De cijfers laten over het jaar 2016 een positief resultaat zien. Dit mooie resultaat is mede te danken aan de inzet van veel vrijwilligers, het al enkele jaren geleden ingezette beleid om kritisch te zijn op de uitgaven en te bezuinigen daar waar het kan. De begroting voor 2018 laat zien dat de bijdragen die binnenkomen tijdens de actie Kerkbalans onmisbaar zijn. Inkomsten uit pachtgelden, verhuur van de prachtige accommodatie en renteopbrengsten vormen slechts een deel van de baten. Daarom doen wij ieder jaar een beroep op al onze gemeenteleden om financieel bij te dragen aan de instandhouding van de kerk."


Pop Aye bij filmtheater Schiller

AALTEN – Filmtheater Schiller vertoont Pop Aye op donderdag 25 januari vanaf 20.00 uur, entree zeven euro. Thana's leven ziet er aan de buitenkant oké uit. Maar zoals zo vaak ligt de zaak gevoeliger. Hij en zijn vrouw zijn vervreemd van elkaar geraakt en van zijn werk geniet hij ook niet echt meer. Hij doolt doelloos door Bangkok en ziet plotseling Pop Aye, de olifant waar hij vroeger als kleine jongen zo vaak mee speelde. Hij koopt 'm en besluit zijn dagelijks leven even achter zich te laten.