Pleit voor een andere aanpak armoedebeleid

AALTEN – Patrick Vonk van Radio Aladna AFM maakte gebruik van het spreekrecht bij het Rondetafelgesprek Samenleving om te pleiten voor een andere aanpak van het armoedebeleid. De radiozender heeft in december de succesvolle kinderhulpweek georganiseerd, waarbij zo'n 53.000 euro is opgehaald voor kinderen die in armoede moeten leven. Tijdens die week zijn veel gesprekken gevoerd over de beste manier om gezinnen die in armoede leven te bereiken. Ook de gemeente Aalten worstelt daarmee, want er is meer budget voor armoedebeleid dan wordt besteed.

Door Bernhard Harfsterkamp

Patrick Vonk zei eveneens dat het geld niet het probleem is. Het lastigste is om de doelgroep in beeld te krijgen, hadden hij en de andere medewerkers aan de kinderhulpweek gemerkt. Schaamte bij de mensen die in armoede leven veroorzaakt dat niet gebruik gemaakt wordt van regelingen die voor ze bestemd zijn. Een ander probleem is dat niet altijd maatwerk mogelijk is. Tijdens de discussieavond in de kinderhulpweek was de conclusie dat je dit kunt doorbreken door een vergaande samenwerking tussen alle organisaties die in contact komen met de mensen die in armoede leven. Vonk stelde voor een gezamenlijk project op te zetten met de gemeente en de organisaties, maar ook met scholen en bedrijven. "Wie de beste toegang tot een bepaalde doelgroep heeft wordt er op afgestuurd." Vonk was er van overtuigd dat daardoor de drempel om gebruikt te maken van armoederegelingen lager kan worden.

Tussenpersonen grotere rol geven
Het armoedebeleid stond op de agenda omdat Burgemeester en Wethouders voorstellen om de bestaande regeling te verruimen, zodat er nog meer mensen gebruik van kunnen maken. Het probleem om de mensen die er een beroep op kunnen doen te vinden verandert daardoor niet. Wethouder Henk Wiltink zei dat er in het laatste jaar al met heel veel organisaties is gesproken. "Wij hebben ook een aantal avonden georganiseerd waarin wij gezamenlijk hebben gezocht naar hoe wij de mensen nu kunnen vinden." Hij is echter bereid om te kijken hoe dat verbeterd kan worden en "hoe dieper in de haarvaten van de samenleving" gekropen kan worden. "Maar de ouders moeten zich wel melden." Hij wil wel bekijken of door de gemeente erkende intermediairen een grotere rol kunnen krijgen, zoals nu bij het jeugdsportfonds. Versimpeling van de procedure zou hij graag willen, maar er moet nu eenmaal aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De wethouder constateerde wel dat er de laatste jaren meer gebruik wordt gemaakt van de regelingen. Het slotwoord was voor Patrick Vonk. Die hoopte dat het door hem voorgestelde project, waar AFM Aladna aan wil meewerken, er komt en de vindbaarheid van de doelgroep zal vergroten. De gemeenteraad zal er over discussiëren in de raadsvergadering van 23 januari.


Meedenkavond PP over sociaal beleid

AALTEN/DINXPERLO - Wat weten we werkelijk van de 400 kinderen die in relatief arme gezinnen leven? Wat hebben ze nodig, wie kan dat vertellen en hoe krijgen we de hulp op de goede plek. Hoe werken we aan bestrijding van de armoede van de ouders? Welke rol hebben particuliere organisaties hierin. Bereiken deze de juiste doelgroep wel? Allemaal vragen die te maken hebben met het sociaal beleid van de Gemeente Aalten. Dat komt aan de orde in de raad van januari. Zijn de paar maatregelen die het college voorstelt voldoende? Of moet er meer gebeuren? De Progressieve Partij wil vernieuwing en vooruitgang in het sociaal beleid. Werken vanuit vertrouwen in plaats vanuit achterdocht. Moeten we daarvoor eigen plannen of moties indienen?

Ook de buurthuizen hebben een rol. Ze kunnen meer doen aan de sociale samenhang. Dan moeten hun besturen en vrijwilligers wel de middelen krijgen om dat voor elkaar te krijgen. Dat komt allemaal aan de orde op de maandelijkse meedenkavond van de Progressieve Partij. Figulus is ook uitgenodigd. Iedereen die mee wil denken over een nog socialere gemeente is welkom.
De meedenkavond 'Vernieuwing en vooruitgang in sociaal beleid', wordt gehouden op donderdag 18 januari om 20.00 uur in het Kulturhus, Terborgseweg te Dinxperlo. Toegang en koffie gratis.


Trainingen in WALD-spelling

DOETINCHEM - Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Achterhoekse en Liemerse streektaal of voor wie zich wil voorbereiden op het Oost-Gelderse Streektaaldictee op donderdag 22 maart zijn er twee bijeenkomsten voor training in de WALD-spelling. De eerste bijeenkomst is op donderdag 8 februari van 14.00 tot 16.00 uur, de tweede op woensdag 28 februari van 19.30 tot 21.30 uur. WALD staat voor Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten. De WALD-spelling wordt door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en vele dialectschrijvers aangehouden als de spelling voor het schrijven in de Achterhoekse en Liemerse streektaal. De trainingen worden in een gemoedelijke sfeer gegeven door vier deelnemers aan het streektaaldictee van het eerste uur: Antoon Driessen, Gerda ter Maat, Annie Westerveld en Berd Westerveld. Zij leren de deelnemers regel 1 van het schrijven in de streektaal: goed luisteren en opschrijven wat je hoort. Het mooie van de WALD-spelling is dat je er alles mee kunt opschrijven of het nu de taal is van Dinxperlo, Didam, Eibergen, Gorssel, Hengelo, Pannerden of Winterswijk. Op www.ecal.nu staan de regels voor de WALD-spelling vermeld. De training is bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw 't Brewinc, IJsselkade 13 te Doetinchem. Aanmelden kan via info@ecal.nu of 0314-787078. Deelname is gratis; de training is op een of op beide data te volgen.