Balkon aan voorkant herstellen, zoals te zien op deze oude foto. Foto: Gemeente Aalten / collectie Leo van der Linde
Balkon aan voorkant herstellen, zoals te zien op deze oude foto. Foto: Gemeente Aalten / collectie Leo van der Linde Foto:

Woningen en restaurant in Sint Bernardus in Bredevoort

AALTEN – Nadat de bejaarden in 2008 Sint Bernardus hadden verlaten voor een andere locatie in Bredevoort, heeft het gemeentelijk monument enige tijd leeg gestaan. Er werden wel plannen ontwikkeld, maar die kwamen niet tot uitvoering. Totdat Jos Betting en Nicole Prinsen het karakteristieke gebouw aan 't Zand overnamen. In 2016 begonnen ze in het oudste deel van het pand met een Italiaanse ijssalon. Die werd daarna uitgebreid met een fritterie. In de Commissie Cultureel Erfgoed werden de vervolgstappen besproken. De commissie kon instemmen met de plannen van de eigenaren voor een bread and breakfast, woningen en een restaurant in het monument.

Door Bernhard Harfsterkamp

Bouwadviseur Hiddink was in de commissie aanwezig om de plannen van Betting en Prinsen toe te lichten. Hij vertelde dat zij inmiddels de horeca naast Sint Bernardus ( de Eetgalerie de Heerlijckheid) hebben verkocht . Zij willen zelf gaan wonen in het pand. Daarnaast zullen er een bread and breakfast, twee verhuurbare woningen en horeca in worden gevestigd. Daardoor komen er diverse kleinschalige functies in het pand. Er wordt al gewerkt aan het opknappen van de verschillende ruimtes. Aan het uiterlijk van het pand wordt niet heel veel gewijzigd. De grootste verandering is die van de bestemming. De ontwikkeling van de kleinschalige activiteiten past volgens de adviseur bij de schaal van Bredevoort.

Commissie juicht plannen toe
De grootste verandering vindt aan de achterkant in het midden van het pand plaats. De aanwezige serre waarin een restaurant moet komen, heeft niet een al te hoge kwaliteit. De wens is om die te vervangen door een moderne aanbouw met daar bovenop een dakterras. Gedacht wordt aan een soortgelijke invulling als bij restaurant Welgelegen in Groenlo, waar oud en nieuw ook op een mooie manier zijn gecombineerd. De Commissie Cultureel Erfgoed juicht de plannen toe. Roger Crols van het Gelders Genootschap was al ter plekke wezen kijken en kon eveneens in hoofdlijnen instemmen met de plannen. De omvang van de nieuwe serre is geen probleem, maar wel hoe die uitgevoerd wordt. Ook pleitte hij voor kleine aanpassingen die de cultuurhistorische waarde kunnen versterken, zoals het oude beeld herstellen met een balkon aan de voorkant, zoals te zien is op een oude ansichtkaart. Ook zouden verborgen elementen, die onder andere onder de plafonds van de begane grond zitten, weer zichtbaar gemaakt kunnen worden.


Formulierenbrigade gemeente Aalten

AALTEN - De Formulierenbrigade Aalten is van start gegaan in het voorjaar van 2017 en is een van de activiteiten van Humanitas Oostelijke Achterhoek.

Inwoners van de gemeente Aalten kunnen een beroep doen op vrijwilligers van de Formulierenbrigade als zij hulp nodig hebben met het invullen en/of begrijpen van formulieren van de gemeente Aalten of andere (overheids)instellingen.

Medewerkers van de Formulierenbrigade leggen uit: "Mensen met een laag inkomen, komen mogelijk in aanmerking voor toeslagen, (extra) vergoedingen, kwijtschelding van belastingen en ander financieel voordeel. Vaak moeten dit soort zaken zelf aangevraagd worden. Doet u dat niet, dan krijgt u ook niets. Heeft u moeite met het invullen en/of lezen van de formulieren waarmee u dergelijke toeslagen en vergoedingen aanvraagt bij de gemeente Aalten of andere overheidsinstanties? Wilt u daar hulp bij hebben, om te voorkomen dat u deze vergoedingen misloopt? Vrijwilligers van de formulierenbrigade kunnen u helpen bij het invullen van deze formulieren." De Formulierenbrigade helpt bijvoorbeeld ouderen, mensen die wat meer moeite hebben met lezen en/of schrijven, statushouders en verder eigenlijk iedereen van jong tot oud, die wel wat hulp kan gebruiken bij het invullen en/of begrijpen van (aanvraag)formulieren van de gemeente en andere instanties. De vrijwilligers zijn geschoold door Humanitas en door de Sociale Dienst van de gemeente Aalten. Ze weten hoe allerlei formulieren moeten worden ingevuld en hebben daar ook ervaring mee.

Wie meer wil weten, kan binnen lopen tijdens het spreekuur op dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur, in de Ahof aan de Polstraat in Aalten. Bellen of mailen kan natuurlijk ook: tel. 06-205 83 340 of fbaalten@gmail.com.

Vrijwilligers helpen mensen met wegwijs worden in de formulieren. Foto: Maaike Koning