Jolanda Schmidt-Ebbers in de nieuwe locatie van Studiehuis Achterhoek. Foto: PR
Jolanda Schmidt-Ebbers in de nieuwe locatie van Studiehuis Achterhoek. Foto: PR Foto:

Studiehuis Achterhoek neemt intrek in Elim

AALTEN – Vanaf maandag 19 februari is Studiehuis Achterhoek gevestigd in Elim aan de Landstraat 20 in Aalten. Jolanda Schmidt-Ebbers heeft de beschikking over de gehele bovenverdieping van Elim. Ze geeft aan: "De mogelijkheden hier zijn geweldig, de ruimtes zijn licht en transparant. Ik ben heel blij met deze nieuwe locatie." Op zaterdag 17 februari houdt Studiehuis Achterhoek open huis bij Elim van 15.30 tot 18.30 uur. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen, de koffie staat klaar.

Door Karin Stronks

"Na tien jaar groeiden we uit ons jasje", zegt Jolanda Schmidt-Ebbers. "Daarnaast leek het mij erg leuk om Studiehuis Achterhoek in het centrum van Aalten te vestigen, daar gebeurt van alles, er is reuring!" Het oog viel op Elim. Jolanda: "De ruimten daar waren officieel niet te huur maar we zijn er gewoon op af gestapt, maar goed ook want na enkele gesprekken was het rond en we huren de bovenverdieping!"

Door de grote ramen zijn de ruimten licht en transparant. Elim is kort geleden geheel gerenoveerd, er zijn boven toiletten en een keuken. Jolanda is enthousiast over de nieuwe stek: "Ideaal voor Studiehuis Achterhoek, hier kunnen we vooruit! De komende tijd richten we alles in. Onze huisstijl verhuist natuurlijk mee, die blijft hetzelfde, herkenbaar. Wij, mijn collega's en ik, gaan hier met de leerlingen aan het werk, we zijn van plan om hier ook lezingen te organiseren over allerlei onderwerpen die gerelateerd zijn aan leren en jongeren, plannen zijn er volop!"

Studiehuis Achterhoek biedt huiswerkbegeleiding en bijles. Jolanda: "Heeft een jongere moeite met één vak dan is bijles vaak voldoende. Deze bijlessen worden door diverse vakdocenten verzorgd, voor zowel leerlingen van de basisschool als voor het voortgezet onderwijs. Als er meer aan de hand is kan huiswerkbegeleiding een uitkomst zijn. Wat ik belangrijk vind is dat een jongere daar zelf open voor staat. Als ik een sprankje motivatie opmerk bij een leerling is dat al genoeg. We beginnen steevast met een intakegesprek met de jongere en de ouders of verzorgers. Tijdens dat gesprek komen ambities, behoeftes, mogelijkheden en eventuele belemmeringen aan bod."

Na de aanmelding krijgt de leerling een leerstrategietest aangeboden om de beste leermethode voor hem of haar te onderzoeken. "Deze test zegt veel over de leervoorkeuren van de jongere. Ik zeg vooraf dat iemand de test niet goed of slecht kan maken. We gaan naar aanleiding van de uitslag bespreken hoe de leerling tot dan toe heeft geleerd en gaan ook leermethodes aanbieden die bij de jongere past. Die is voor elke leerling anders", vertelt Jolanda.

Leerlingen hebben baat bij de duidelijke structuur van Studiehuis Achterhoek, het geeft ze houvast. Mede om die reden is 'mobiel-low' ingevoerd. Jolanda legt uit: "Af en toe mogen de leerlingen hun mobiel checken. Ervaring én diverse onderzoeken wijzen uit dat dit goed werkt, want social media is nou eenmaal een grote afleider. Zonder de mobiel is er gewoon meer rust. In de eerste weken komt de jongere minstens drie keer per week bij Studiehuis Achterhoek. De begeleiding is de eerste periode intensief zodat het kind leert om goed te werken met de eigen leermethodes."

"Samen met onze medewerkers ondersteunen en begeleiden we de leerlingen. Kan een kind na een tijdje effectiever met school- en studiewerk omgaan, zit hij goed in z'n vel en zijn de cijfers verbeterd, dan kan in overleg de huiswerkbegeleiding afgebouwd worden", glimlacht Jolanda. "Dát is het doel!"


tel. 06-12 25 73 53
www.studiehuisachterhoek.nl