Afbeelding

Mama Café over Voorlezen

AALTEN - Het Mama Café in de Bibliotheek Aalten op woensdag 21 februari staat in het teken van Voorlezen. Ria te Kolste, medewerker educatie van de Bibliotheek, zal vertellen over het belang van voorlezen, wat zijn geschikte boekjes en wat is ‘ interactief voorlezen’.

Het belang van voorlezen is inmiddels bekend. Een kind dat elke dag voorgelezen wordt leert al snel 1000 nieuwe woorden per jaar. Samen een boekje lezen en plaatjes bekijken, het is voor jong én oud vaak een heerlijk en rustgevend moment. Voorlezen is niet alleen plezierig, het is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het prikkelt de fantasie en stimuleert onder meer de taal- en spraakontwikkeling en sociaal-emotionele vaardigheden. Wanneer je kindje wordt voorgelezen, maakt het bovendien op een aangename manier kennis met de wereld van de boeken. Een wereld waarvan het thuis en op school veel profijt en plezier kan hebben.

Voorlezen belangrijk voor ontwikkeling taal en spraak

Er wordt deze ochtend ook ingegaan op de vraag welke boekjes bij de verschillende ontwikkelingsfasen van een kind passen. Ook komen de verschillende soorten boekjes aan de orde die er in omloop zijn: stoffen boekjes, kartonnen boekjes, boeken met flapjes, voelboeken, boeken met geluiden etc. En tot slot is er een korte workshop ‘Interactief voorlezen, hoe doe je dat?’ Interactief voorlezen wil zeggen dat het voorlezen van het prentenboek wordt onderbroken door open vragen over het verhaal of over de plaatjes. Spontane reacties van de kinderen kunnen ook een leuke aanleiding zijn voor een gesprekje. Het vergroot de taalontwikkeling, woordenschat en het verhaalbegrip. En natuurlijk wordt er voorgelezen en gaat iedereen naar huis met een aantal Gouden Voorleestips. Het Mama Café wordt gehouden woensdag 21 februari in de Bibliotheek Aalten, Hogestraat 10, van 10.00 tot 11.30 uur. Deelname is gratis, voor ouders met kinderen tot 4 jaar.