Staaltje Aalten, een eerdere editie. Foto: Jelle Droppers
Staaltje Aalten, een eerdere editie. Foto: Jelle Droppers Foto:

Liefde bij Staaltje Aalten

AALTEN - De dertiende editie van Staaltje Aalten is op vrijdag 23 februari bij 't Noorden. Dit jaar wordt er geld ingezameld voor Stichting Roemenië Aalten – Sâlaj.

Onder de bekende titel 'Staaltje Aalten' laten muzikanten horen wat voor talent er is in Aalten. Muzikanten geven zich individueel op en worden door de organisatie in willekeurige samenstellingen bij elkaar gezet. Zo ontstaan gevarieerde bandjes met oude en jonge, ervaren en minder ervaren muzikanten. Staaltje Aalten is een ideale kans om contacten te leggen, kennis te maken met andere muzikanten, samen te spelen, van elkaar te leren, maar vooral om veel plezier te hebben en natuurlijk optreden voor het goede doel.

Uiteraard hoort er ook een thema bij deze muzikale avond. En dat is dit jaar 'Liefde´! Liefde voor muziek, het leven, eten, drinken, jezelf, de ander, elkaar, …. de muzikanten mogen creatief zijn. Staaltje Aalten wordt gehouden bij Partycentrum 't Noorden, aanvang 21.00 uur. De zaal gaat open om 20.00 uur.
Kaarten kosten in de voorverkoop 6,50 euro en zijn te koop bij 't Noorden, Schiller en Primera. Aan de kassa zijn de tickets verkrijgbaar voor 8,50 euro.
Staaltje Aalten wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Partycentrum 't Noorden, Novel Groep, PostmaWeb Webhosting, Lammers DTP, By Reinout, Jasper muziek, gemeente Aalten en Stichting Roemenië Aalten – Sâlaj.


www.staaltjeaalten.nl


Praktijkondersteuner Jeugd bij huisartsen mag doorgaan

In de toekomst voor elke huisartsen-praktijk een ondersteuner

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In 2015 werd in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk begonnen met een proefproject om de psychosociale zorg voor de jeugd te verbeteren. Bij vier huisartsenpraktijken kwam er een praktijkondersteuner voor de jeugd. Doel was om eerder problemen bij de jeugd te signaleren en ze indien mogelijk al meteen te helpen en niet meteen door te verwijzen naar ziekenhuis of gespecialiseerde zorg. Omdat de ervaringen in vier huisartsenpraktijken positief zijn wordt de proef met drie jaar verlengd. De bedoeling is dat er meer praktijkondersteuners komen in de vier gemeenten.

Ook praktijkondersteuner in Dinxperlo
Wethouder Henk Rijks vindt dat de praktijkondersteuner 'heel belangrijk werk' doet. "In het ziekenhuis kunnen ze niet altijd een oorzaak vinden voor lichamelijke klachten. Die komen ergens anders vandaan. Kinderen hebben soms zorgen en problemen waar ze niet over willen of kunnen praten. Daar krijgen ze dan bijvoorbeeld buikpijn van. De praktijkondersteuner probeert dit soort gevallen er al uit te filteren." Rijks wil graag dat de succesvolle werkwijze uitgebreid wordt, ook in Dinxperlo. Omdat de gemeente Aalten in twee verschillende huisartsenkringen ligt, is er daar nog geen praktijkondersteuner. Het verlengen van het proefproject met drie jaar betekent dat de definitieve invulling nog moet komen. "Dat is de volgende stap", zegt de wethouder.

Wethouder: 'erg belangrijk werk'

Betere en goedkopere aanpak
De deelnemende artsen zijn tevreden over de proef in de afgelopen jaren. De kinderen worden geholpen in een vertrouwde omgeving. Doorverwijzing naar ziekenhuis en gespecialiseerde zorg, iets wat ouders vaak liever niet willen, wordt voorkomen. Daardoor worden kinderen ook niet meteen gestigmatiseerd. Dat ouders liever geen doorverwijzing willen heeft overigens ook te maken met de financiële situatie. De armoedeproblematiek speelt regelmatig een rol. Het eigen risico kan dan een belemmering zijn om verderop hulp te zoeken. De praktijkondersteuner kan vaak voorkomen dat dit nodig is. Volgens de huisartsen is deze aanpak daarom beter en goedkoper. Huisartsen zelf hebben meestal geen tijd om extra aandacht aan de jeugdige cliënten te besteden. Daarom is voor hen de praktijkondersteuner een waardevolle aanvulling.

Huisartsenpraktijk Het Station blij met voortzetting
In Aalten heeft de Huisartsenpraktijk Het Station aan het proefproject deelgenomen. Huisartsen Dingemans en Grupping willen de proef graag voortzetten. "Het heeft in deze praktijk goed uitgepakt", zegt huisarts Grupping, "om samen met André Pöstgens de praktijkondersteuning voor de jeugd van 0-23 jaar vorm te geven. Zijn ervaring en werkzaamheden bij het Ondersteuningsteam zijn een waardevolle aanvulling op de hulp die wij vanuit de huisartsenpraktijk kunnen bieden. Contacten met gemeente, scholen en sportverenigingen zijn namelijk niet vanzelfsprekend binnen de huisarts-geneeskunde, maar kunnen via een praktijkondersteuner Jeugd binnen bereik komen. Zo kan de zorg rondom een kind beter afgestemd worden. Dit gebeurt uiteraard alleen indien nodig en na toestemming van ouders. We zijn erg blij met verlenging van dit project."