De wildreflectoren worden verdeeld onder de WBE-leden. Foto: Karin Stronks
De wildreflectoren worden verdeeld onder de WBE-leden. Foto: Karin Stronks

Provincie staat niet open voor blauwe reflectoren

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Vijf jaar geleden werden de eerste blauwe wildreflectoren in een deel van het Aaltense buitengebied geplaatst. Jeffrey: "Het jaar voordat we de eerste serie spiegels plaatsten kwamen in de gemeente Aalten nog vijftig reeën om door een ongeluk. Het jaar daarop waren dat er vijfentwintig, de helft dus. In Bredevoort aan de Stationsweg, de weg van de N318 naar De Haart, is na het plaatsen van de blauwe spiegels tot nu toe geen enkele ree meer verongelukt." De reflectoren worden alleen geplaatst langs gemeentelijke wegen. "De provincie heeft haar eigen beleid en staat niet open voor de blauwe reflectoren. Erg jammer, langs provinciale wegen zoals de Hamalandroute verongelukken ook veel reeën", aldus Bauhuis.

Subsidie van SAAP
De blauwe wildreflectoren werken alleen als het schemerig of helemaal donker is. "Het licht van de autolampen wordt door de spiegels heel even als stralen sterretjes het bos in gekaatst. Dat weerhoudt de reeën ervan om de weg over te steken. Erg effectief, blijkt uit de cijfers. Vorig jaar zijn er vijfendertig verongelukt door het verkeer, dat is tien procent van de totale reeënpopulatie rondom Aalten. Te veel vinden wij, daarom hebben we, na een tip van Henk Obbink, bij SAAP subsidie voor de tweede serie wildreflectoren aangevraagd. En gekregen", legt Jeffrey Bauhuis uit.

Paar boortjes
In het pannenkoekenrestaurant De Neeth gaf Jeffrey een presentatie over het nut van de wildreflectoren. Burgemeester Anton Stapelkamp: "Het plaatsen van wildreflectoren is een mooi project, het voorkomt dierenleed én mensenleed. Ik ben geen deskundige maar wel geïnteresseerd in landschap en natuur. Met alle liefde ben ik hier om de eerste handeling te verrichten! Ik wens jullie veel succes toe en bedankt voor de inzet!" Jeffrey bedankte Patrick Frenken voor het beschikbaar stellen van de ruimte, Wiljo Jentink werd bedankt voor het bevestigen van de blauwe spiegels en de anti-diefstal pinnen aan de kunststoffen palen van gerecycled plastic. "Het kostte me wel een paar boortjes, dat geperste spul is keihard", glimlacht hij.
Buiten, in een mistig en kil Barlo, groef Ina Somsen met hulp van Jeffrey Bauhuis en Herman Simmelink een gat waar zij samen met burgemeester Stapelkamp de eerste wildreflector plaatste. Na de officiële handeling werden de blauwe spiegels aan de WBE-leden meegegeven.