Peilingen

Kent u Maurice de Hond nog? Elke week op zondagmorgen is er weer peiling van hem met de zetelaantallen in de Tweede Kamer, wanneer we nu zouden stemmen. Mensen die politiek actief en geïnteresseerd zijn kijken er altijd naar, al zeggen ze meteen dat "het maar peilingen zijn". Die zeggen niets over de uitslag van een verkiezing waarvan we de datum nog niet eens weten. Maar als het goed met een partij gaat in een peiling is er toch altijd enthousiasme.

Die peilingen zijn net als weerberichten. Ze kloppen vaak niet en daarom moet je ze niet al te serieus nemen. Maar het is een aangenaam tijdverdrijf er over te praten. Ik heb niet alleen vrienden met wie ik elke dag over het weer praat, maar ook twee vrienden met wie ik elke zondag het wel en wee van de politieke partijen doorneem. Nu er gemeenteraadsverkiezingen in aantocht zijn leidt dat onvermijdelijk tot bespiegelingen over hoe de uitslagen zullen zijn in de gemeenten waar wij voor ons werk komen.
Om doelgerichter te kunnen beschouwen zou ik het aardig vinden wanneer er vaker lokale peilingen worden gehouden. Dat gebeurt in een enkele grotere gemeente, maar een gewoonte is het niet. Elke week hoeft ook niet, eens in de maand zou al aardig zijn. Daarom heb ik de afgelopen week maar eens een paar bureaus opgebeld, die zo'n peiling kunnen uitvoeren. Bereidheid was er wel, maar het bedrag dat ik er voor moet betalen was me te hoog.
Weet je wat, dacht ik daarna, ik kan zelf peilen. Daarom belde ik 25 mensen in een willekeurig uitgekozen deel van de gemeente Aalten. Ik had de plattegrond op de gangdeur geprikt en er met de ogen dicht een pijltje naar toe gegooid. Die kwam terecht nabij de Kloosterdijk. Twintig mensen bleken daar hun stem op HMV, de partij van Henk Meerdink, te willen uitbrengen. Twee stemmen waren er voor Gemeentebelangen en drie voor de ChristenUnie. Dat leek me een niet al te betrouwbare peiling.
Daarom vergrootte ik de groep naar 50. Dit keer kwam het pijltje midden in Dinxperlo terecht. Daar gingen de meeste stemmen naar Gemeentebelangen, al deed de Progressieve partij het ook heel goed. Daarna deed ik nog zes peilingen, waarbij ik de groep steeds verder vergrootte. De uitslagen bleven heel wisselend, waarbij het mij wel opviel dat het CDA telkens weinig stemmen kreeg. Blijkbaar is dat een partij, waarop weinig mensen zeggen te stemmen, maar dat uiteindelijk bij de echte verkiezingen toch massaal doen.
Misschien kan ik dat peilen maar beter overlaten aan echte deskundigen. Wie in ieder geval deskundig zijn, zijn de kandidaten voor de nieuwe gemeenteraad. Dat zijn volksvertegenwoordigers. Die moeten heel goed weten wat er leeft onder de bewoners van de gemeente. Daarom hoorde ik hun prognose van de uitslag van de verkiezingen op een verkiezingsbijeenkomst met interesse aan. Ze mochten zeggen hoeveel zetels hun partij krijgt. De uitslag: CDA acht, Gemeentebelangen zes, Progressieve Partij vier, VVD vier, HMV 3, ChristenUnie twee en D66 twee. Dat zijn 29 zetels terwijl er maar 21 zetels beschikbaar zijn. Maar een beetje optimisme mag.