Martin Veldhuizen tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Martin Veldhuizen tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Martin Veldhuizen wil ruimte voor extra bedrijvigheid in Aalten

AALTEN – Martin Veldhuizen, net als vier jaar geleden lijsttrekker bij de VVD, heeft er zin in. Hij staat klaar om de mouwen op te stropen, want er moet nog veel gedaan worden in de gemeente Aalten. De gemeente is weliswaar financieel gezond, maar de reservepositie blijft hem zorgen baren. Hij vindt dat de afgelopen jaren regelmatig te gemakkelijk een greep uit die reserves werd gedaan. Het behouden en stimuleren van bedrijvigheid blijft eveneens een speerpunt van de partij. Extra kansen ziet hij op het gebied van toerisme. Hiervoor wil de VVD zelfs de toeristenbelasting afschaffen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Kort verkiezingsprogramma is ook een lot
De VVD heeft vergeleken met de andere partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart het kortste verkiezingsprogramma. Het past op één A4tje, waarop kort en bondig 39 speerpunten zijn opgesomd. Dat programma is tevens een lot. Rechts onderaan staat een nummer, waarmee een dinerbon van 100 euro kan worden gewonnen. De winnaar wordt op 28 maart bekend gemaakt in deze krant. Het programma moet de basis worden van een goede verkiezingsuitslag. "In 2010 hadden we bijna vier zetels en werden het er drie. In 2014 hadden we er bijna drie en werden het er twee. Daarom gaan we nu uit van drie." Hij geeft toe dat het wel een beetje afhankelijk kan zijn van wat er in Den Haag gebeurt.

Meer doen met de Aaltense beken
In de komende jaren wil de VVD meer inzetten op toerisme. "We willen Aalten bijzonder maken met toerisme nieuwe stijl. We willen geen pretpark." Meer toerisme kan er aan bijdragen dat de middenstand in de verschillende kernen ook profiteert. Om nieuwe recreatieactiviteiten en –voorzieningen te stimuleren wil de VVD de toeristenbelasting afschaffen. "Aalten heeft mooie beken", zegt Veldhuizen. "Daar wordt niets mee gedaan." Hij denkt dat beken als de Boven-Slinge, de Aastrang en de Keizersbeek heel geschikt zijn voor recreatie. "We moeten ons buitengebied beter vermarkten. We kunnen niet alleen meer leven van de landbouw." Dat vraagt creativiteit en buiten de gebaande paden durven te denken. "Laten we eens aan de slag gaan met een Aaltens raspaard", geeft Veldhuizen als voorbeeld.

Meer jongeren betrekken
Veldhuizen heeft zijn stokpaardjes. Hij zal er op blijven hameren dat de financiën op orde blijven. Hij zal blijven herhalen dat er ruimte moet zijn voor Aaltense bedrijven, als die willen uitbreiden. Dat ze de gemeente moeten verlaten omdat elders wel ruimte is om te groeien wil hij voorkomen. Een ontwikkeling als die van Beele die nieuw bouwt tegenover het station juicht hij dan ook toe. Ook blijft hij vinden dat er een eenvoudige rondweg langs het bedrijventerrein 't Broek moet komen. Met veel plezier zal Veldhuizen dit onder de aandacht blijven brengen. Tegelijkertijd is hij bezig met de toekomst van zijn partij. "We zijn bezig meer jongeren te betrekken. Die willen we gaan opleiden voor een volgende raadsperiode."

Beter samenwerken
Veldhuizen vindt het belangrijk dat er beter samengewerkt wordt. Hij vindt dat in de afgelopen jaren door kwesties als de extra kosten voor het gemeentehuis en het aftreden van een CDA-wethouder het vertrouwen in de politiek is geschaad. Hij hoopt dat de VVD een bijdrage kan leveren aan het herstel van dat vertrouwen door weer mee te doen aan een College van Burgemeester en Wethouders. "Maar alleen als we volwaardig lid kunnen zijn." In 2014 werd de partij een deeltijdwethouder aangeboden, terwijl het CDA twee voltijdwethouders kreeg. Veldhuizen vond dat geen goed voorstel. Daarnaast zal de samenstelling van de portefeuille ook van belang zijn. Zelf is hij eventueel kandidaat, afhankelijk van welke functie het wordt.

Integer handelen belangrijk voor de VVD
De samenstelling van een nieuw college zal echter afhankelijk zijn van de verkiezingsuitslag. "Wij sluiten niemand uit. Wij kunnen overweg met alle partijen." Ook al vindt hij wel dat het CDA het de laatste vier jaar niet goed heeft gedaan. Veldhuizen benadrukt dat hij grote waarde hecht aan integriteit. Hij is afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij is oprichter en directeur-eigenaar van de Novel-groep, die gespecialiseerd is in accountantswerk en advisering. Het bedrijf heeft vestigingen in Aalten, Winterswijk, Haaksbergen en Bocholt. Er werken zo'n 50 mensen. "Indien er een zaak in de gemeenteraad wordt besproken die met een van mijn klanten te maken heeft zal ik altijd op de publieke tribune plaats nemen." Dat doet hij overigens ook wanneer een onderwerp als de Aaltense Uitdaging besproken wordt, want daarvan is hij bestuurslid. Om te laten zien hoe belangrijk de VVD integer handelen vindt hebben alle achttien kandidaten een "verklaring omtrent gedrag" aangevraagd en een integriteitverklaring getekend. Veldhuizen had graag gezien dat alle partijen dit hadden gedaan.