Ook in Aalten een kinderburgemeester?

Vorige week werd er in Doesburg voor het eerst een kinderburgemeester in de Achterhoek aangesteld, om kinderen meer te betrekken bij besluitvorming en politiek.

Imalda Dragt heeft het initiatief genomen om dit ook in de gemeente Aalten voor elkaar te krijgen, 'Hoe mooi zou het zijn wanneer wij in Aalten ook een kinderraad en kinderburgemeester zouden hebben? Het mes snijdt dan aan twee kanten, betrokkenheid door de jeugd bij de gemeente Aalten en creatieve ideeën van kinderen die weleens tot geheel nieuwe inzichten zouden kunnen leiden. Daarbij hoort natuurlijk een klein budget, waardoor ook echt zaken gerealiseerd kunnen worden.'

Imalda staat als vierde op de lijst van D66 Aalten-Dinxperlo en heeft het onderwijs en de jeugd als speerpunt. 'Wat gebeurt er wanneer je kinderen laat meedenken over voor hen relevante vraagstukken? De betrokkenheid bij het probleem wordt groter, kinderen voelen eigenaarschap en verantwoordelijkheid t.a.v. de oplossing en deze is waarschijnlijk vele malen beter en creatiever dan de uitkomst die wij als volwassenen zouden bedenken.'

Imalda is als leerkracht werkzaam in het onderwijs en geeft les aan groep 7/8, 'Ik heb genoeg voorbeelden uit de praktijk waarbij kinderen zelf tot een goede oplossing van een probleem komen. Onlangs speelde er in mijn klas een probleem rondom het buitenspelen. De regels waren onduidelijk, de teams oneerlijk en het plezier was ver te zoeken. Volwassenen zijn dan vaak geneigd om het probleem voor de kinderen op te lossen: de leerkracht maakt de teams, is scheidsrechter en licht de regels toe. Maar het kan ook anders. Er is een probleem, met noodzaak, dat de kinderen graag opgelost zien. Geef ze de tijd en ruimte om het op te lossen en er komt een heel mooi plan. Als volwassene doe je dan even een stap terug, je stelt je op als toeschouwer en begeleidt hooguit het proces een beetje'.

Ook in de gemeenten spelen er veel zaken rondom de jeugd, kinderen hebben hier best ideeën over, maar waar kunnen ze dan terecht? Dus wat Imalda betreft staat de volgende advertentie binnenkort in de krant: 'Vacature: Wij zijn op zoek naar kinderraadsleden en een kinderburgemeester. Iets voor jou?'


Alexander van der Graaff
Lijsttrekker D66 Aalten-Dinxperlo


Achterhoekse wethouders sluiten RetailDeal met staatssecretaris Keijzer

REGIO - Maandag 19 februari ondertekenden wethouders van de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oude IJsselstreek, Oost Gelre en Winterswijk, tijdens het Wintercongres van het Ministerie van Economische Zaken (EZ), met staatssecretaris Mona Keijzer de RetailDeal.

Hiermee sluiten de Achterhoekse gemeenten aan bij de Retailagenda van het Ministerie van EZ, die tot doel heeft het toekomstbestending maken van retail en daarmee van onze stads- en dorpscentra. Een onderwerp waar gemeenten in de Achterhoek zich al sterk mee bezighouden.
Gemeente Doetinchem heeft al eerder een RetailDeal gesloten. Door de deal te sluiten krijgen de gemeenten commitment van het rijk voor hun aanpak. De Retailagenda houdt zich de komende jaren bezig met vijf thema's: lokale transformatie, regionale sturing, huurmarkt, Human Capital Agenda, Kenniscreatie & Innovatie.
De zeven Achterhoekse gemeenten hebben een gezamenlijk beleidskader detailhandel met elkaar afgesproken ('regionaal Afsprakenkader detailhandel') en hebben inmiddels diverse lokale visies, uitvoeringsagenda's en regelingen voor de centra vastgesteld.


Techniekdag Achterhoek innoveert

REGIO - De jaarlijkse Techniekdag Achterhoek vindt dit jaar plaats op zaterdag 17 maart, met als gastheer Grijsen park & straatdesign in Winterswijk. De Techniekdag is de ideale mogelijkheid voor jongeren om kennis te maken met techniek en technologie. Deze dag is een initiatief van VNO-NCW Midden en het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek (POA).

Dit jaar zullen er tijdens de vertrouwde Techniekdag Achterhoek een aantal innovaties doorgevoerd worden. De technische branche verbreedt door digitalisering en robotisering, de Techniekdag haakt daar steeds meer op in. Het logo is daarom veranderd in Techniekdag & Technologie, zo ontstaat er een mooie aansluiting met de Smart Industry Agenda in de Achterhoek. Tegelijkertijd kunnen ondernemers de huidige vraag naar goed technisch personeel niet alleen meer opvangen met de jeugd. Bedrijven kijken steeds meer naar zij-instroom en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om deze reden zullen er dit jaar een aantal uitzendbureaus uitgenodigd worden, om de oudere bezoekers te adviseren over de mogelijkheden van onder andere zij-instroom.
Op de Techniekdag kunnen jongeren zelf een robot bouwen, werken met een 3d-printer en VR-opdrachten uitvoeren. Ook kan er gewerkt worden met metaal, wordt er gemetseld en staan er veel verschillende voertuigen van Stichting Ga voor mobiliteit.
De Techniekdag is met name bedoeld voor jongeren tussen de 8 en 14 jaar en de toegang is gratis. De Techniekdag vindt zaterdag 17 maart plaats van 10.00 – 16.00 uur bij Grijsen park & straatdesign, Lorentzstraat 13 in Winterswijk. Tegelijk met de Techniekdag stelt Grijsen haar productiehallen ook open voor ander publiek.