Troeptrimmen

In onze moderne samenleving zijn er twee grote problemen. We gooien te veel weg en gemiddeld genomen zijn we iets te zwaar. Als gewichtig persoon wil ik op dat laatste niet al te veel nadruk leggen. Toch geef ik toe dat als er iets meer gewicht onderhouden moet worden er een kans is dat er meer gegeten wordt. Dat levert meer afval op. De twee problemen hebben daardoor een relatie met elkaar.

Sinds kort heb ik ontdekt dat er een methode is om de oplossing van beide problemen te combineren. Het is een nieuwe sport die plogging wordt genoemd. De rage is overgewaaid vanuit het voorbeeldland Zweden. Het is een samentrekking van plocka oftewel pakken en jogging. De jogger pakt tijdens het joggen blikjes en plastic flesjes op en stopt ze in een zak. Dat joggen kent u vast nog wel als een enigszins malle variant van hardlopen. Ploggen is extra gezond, want doordat je hardaflopen afwisselt met bukken en rommel oprapen doe je aan intervaltraining. Daar word je fitter van en daar val je sneller van af.
Als voorstander van mooie Nederlandse woorden voor Engelse en anderstalige woorden, ze zijn altijd te bedenken, spreek ik liever van troeptrimmen. Bij trimmen dank ik onmiddellijk aan de trimbaan, die in mijn jeugd in een bos was ingericht. Je liep een rondje en kwam onderweg allerlei toestellen tegen, waarop je vreemde oefeningen moest uitvoeren. Ook dat was al intervaltraining. Zelf sloeg ik al die vreemde toestellen altijd over, alleen bokspringen wilde ik een enkele keer uitvoeren.
Dat trimmen heb ik niet lang volgehouden. Ik was altijd snel tevreden met mijn uiterlijk. Een paar kilo's extra heeft mij nooit al te veel belast. Toch weet ik dat het voor mijn gezondheid beter is om af te vallen. Ik heb dat lang uitgesteld, maar de nieuwe rage heeft motivatie gegeven. Zwerfafval heb ik nooit als een groot probleem gezien. Rommel in de natuur is irritant, maar er waren altijd andere problemen zoals verzuring, vermesting en verdroging die meer aandacht vragen. Toch zie ik inmiddels wel dat al dat zwerfplastic slecht is voor de natuur.
Daarom ben ik sinds enige weken een fanatiek troeptrimmer. Ik geef toe dat ik tijdens mijn wandelingen nog niet al te hard loop, maar de meegebrachte zak raakt altijd overvol. Die nieuwe rage is nog niet echt tot de Oost-Achterhoek doorgedrongen, Daarom zal ik elke gelegenheid aangrijpen om deze nuttige manier van hardlopen onder de aandacht te brengen. In Aalten is daar op 17 maart gelegenheid voor. Johan Pennings van de ChristenUnie vertelde in de laatste gemeenteraadsvergadering dat zijn partij samen met de Wildbeheereenheid op pad gaat om zwerfafval op te ruimen. Hij zei dat hij nog hesjes genoeg over had, want tenslotte moet je goed herkenbaar zijn bij deze nuttige bezigheid. Bij deze daarom de oproep aan de 152 kandidaten voor de Aaltense gemeenteraad. Als nou eens een kwart daarvan met mij mee trimt om alle troep op te ruimen? Dat is toch een mooie bijdrage aan een betere wereld?