Raadsbrede steun voor ondersteuning agrariërs

'Mooi sluitstuk van deze raadsperiode'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In januari was wethouder Ted Kok 'wel enthousiast' tijdens het persgesprek over het ondersteunings- en adviesprogramma voor agrarische ondernemers. Daarvan was al eerder sprake geweest, maar toen was het besluit uitgesteld. Burgemeester en Wethouders wilden het koppelen aan de pilot stimulering verwijdering asbest en/of sloop van bebouwing in het landelijk gebied. "Een mooi sluitstuk van deze raadsperiode", zei Kok. De gemeenteraad stemde op 20 februari unaniem in met het voorstel in de laatste inhoudelijke vergadering van deze raadsperiode.

Het ondersteuningsprogramma is bedoeld voor alle agrariërs, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de gemeente Berkelland waar het alleen bestemd was voor varkenshouders. "Voor een startbijeenkomst worden zo'n 275 bedrijven uitgenodigd", vertelde Kok in januari. "Daarna volgt een belronde. De ervaring leert dat er met de helft een keukentafelgesprek zal plaatsvinden." Allerlei onderwerpen kunnen dan aan de orde komen. Van financiën tot sociale problematiek, van ruimtelijke problemen tot armoede, er zal een brede intake plaatsvinden. Daarna zullen er waarschijnlijk zo'n 50 trajecten zijn om de agrariërs verder te helpen. In totaal is hiervoor 170.000 euro gereserveerd. Dit wordt betaald uit de reserve van het sociaal domein, want elders is gebleken dat het vooral om sociale problematiek gaat. Voor de keukentafelgesprekken worden mensen ingehuurd, die veel ervaring hebben met dergelijke projecten.

Aanvullende gemeentelijke
subsidie voor saneren asbest

De asbestdaken op agrarische bedrijven moeten in 2024 verwijderd zijn. Ook zijn er in het buitengebied steeds meer leegstaande stallen en bijgebouwen. Ze leeg laten staan kan tot verloedering leiden en draagt niet bij aan een aantrekkelijk buitengebied. De gemeente komt daarom met een eigen regeling voor de sanering van asbest en de sloop van gebouwen. "Er is een landelijke regeling met 4,5 euro subsidie per vierkante meter verwijderde asbest', vertelde Kok. "De gemeente doet daar drie euro extra bij."

Als hele gebouwen gesloopt worden is er extra subsidie. De bestemming wordt dan wel aangepast. Er wordt geschat dat er 27 hectare asbestdak in de gemeente is. Als de regeling wordt opengesteld is er voor 2018 een ton euro beschikbaar. Voor 2019 en 2020 is telkens twee ton gereserveerd. Als het aantal aanvragen dit jaar storm loopt zei wethouder Kok bereid te zijn om te kijken of het budget al eerder verruimd kan worden.


Lees verder op pagina 7