Martin Pragt. Foto: PR
Martin Pragt. Foto: PR

Goede kans op kinderburgemeester in de gemeente Aalten na verkiezingen

AALTEN – "Dat gaan we regelen in het coalitieprogramma", zei wethouder Henk Rijks afgelopen donderdag in het persgesprek over het invoeren van een kinderburgemeester voor de gemeente Aalten. Even daarvoor had burgemeester Anton Stapelkamp enthousiast verteld over zijn ervaringen met deze jonge burgemeester in Kapelle, waar hij tot in december in functie was. Aanleiding was een brief van D66, waarin te lezen staat dat Imalda Dragt, leerkracht en nummer vier op de kandidatenlijst van deze partij, het initiatief zal nemen voor een kinderburgemeester in Aalten.

Door Bernhard Harfsterkamp

Henk Rijks wees er op dat er nu drie partijen een kinderburgemeester willen: D66, zijn partij Gemeentebelangen (GB) en de Progressieve Partij. Rijks zelf heeft al enkele keren klassen uitgenodigd in het gemeentehuis om ze daar te vertellen over wat de gemeente doet. Hij vindt het een goed idee om de kinderen nog meer te betrekken. In het programma van GB staat daarom dat het gekozen kind "meegaat naar evenementen en meepraat over verschillende onderwerpen en hiermee de politiek dichtbij de jeugd brengt". Daarnaast moet de kinderburgemeester iemand zijn bij wie andere kinderen terecht kunnen om onderwerpen aan te kaarten "die hen bezig houden en waar ze politieke aandacht voor willen". De Progressieve Partij besteedt er kort aandacht aan in het onderdeel "Jeugd betrekken en verantwoordelijkheid geven" in hun verkiezingsprogramma: "opzetten jeugdraad, jeugdplatforms, kinderburgemeester". Ook D66 wil de kinderburgemeester een zichtbare rol laten spelen bij "voor de jeugd bijzondere gebeurtenissen". De partij wil daarnaast een kinderraad, die ieder jaar gekozen wordt door de basisscholen, en die een eigen budget krijgt om kleine initiatieven uit te voeren.

Burgemeester Stapelkamp maakte er geen geheim van dat hij graag een jonge collega aan zijn zijde ziet verschijnen. "In Kapelle liep het leuk." Daar werd de kinderburgemeester gekozen uit de groepen zeven van de basisscholen. Er vond een voorverkiezing per klas plaats. Die leverde één kandidaat op. Uit de kandidaten van de verschillende klassen werd dan de burgemeester gekozen. "Daarvoor moesten ze een toespraak houden. Een aantal kinderen kon dat heel goed." Ook bij andere activiteiten waarbij de jonge burgervader was betrokken bleek regelmatig dat die goed uit zijn of haar woorden kon komen. In Kapelle mocht de winnaar zelfs een eigen nieuwjaarstoespraak geven op de nieuwjaarsreceptie. Stapelkamp vertelde dat je er samen met de scholen wel intensief mee bezig moet zijn en "dat je het ook goed in de samenleving moet laten landen". In zeven jaar heeft het in de Zeeuwse gemeente steeds meer verdieping gekregen.


Lezing over armoede in de Koppelkerk

BREDEVOORT - Het gaat goed met de Nederlandse economie. Desondanks stijgt het aantal mensen dat in langdurige armoede leeft. Hulpverleners en politici slagen er maar niet in om dit halt te roepen, waar met name kinderen de dupe van dreigen te worden. Op zaterdag 10 maart staat het Kenniscafé van de Koppelkerk in Bredevoort daarom in het teken van armoede. Het programma begint om 20.00 uur. De zaal is om 19.30 uur open. Entree: 7,50 euro. Spreker deze avond is Martin Pragt.

Om ons heen kent iedereen wel iemand die in armoede leeft. Soms door domme pech of faillissement. Vaak is het echter een gevolg van armoede die generaties lang in families optreedt. We noemen dat 'generatiearmoede'. Kinderen van ouders die kortgeleden in armoede zijn vervallen dreigen aan die generatiearmoede ten prooi te vallen.
Er bestaan veel initiatieven om de pijn van armoede te verlichten. Veel mensen zetten zich in om het zware bestaan van mensen in armoede lichter te maken. Voedselbanken, kledingbanken en andere initiatieven getuigen daarvan. Ondanks de vele inspanningen vergroot de kloof tussen mensen in armoede en de middenklasse. De kloof blijkt zelfs structureel te worden.
Spreker Martin Pragt heeft zich gebogen over het probleem van armoede. Dat heeft geleid tot het oprichten van EDASU: een opleiding voor ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting. Tijdens zijn opleiding merkte Pragt dat zijn achtergrond ook is bepaald door armoede. In een lezing gaat Pragt in op zowel zijn eigen ervaringen met armoede, maar ook over de ontwikkelingen van ervaringsdeskundigen. Na afloop van de lezing gaat Pragt in gesprek met de mensen die aanwezig zijn.
Inwoners van de Gemeente Aalten die de lezing willen bijwonen, maar wier financiële situatie dat niet toelaat, kunnen zich wenden tot het Zorgloket van de Gemeente Aalten, onder vermelding van de 'Meedoenregeling'. Het Zorgloket is gevestigd op het Gemeentekantoor, Hofstraat 8, of telefonisch bereikbaar via 0543 49 33 33.

Reserveren via de website.


www.koppelkerk.nl