Haytam Safia QU4rtet. Foto: Laura Hendrix
Haytam Safia QU4rtet. Foto: Laura Hendrix Foto:

Sint Jorisconcert: ontmoeting van oost en west

AALTEN - Bij het laatste concert van het seizoen in de serie Sint Jorisconcerten wordt Europa verlaten in oostelijke richting, of misschien is het een ontmoeting van oost en west, Oost en west, man en vrouw, compositie en improvisatie, eeuwenoud en spiksplinternieuw komen samen bij het unieke Haytham Safia Qu4rtet. In de muziek van het kwartet weerklinken de Arabische, Afrikaanse en Westerse klassieke muziektradities waarmee de musici opgroeiden. Ze spelen al tien jaar met zichtbaar plezier samen en voelen zich even goed thuis in een klassieke concertzaal als op een wereldmuziek- of jazzpodium of op een festival.

Musici
Haytham Safia, u'd, geboren in Kafr Yasif, Galilea, studeerde cum laude af aan de Academy of Music and Dance in Jerusalem. Na een internationale toernee met balletgezelschap Galili Dance vestigde hij zich in Nederland, waar hij carrière maakte met cross-over projecten.

Zo trad hij op als solist bij het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Blazers Ensemble en Holland Symfonia en was hij muzikaal leider van het World Opera Lab. Samen met percussionist Osama Meleegi vormt hij U'duet en speelde hij in de band No Blues. Hij heeft inmiddels dertien cd's op zijn naam staan. Hij staat bekend om zijn eigentijdse benadering van het traditionele u'd-repertoire.

Hanneke Ramselaar, hobo, althobo en arrangementen, studeerde hobo bij Han de Vries aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij maakte tournees met Orkater, Opera Trionfo, het Medina Ensemble, Duo Volante en de musical 'Joseph'. Als solist speelde zij onder andere de hobococerten van Bellini en Rimsky-Korsakov. Hanneke Ramselaar is solohoboïste van het Noordpool Orkest, dat de cd 'Radiohead, a Jazz Symphony' uitbracht en gedichten van Vasalis op muziek zette in samenwerking met Janne Schra.

Concert met combinatie van Arabische, Afrikaanse en Westerse klanken

Eva van de Poll, cello, studeerde cello bij Dmitri Ferschtman, Michel Dispa en Ran Varon aan het Conservatorium van Amsterdam. Na haar afstuderen remplaceerde zij in orkesten als het Gelders Orkest en Holland Symfonia, maar al gauw richtte zij zich op hedendaagse muziek, wereldmuziek en de raakvlakken tussen verschillende stijlen en disciplines.

Zij is lid van het trio To Be Sung, voor wie verschillende componisten werk geschreven hebben, en van tangostrijkkwartet Pavadita, dat samenwerkte met The Lau en de Scene, fado-zangeres Maria de Fatima, bandoneonist Victor Villena en acteur Frans van Deursen. Ook speelt zij in muziektheatervoorstellingen van Plezant en van het Max Tak Filmorkest.
Osama Meleegi, percussie, is een bekend percussionist en alom gewaardeerd sessiemusicus. Hij studeerde aan het College of Music and Drama in Khartoum, Soedan. Hij komt uit een muzikale familie: zijn vader, Mohamad Gismallah Mogash, is een bekend violist en muziekdocent en al zijn acht broers zijn ook percussionist.

Na zijn afstuderen werd hij lid van de bands Samandal en I'qd al Jalaad en eenmaal in Nederland speelde hij in de Ethiopische band Minyeshu & Chewata. Samen met u'd-speler Haytham Safia vormt hij U'duet en speelt hij in de band No Blues. Onlangs bracht hij 'Sudanese Afrobeats' uit, een cd met eigen composities.

Het concert vindt plaats op zondag 11 maart in de Sint Joriskerk, Markt 3, Bredevoort. Het begint om 15.00 uur en de kerk is open vanaf 14.30 uur. De duur van het concert is een uur. Na afloop van het concert is er gelegenheid om na te praten met de musici en een glas wijn of jus te drinken.

Bij de uitgang zal een vrije bijdrage met een richtbedrag van tien euro worden gevraagd om het mogelijk te maken deze concerten te blijven organiseren.