Een werk van Geurt Schut. Foto: PR
Een werk van Geurt Schut. Foto: PR Foto:

Winterswijkse schilders
exposeren in de Koppelkerk

BREDEVOORT - Van 17 maart tot en met 29 april exposeren vijf Winterswijkse schilders in de bovenzaal van de Koppelkerk. Geurt Schut, Ria ter Haar, Rob ten Dolle, Gine Oldenhuis en Herbert Goossens zijn alle vijf verbonden aan de Winterswijkse Academie voor de Schilderkunst (WAS). Zaterdag 17 maart zijn de schilders aanwezig om met bezoekers in gesprek te gaan.

Geurt Schut is op kunstzinnig vlak vaak bezig met schetsmatige tekeningen. Geurts werk kenmerkt zich door de losse en speelse benadering van zijn onderwerpen. In 2016 heeft hij bij de expositie van Winterswijkse Amateur Schilders de juryprijs in ontvangst mogen nemen.
Het werk van Ria ter Haar is te herkennen aan haar streven naar een exacte weergave van het onderwerp zonder haar eigen hand te verliezen. Zij maakt doeken op basis van foto's en schildert zowel landschappen als portretten en humoristische motieven. Met haar werk won Ria diverse jury- en publieksprijzen. Zij exposeerde onder andere in Aalten in de Oude St. Helenakerk en bij Roerdinkhof in Winterswijk.

Rob ten Dolle schildert portretten en figuratief in slechts enkele kleuren waarbij vooral licht en donker het middel zijn om zijn doel te bereiken. Hij kan met enkele penseelstreken portretten al herkenbaar weergeven.
Herbert Goossens heeft zich een periode toegelegd op het schilderen van portretten van kinderen uit alle delen van de wereld. De helderheid en het oog voor detail zijn kenmerkend voor zijn doeken. Voor twee van zijn werken heeft hij de publieksprijs van de jaarlijkse expositie van de Winterswijkse Academie voor de Schilderkunst in ontvangst mogen nemen.
Het werk van Gine Oldenhuis is herkenbaar aan de vrije hand en het gebruik van gemengde technieken waarbij zij ernaar streeft te werken vanuit haar gevoel. Soms via abstractie, dan weer realistisch, maar nooit met een perfecte weergave tot doel.
De expositie in de Koppelkerk in Bredevoort loopt van zaterdag 17 maart tot en met zondag 29 april en is van vrijdag tot en met zondag te bekijken van 11.00 tot 17.00 uur.

De entree is gratis.


Bibliotheek op School op 't Bastion

BREDEVOORT - 't Bastion gaat aan de slag met het concept de 'Bibliotheek op School' en gaat hiermee een mooie samenwerking met de Bibliotheek aan. Op 22 februari werd er in aanwezigheid van Annemarie Veerbeek, directeur van 't Bastion in Bredevoort, Peter de Boer, directeur de Bibliotheek Achterhoekse Poort en Ellen Wiegerinck teamleider educatie, een 3-jarig contract getekend voor de Bibliotheek op School.

Daarmee krijgen alle leerlingen van 't Bastion elke dag direct toegang tot een mooie, actuele collectie jeugdboeken. Ook komt een educatie medewerker van de Bibliotheek regelmatig naar de school om kinderen te stimuleren in het leesplezier. Leesplezier als belangrijke voorwaarde dat kinderen (meer) gaan lezen. Plezier in lezen is belangrijk, want wie lezen leuk vindt, leest meer. Bovendien heeft vrij lezen een bewezen positief effect op de woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend lezen en schrijven.

Inmiddels is op 't Bastion de schoolbibliotheek ook officieel geopend en in gebruik. "Zoveel mooie, nieuwe boeken; een enorme verrijking van ons leesaanbod", zegt Annemarie Veerbeek, "en hierbij zijn we erg blij met een enthousiaste groep ouders die de dagelijkse uitleen van de boeken verzorgt. We kijken er naar uit om de komende tijd dit concept Bibliotheek op School steeds verder vorm te geven, waarmee we het leesonderwijs op 't Bastion een mooie 'boost' kunnen geven."

Directeur Annemarie Veerbeek heeft de overeenkomst ondertekend. Foto: PR