Niek Noort bij de kathedraal waar hij al een jaar mee bezig is, in zijn handen zijn huifkar, het eerste werk. Foto: Karin Stronks
Niek Noort bij de kathedraal waar hij al een jaar mee bezig is, in zijn handen zijn huifkar, het eerste werk. Foto: Karin Stronks

Niek Noort figuurzaagt de kathedraal van Milaan

'Anders ga ik zitten prakkiseren…'

Door Karin Stronks

AALTEN – In de woonkamer van Niek Noort (82) staat vlakbij het raam een indrukwekkend bouwwerk, de kathedraal van Milaan. De Milanese Dom is half af, de maker is al één jaar bezig met de 'bouw', het figuurzagen van de kathedraal is een immens secuur werkje, alle onderdelen tot de fijnste details worden door Niek handmatig gefiguurzaagd.

Niek Noort legt uit: "Na enkele uren werken aan de kleinste details wil ik soms even iets anders doen, het 'grovere' werk, en dat doe ik dan ook. De kathedraal hoeft niet op een bepaald moment klaar te zijn, ik kan er in alle rust aan werken. Het is een soort therapie, anders ga ik zitten prakkiseren…"

Op de vensterbank in de woonkamer van Niek Noort staat een indrukwekkende collectie figuurzaagwerkstukken, zoals een arrenslee en een kerststalletje. Een paar voorbijgangers stoppen even om te kijken. "Dat gebeurt wel vaker, dat mensen even een kijkje nemen. Daarom hebben we de kathedraal ook vlakbij het raam neergezet. Het is ook wel iets anders dan een paar planten. Soms maak ik een praatje met de kijkers", glimlacht Noort. Een prachtig uitgewerkt chalet staat op een tafeltje, op de schouw prijkt een pendule, een Amerikaans ontwerp. De maker vertelt: "Het klokje heb ik bij Dorcas op de kop getikt. Het figuurzagen is voor mij een soort therapie, anders zit ik maar te prakkiseren." Hij pakt een van zijn werkstukken en zegt: "Deze huifkar heb ik als eerste gemaakt!"

'Niemand van de familie wist van deze liefhebberij'

In 1993 ging Niek Noort met vervroegd pensioen. Hij zegt: "Mijn vrouw Tine was ziek, nu kon ik haar beter helpen en verzorgen. Ze zei tegen mij: 'Maar wat ga je dan doen?' Waarop ik antwoordde dat ik mijn hobby van vroeger op wilde pakken." Hans Noort, de zoon van Niek glimlacht: "Het was alleen zo dat niemand van de familie van deze liefhebberij wist…" Niek legt uit waarom: "Als kind heb ik een schemerlamp gemaakt met de figuurzaag. Toen ik een keer niet thuis was heeft mijn oudste zus het werkstuk weggegooid onder het mom van 'al die rommel in huis'. Ik was zo kwaad dat ik nooit meer iets heb gemaakt… Tot ik er na mijn pensioen weer mee wilde beginnen."

Hans Noort zocht uit hoe hij zijn vader kon helpen met het uitvoeren van zijn hobby. Hij vond een boek waarin voorbeelden van figuurzaagwerk stonden. Niek vertelt: "Aanvankelijk maakte ik mijn werkstukken om cadeau te geven bij jubilea of trouwerijen. Tot Tine zei: 'Je geeft alles weg en wij hebben niets…' Dus besloot ik ook voor onszelf te gaan figuurzagen. Tine stelde voor om de werkstukken op de vensterbank te zetten." Na het overlijden van Tine, anderhalf jaar geleden, besteedde Niek nog meer tijd aan zijn hobby. Zoon Hans: "De objecten uit het boek had mijn vader allemaal al gemaakt… Ik ging op internet zoeken en stuitte op de kathedraal van Milaan. Mijn vader vond het prachtig en zei: 'Díe wil ik maken'!"
Hans ging op zoek naar het ontwerp van de enorme kerk en vond de tekeningen op een Spaanse website. Hij legt uit: "We hebben de tekeningen gekocht van een Spanjaard en zochten het geschikte triplex. Voor de lijsten hebben we triplex van anderhalve millimeter nodig, dat halen we in een speciaalzaak in Arnhem, triplex van 3 mm kopen we bij Karwei, materiaal van 6 mm is te koop bij Gamma… Zo helpen we vader met zijn hobby. Elke zondag overleggen we wat er nodig is voor de komende week!" De tekeningen worden op het triplex geplakt en Niek Noort zaagt het patroon er uit. Hij werkt nog altijd in de keuken.

Niek: "Alles met de hand, het is een precisiewerkje! Ik ben al een jaar bezig met de kathedraal, hij is nu ongeveer half af. Als ik een paar uur bezig ben geweest met de fijnste details dan heb ik soms wel zin om even iets anders te doen en dat doe ik dan ook. Het heeft geen haast, ik kan er in alle rust aan werken en vind het nog steeds mooi om te doen!"