Vrijwilligers prepareren waarschijnlijk voor de laatste keer het ijs. Foto: Karin Stronks
Vrijwilligers prepareren waarschijnlijk voor de laatste keer het ijs. Foto: Karin Stronks

Laatste winter voor ijsbaan De Hare

AALTEN – Voor ijsvereniging De Hare staat deze winter in het teken van het afscheid van de huidige ijsbaan. IJsvereniging De Hare neemt samen met zes collega-verenigingen deel aan de aanleg van het nieuwe multifunctionele sportpark Zuid. Er wordt in het kader van dit plan voor De Hare een gloednieuwe ijsbaan aangelegd. Op vrijdagavond 2 maart vanaf 21.00 uur betraden de vrijwilligers van de werkgroep hoogstwaarschijnlijk voor de laatste keer de ijsbaan om de baan te prepareren voor de zaterdagochtend. In het geliefde koek-en-zopiekeetje haalde de oude garde met weemoed mooie herinneringen op.

Door Karin Stronks

In 1980 werd IJsvereniging De Hare opgericht. Fons Wiggers, Henk Heideman, Mark Nijhof, Wim Smees, Bart Kouters, Henk Somsen, Cees van Rijs en Ans Wiggers trokken de kar, vormden een bestuur en begonnen met de aanleg. Later sloten Ruben Heideman, Marnix Bosman en Erwin Kempink zich aan bij de ijsvereniging. "We hebben enorm veel uurtjes in De Hare gestoken, we begonnen met schaatsen op een halve baan, van hier tot de luidsprekers. In het midden realiseerden we de 'krabbelbaan', de oefenbaan voor jonge kinderen en beginners", weet Fons Wiggers te vertellen.

Vuilnisemmers water
Het onderhoud van de ijsbaan was aanvankelijk zeer intensief. "We moesten met ouderwetse sneeuwschuivers de baan vegen en met vuilnisemmers sleepten we het water van de Keizersbeek naar de ijsbaan, zo brachten we het water op. Als de schaatsers om 21.00 uur huiswaarts gingen, moesten wij aan de bak om de baan te prepareren voor de volgende dag. We waren soms tot half twee 's nachts bezig", herinnert Henk Heideman zich nog goed. Later werden deze werkzaamheden gemakkelijker door de aanschaf van gemotoriseerde sneeuwschuivers en een pompinstallatie. Ruben Heideman: "Nu zijn we met een man of vijf, zes zo'n twee uurtjes druk met het prepareren van de ijsbaan."

Knusse koek-en-zopiekeet
Het koek-en-zopiekeetje is klein en knus. Schaatsers kunnen er desgewenst een warm drankje en snoep verkrijgen.

Lees verder op pagina 13