Roland Icking in de expositieruimte. Op de achtergrond enkele Nederlandse foto's. Foto: Karin Stronks
Roland Icking in de expositieruimte. Op de achtergrond enkele Nederlandse foto's. Foto: Karin Stronks

Münsterland en de Achterhoek in beeld

Oostenrijkse fotograaf exposeert in Suderwick

Door Karin Stronks

SUDERWICK – De Oostenrijkse fotograaf Roland Icking fotografeert al jaren 'boerderijen met een gezicht' in de Achterhoek. Hij begon met project 'FACadE' in Münsterland, ontdekte later de schoonheid van de Achterhoek en ging ook daar aan de slag. Hij exposeert zijn werk van 4 maart tot 14 april in het GrenzBlickAtelier aan het Hahnenpatt 15A in Suderwick.

Al toen Roland Icking heel jong was werd hij gefascineerd door 'gezichten', in auto's, stallen en huizen. Hij legt uit: "Toen ik jong was zag ik een 'gezicht' in de schuur van mijn ouders, later zag ik ook gezichten in de voorkant van auto's. Voor mij was dat 'gezicht' een soort van merkteken, een logo. Dat vind ik nu nog steeds typisch, zo is het project 'FACadE' ontstaan." Icking begon met fotograferen in Münsterland, Duitsland.

Hij geeft aan: "Als ik een gevel zie die 'iets' heeft dan bel ik gewoon aan en vraag of ik de boerderij, het liefst met bewoners, (huis)dieren en landbouwvoertuigen mag fotograferen. Als ik het vertrouwen krijg van de bewoners maken we een afspraak voor het maken van een foto. Vaak ben ik een hele dag bezig voordat ik een goede foto heb gemaakt."


Schoonheid van de Achterhoek
Icking werkt als verpleegkundige in Wenen, hij heeft beeldende kunst gestudeerd. In de vakanties komt hij naar de Achterhoek om foto's te maken. "Mijn broer woont in Amsterdam, ik ontdekte de schoonheid van de Achterhoek onderweg naar hem toe. Eerst leerde ik Nederlandse woorden voordat ik ging fotograferen. Rond Winterswijk begon ik, daarna volgde het Aaltense buitengebied. Het is mijn bedoeling om totaal 72 foto's te maken, 36 in Duitsland, 36 in Nederland. Dan is project 'FACadE' klaar. Ik verwacht het dit jaar af te ronden maar misschien heb ik nog een jaar nodig", legt de Oostenrijker uit. Hij werkt in de Achterhoek op dezelfde manier als in Duitsland.

'Vaak de hele dag bezig voor de goede foto'

Kindertekeningen
Als Roland aan het werk is in de Achterhoek logeert hij bij een familielid in Borken. Zijn fotospullen haalt hij voordien op bij zijn broer in Amsterdam. Project 'FACadE' loopt al vanaf 2015. "Van de tien boerderijbewoners krijg ik van ongeveer zes toestemming om een foto te maken. Het mooist is om een foto te maken als het bewolkt is, dan zijn de kleuren beter, echter, egaler. Eigenlijk zijn mijn foto's een soort van kindertekeningen, mama, papa, hond, poes, auto, boom.
De façades veranderen, in de foto's is een ontwikkeling te zien. In het begin was het puur de architectuur zonder mensen en dieren, later maakte ik foto's van mensen en dieren die poseerden, op de meest recente foto's komen bewoners in actie en verrichten mensen en dieren handelingen."

'FACadE'
De expositie 'FACadE' is te zien in het GrenzBlickAtelier, in de voormalige fabriekshal en kippenstal. Families die zijn gefotografeerd waren uitgenodigd voor de opening die op 4 maart plaatsvond. Eventmanager Verena Winter heeft de tentoonstelling ingericht. Links hangen de foto's die in Duitsland zijn gemaakt, rechts die van de Achterhoekse boerderijen. "Dat is een bewuste keuze. Ook heb ik bepaalde foto's tegenover elkaar opgehangen om een bepaalde symmetrie te creëren", aldus Verena. GrenzBlickAtelier is geopend van 9 tot en met 11 maart, van 16 tot en met 18 maart en op 23 en 24 maart, telkens van 12.00 tot 17.00 uur. Op deze dagen kan men de foto expositie 'FACadE' bekijken, daarna op afspraak.

Erfgoedfestival 'Gelderland Grensland'
In het kader van het Erfgoedfestival, dit jaar met het thema 'Gelderland Grensland', is de fototentoonstelling 'FACadE' in de boerderij van de voorzitter van Dinxperwick Werner Brand, Hahnenpatt 2 in Suderwick te zien. Het erfgoedfestival wordt dit jaar gehouden van woensdag 23 mei tot en met vrijdag 22 juli.