Samen op de foto hoort ook bij de uitwisseling. Foto: Eva Schipper
Samen op de foto hoort ook bij de uitwisseling. Foto: Eva Schipper Foto:

Uitwisseling Schaersvoorde met partnerschool uit Rees

AALTEN - Onlangs vond op CC Schaersvoorde de jaarlijkse uitwisseling plaats met leerlingen uit Rees. Eerder dit schooljaar gingen leerlingen uit Aalten al naar het Gymnasium Aspel, in Rees, nu kwamen de leerlingen uit Rees naar Schaersvoorde in Aalten.

Door Eva Schipper

De leerlingen van de twee partnerscholen zijn op de dag van de uitwisseling aan elkaar gekoppeld en doen de hele dag samen activiteiten zoals koken en spelletjes. De activiteiten zijn bedoeld om te leren communiceren in een andere taal.

Marc Resing, Anne Schicks, Helge Willkowei en Josien Mielekamp, docenten Duits en Nederlands, zijn de hoofdorganisatoren van deze dag. Volgens de docenten staat het communiceren centraal, maar wat zeker ook erg opvallen is, dat zijn de cultuurverschillen. "Onze Duitse leerlingen staan versteld van wat ze op zo'n dag allemaal waarnemen. Nederlandse leerlingen mogen gewoon overal hun telefoon in de school gebruiken", aldus Anne. Volgens de Duitse leerlingen is de Nederlandse school veel moderner dan ze gewend zijn. Marc geeft aan dat - naast het oefenen van spreekvaardigheid - het ook erg belangrijk is, dat leerlingen kennismaken met een Nederlands schoolsysteem.

Helge is docent Duits in Aalten. Hij vertelt dat deze vorm van een taal leren erg laagdrempelig is: "Door middel vangezamenlijke activiteiten leer je te praten in een andere taal. Dit is de kans voor leerlingen om echt te communiceren in een andere taal." Helge vindt het organiseren van de uitwisseling nog steeds heel spannend. "Ik voel me verantwoordelijk, omdat ik graag wil dat iedereen een leuke dag heeft."

Mandy Imadi is een leerling van Schaersvoorde. Ze vindt de dag zeker geslaagd. "Het is erg leuk om verschillende talen te spreken. Activiteiten, zoals het samen sporten, maken het gemakkelijker om met elkaar te communiceren.'' Soms is het wel lastig om in een andere taal iets duidelijk te maken. Ze heeft daar een handige oplossing voor. Mandy vertelt lachend: "Ja, dan praten we gewoon even in het Engels."

Kevin Jankowsk is een leerling van de school uit Rees. Hij benadrukt dat het heel bijzonder is om op deze manier nieuwe mensen te leren kennen. "Ik was vandaag erg benieuwd naar hoe het ging samen, omdat we in contact komen met verschillende mensen met verschillende culturen." De verschillende culturen vindt hij interessant. "Het communiceren in het Nederlands is wel lastig, maar we zijn zeker een boeiende ervaring rijker", aldus de Duitse leerling.