Henk Meerdink spreek tijdens een debat een zaal toe. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Henk Meerdink spreek tijdens een debat een zaal toe. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Henk Meerdink: 74 jaren jong en nog steeds gemotiveerd volksvertegenwoordiger

HMV is een brede lokale partij geworden

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Henk Meerdinks Volksvertegenwoordiging (HMV) is geen partij, die alleen maar om de naamgever draait, "al schaam ik me niet voor de naam". "We zijn een brede partij", zegt Henk Meerdink, "met jonge en oudere mensen, met mensen vanuit het bedrijfsleven en vanuit de zorg, met vijf vrouwen en met kandidaten uit de hele gemeente." HMV is geen boerenpartij en geen Kloosters Belang, benadrukt de lijsttrekker. En ook al is hij al 40 jaar gemeenteraadslid, Meerdink is nog net zo fris als in het eerste jaar in 1978 waarin hij raadslid werd.

'Mensen helpen is nog steeds een fijne opdracht'
"We zijn een partij van echte volksvertegenwoordigers", zegt Meerdink. "Wij staan voor de hele gemeente, voor alle 27.000 mensen. Bij HMV kun je altijd terecht en krijg je altijd antwoord. Als iets niet kan, dan zeggen we het. Of we zoeken een alternatief. Als het niet linksom kan, dan wel rechtsom." Zijn principe om mensen te helpen is niet veranderd. "Vanaf het eerste jaar vond ik dat leuk om te doen en het is nog steeds een fijne opdracht. Ik ga graag naar de mensen toe. Een raadslid moet niet alleen dikke rapporten lezen. Die komen toch onderin de bureaula of de kachel terecht." Daarom wilde hij ook niet stoppen als gemeenteraadslid toen het CDA hem vier jaar geleden niet meer op de lijst wilde plaatsen. Meerdink vond dat niet democratisch. "Dat beslissen de inwoners." Meerdink begon een nieuwe partij, die meteen twee zetels kreeg.

Leefbaarheid op de eerste plaats
De lijsttrekker wil niet afgeven op andere partijen. "Ik ga de rest niet zeggen wat ze moeten doen en laten." Dat betekent niet dat hij tevreden is over het beleid, dat gedragen wordt door een aantal van die partijen. Met name op CDA-wethouder Ted Kok heeft hij de nodige kritiek. Hij benadrukt dat hij persoonlijk niets tegen hem heeft en als het om de gemeentelijke financiën gaat wil hij Kok zelfs nog wel een compliment geven. Maar als het om wonen en bedrijvigheid gaat dan heeft hij het gevoel dat de wethouder meer een vertegenwoordiger is van de Regio Achterhoek dan dat hij de belangen van Aalten behartigt. "Regionaal denken is prima, maar hij wordt wel betaald door de gemeente. Op de eerste plaats moet de leefbaarheid van Aalten te staan. Als hij dat niet wil, kan hij beter wethouder in een andere gemeente worden. Misschien is het wel tijd dat hij een keer ergens burgemeester wordt."

Als economie aantrekt bouwen
HMV vindt dat er veel meer gebouwd moet kunnen worden. Het zogenaamde stoplichtenmodel, waarmee een deel van de woningbouwplannen voorlopig stop is gezet, kan als het aan Meedrink ligt in de prullenbak. "Wij willen niet krimpen, maar groeien. Uit contacten met makelaars weten we hoe groot de vraag is. Laat het aan de markt over. Van krimp komt kramp. Waarom zouden mensen van de Veluwe of uit Amsterdam niet in Aalten willen wonen?" Meerdink wil ook meer bedrijventerrein. Hij denkt aan een 'Poort van Europa' bij de grensovergang Hemden. De landschappelijke kwaliteit is daar minder, zodat er ruimte is voor nieuwe bedrijvigheid. Het industrieterrein aan de westrand had er voor Meerdink niet hoeven te komen. "Daar ligt een van de mooiste hoge essen van Aalten. De vestiging van Aalbers kan niet meer teruggedraaid worden, maar meer hoeft daar niet." Revitaliseren van het oude bedrijventerrein is prima, maar er moet ook uitbreidingsruimte zijn. "Op het moment dat de economie aantrekt, ga je toch niet zeggen dat we niet bouwen."

Geen partij van domoren
Een ander onderwerp waar Meerdink niet over te spreken is, is het nieuwe tracé voor de Beggelderdijk. De afhoudende houding van Burgemeester en Wethouders heeft hem gestoord. Hij vindt bovendien dat B en W hierover misleidende informatie heeft gegeven. De berekeningen kloppen niet volgens Meerdink. Uit de contacten met aannemers weet hij dat de aanleg aanmerkelijk goedkoper kan dan B en W wil doen geloven. "HMV voelt zich wat betreft de Beggelderdijk niet serieus genomen. Dat gebeurt ook met andere onderwerpen. Wij zijn geen domoren!" Daarom wil HMV ook wel in de toekomst onderdeel zijn van B en W. "HMV wil zeker constructief meedenken. Willem Bruil kan zo wethouder worden. Als HMV redelijk veel steun krijgt, dan is Willem onze kandidaat."

Belangrijk om te weten hoe het is om landbouwer te zijn
Meerdink heeft wel één vraag aan het CDA. "Aalten is een plattelandsgemeente. Hoe kan het dan dat de grootste partij niet in staat is om bij de eerste tien op de kandidatenlijst een praktiserend agrariër te zetten." Hij zegt dat zo nadrukkelijk, omdat hij het belangrijk vindt dat er in de gemeenteraad ook mensen zitten, die dagelijks ervaren hoe het is om boer te zijn. Die elke dag onder soms moeilijke omstandigheden moeten werken. Die schade ondervinden als een hele sector, die een belangrijke bijdrage levert aan de economie en de voedselproductie, als fraudeur wordt weggezet. Die aan het eind van de maand maar moet afwachten hoe hoog het inkomen. "Je voelt dat pas als je zelf op de trekker zit en de dieren voert." Meerdink werkt nog steeds dagelijks in het boerenbedrijf, waarvoor zijn zoon inmiddels verantwoordelijk is. "Ik ben nog niet aan mijn pensioen toe. Leeftijd zegt niets. Ik ben ook niet oud. Als mensen vragen hoe oud ik ben, zeg ik altijd dat ze moeten vragen hoe jong ik ben. Ik zeg dan dat ik 74 jaar jong ben."

Leuke club met goede standpunten
Willem Bruil was de laatste vier jaar een opvallend raadslid: goed op de hoogte, welbespraakt en altijd in voor enige humor. Nu is hij lijstduwer. Er is zelfs enig rumoer ontstaan, omdat hij inmiddels in Varsseveld blijkt te wonen. "Daarom werd ik ook lijstduwer, want ik wist dat dit ging gebeuren. De bedoeling was dat ik er pas na de verkiezingen zou gaan wonen, maar de verbouwing ging sneller dan verwacht." Maar hij blijft bij HMV betrokken, misschien wel als wethouder. Daarover wil hij zeker serieus nadenken. "Toen ik er vier jaar geleden aan begon had ik niet gedacht dat ik het raadswerk zo leuk zou vinden. Het is jammer om weg te gaan, want het is een leuke club met goede standpunten, maar er zijn genoeg goede mensen om het stokje over te nemen." Bruil waardeert de inzet van Meerdink. "Henk praat met iedereen en is altijd geïnteresseerd in de mensen." Ook lijstduwer Jan Wijbrans, in het dagelijks leven professor in de geologie, zegt dat Meerdink dichtbij de mensen staat. Hij vindt ook dat Meerdink oog heeft voor de andere kwaliteiten van het buitengebied. "Hij wil het landschap zeker niet platwalsen." Hij is het met de lijsttrekker eens dat HMV een brede partij is die niet links of rechts is, maar voor iedereen die de gemeente leefbaar wilt houden. Belangrijk daarbij is voor Wijbrans wel dat ze niet populistisch zijn.