Ondernemer Hennie van der Most spreekt een volle zaal van 't Noorden toe. Foto: Frank Flinkenvleugel
Ondernemer Hennie van der Most spreekt een volle zaal van 't Noorden toe. Foto: Frank Flinkenvleugel Foto:

Hennie van der Most heeft weinig
concreets voor Aalten te melden

Veel lof voor de kleine "echte" ondernemers

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Op woensdag 14 maart bezocht ondernemer Hennie van der Most Aalten. Een volle zaal bij 't Noorden luisterde vol aandacht naar zijn persoonlijk verhaal. De ondernemer vertelde hoe hij van handelaar in oud ijzer bekend recreatie- en horecaondernemer was geworden, maar ook gemeenteraadslid in Lochem. De Aaltense VVD had hem uitgenodigd om suggesties te doen hoe de gemeente Aalten meer kan verdienen aan recreatie. Die tips bleven echter grotendeels achterwege, waarna lijsttrekker Martin Veldhuizen nog eens enkele speerpunten uit het verkiezingsprogramma opnoemde.

Begonnen met zwembadje bij huis
In zijn verhaal besteedde Van der Most alleen aandacht aan in zijn ogen "echte" ondernemers. Die hebben volgens hem altijd mensen in dienst. "Voor echte ondernemers moet je respect hebben. Die willen altijd groeien en die gaan altijd door. Ze zijn creatief. Innovaties worden altijd gedaan door kleine ondernemers. Daar draait de economie op." Voor grote bedrijven die andere bedrijven overnemen had Van der Most geen goed woord over. "Die kopen alleen maar werkgelegenheid." De familiebedrijven zijn socialer. Die hebben geen last van een zucht naar geld en macht. Van der Most zelf begon als oud ijzerhandelaar. Per toeval raakte hij in de recreatiewereld terecht. Bij zijn huis legde hij een zwembad voor de buurt aan, waarvan iedereen tegen betaling gebruik van kon maken. "Ook met een barretje erbij." Van de gemeente mocht dat niet. Niet lang daarna haalde hij oude machines op in een leegstaande bontweverij. Na heel wat heen en weer gepraat met de gemeente werd dat de Bonte Wever, een zwem- en saunacentrum. Er hoorde ook een hotel en een uitgangscentrum bij.

In oude bedrijfsgebouwen
Na de Bonte Wever kwamen er meer grote projecten, zoals Preston Palace in een oud ziekenhuis in Almelo of het huisjespark Oranje, dat nog niet zo lang geleden is gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Een ander bekend project is Wunderland Kalkar, dat opgezet is in de nooit in gebruik gekomen kweekreactor bij Kalkar. Van der Most was toevallig in de buurt om bij een boer een machine te kopen. Die wees hem op de kerncentrale die te koop stond. Het is nu een speelstad geworden, waar alles wat er verdiend wordt geïnvesteerd mag worden. Momenteel is de ondernemer, die zich graag laat verplaatsen in een helikopter, bezig met het opzetten van een attractiepark in de voormalige afvalverbranding in Rotterdam. Een kenmerk van veel van zijn projecten is dat Van der Most graag oude bedrijfsgebouwen gebruikt om er recreatie- en horeca-activiteiten in te vestigen.

Ondernemers ruimte geven
Het merendeel van het publiek knikte vol instemming als Van der Most vertelde over de gemeenten met wie hij als ondernemer te maken kreeg. In zijn beleving was de overheid vooral hinderlijk en vertragend met al die regels. Niet veel later was hij dan wel weer vol lof over een Duitse gemeente, die meteen zaken met hem wilde doen. Ook over de gemeenteraad, waarin hij acht jaar heeft gezeten, had hij weinig positieve woorden. Hij noemde de raad een 'praatfabriek" en heeft geen hoge pet op van de ambtenaren. "Als raadslid mag je niet met ideeën komen. De ambtenaren zijn de vierde macht. Die houden alles tegen."

Eén contactpersoon
Het was jammer dat het niet veel concreter werd. Volgens lijsttrekker Martin Veldhuizen was dat ook de afspraak, vertelde hij na afloop. "Van der Most wilde niet op de stoel van de Aaltense ondernemer gaan zitten. En hij gaf wel degelijk aan hoe een gemeente beter kan inspelen op initiatieven van ondernemers, zoals in Rotterdam, waar hij nu te maken heeft met één coördinerend ambtenaar." Zo wil Veldhuizen het ook voor de gemeente Aalten. Als een ondernemer met plannen komt, moet er één contactpersoon zijn. Zo iemand moet niet te maken krijgen met allerlei verschillende ambtenaren. Als reactie op vragen uit de zaal zei Veldhuizen, dat hij meer recreatieve activiteiten in het Aaltense buitengebied wil, waardoor er ook meer toeristen in de winkelcentra komen, waardoor ook de middenstand profiteert. Goede recreatieve fietspaden zijn daarvoor belangrijk. Een simpelere regelgeving verwacht hij door de invoering van de nieuwe omgevingswet, waarin allerlei afzonderlijke wetten opgaan. "Dat is een kleine vooruitgang, maar er kunnen nog wel meer regels afgeschaft worden." Om initiatieven te ondersteunen wil Veldhuizen de toeristenbelasting afschaffen. De recreatieve activiteiten die daar nu mee worden betaald wil hij op een andere manier financieren.