Van links naar rechts Marieke Graven, Gerrit van Veen en Liane Brouwer, initiatiefnemers voor de beweegtuin. Foto: Frank Vinkenvleugel
Van links naar rechts Marieke Graven, Gerrit van Veen en Liane Brouwer, initiatiefnemers voor de beweegtuin. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Stichting Vrienden van Estinea houdt wervingsactie voor beweegtuin

AALTEN - Dat bewegen goed is voor een mens, is tegenwoordig alom bekend en voor velen al vanzelfsprekend. Ook voor mensen met een handicap is het actief deelnemen aan sportactiviteiten steeds meer mogelijk. Maar wanneer iemand ernstig meervoudig gehandicapt is, houdt het al snel op. Daarom maakt de Stichting Vrienden van Estinea zich sterk voor de aanleg van een beweegtuin op het terrein van Estinea aan de Slaadreef 41 in Aalten. Zaterdagmorgen 24 maart vanaf 10.00 uur wordt het project met het zetten van 90 meter erfafscheiding extra onder de aandacht gebracht.

Door Iris Jansen

Gerrit van Veen, fondsenwerver voor de Stichting Vrienden van Estinea, vertelt op enthousiaste wijze over dit unieke project. "Ik vind het belangrijk te benadrukken dat dit project niet alleen voor de bewoners van Estinea aan de Slaadreef bedoeld is; met deze beweegtuin willen we juist veel mensen samenbrengen. Deze tuin wordt de vierde voor deze doelgroep in Nederland en maakt het mogelijk om ernstig meervoudig gehandicapte mensen meer in de buitenlucht te laten bewegen en in contact te brengen met de natuur en andere mensen. Deze groep mensen brengt het grootste gedeelte van hun leven binnen door en krijgt weinig prikkels mede door hun geïsoleerde bestaan. Hun leven speelt zich voornamelijk tussen vier muren af en een uitje vergt altijd veel organisatie en inzet van anderen. Nu kunnen ze op eigen terrein - naast bewegen - de vogels horen fluiten en mooie planten en bomen zien. Onderzoek heeft uitgewezen dat regelmatig bewegen veel gezondheidswinst oplevert, zoals kracht, stabiliteit, uithoudingsvermogen en het stimuleert bovendien cognitieve vaardigheden. Gesprekken met cliënten en hun verzorgers van Estinea hebben uitgewezen dat er een grote behoefte is om naar buiten te gaan en dingen te beleven. Voor ons is het allemaal zo vanzelfsprekend, maar wanneer je zelf bijvoorbeeld door een flinke griep niet naar buiten kan, voel je je meteen al geïsoleerd. Mensen moeten geprikkeld en gestimuleerd worden; dat geldt voor iedereen. We willen deze beweegtuin dan ook combineren met een speeltuin voor kinderen uit de buurt. Kinderen zijn onbevangen en maken makkelijk contact; goed voor het sociale contact. Buurtbewoners en de leerlingen van het Technasium Schaersvoorde zijn bij de ontwikkeling van dit project betrokken."

"Dat zo'n Beweegtuin met speciale toestellen en materialen veel geld kost moge duidelijk zijn. We spreken hier over een bedrag van 125.000 euro. De wervingsacties van de Vrienden van Estinea zijn tot nu toe al heel succesvol geweest en een laatste bedrag van 23.000 euro moeten we nog binnenhalen. We zijn heel blij met de financiële ondersteuning van het Dr. Vaillantfonds, Stichting Roelvinkfonds, Gerrit Heezenfonds, Fonds Verstandelijk Gehandicapten, SFO Fonds, de Gemeente Aalten en met de donaties aan Vrienden van Estinea. Maar de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst, dus willen we dit project graag nog eens onder de aandacht brengen met een actie. Zaterdagmorgen 24 maart starten we om 10.00 uur met de aanleg van 90 meter erfafscheiding, bestaand uit beukenhagen, gaas en palen. Diverse mensen hebben hun hulp toegezegd zoals de Tuingroep Estinea (cliënten en begeleiders) , Evert Bussink en zijn collega's van Hacron Groen, diverse medewerkers van Estinea, buren van de Slaadreef, familie en belangenbehartigers van cliënten van de Slaadreef en het bestuur van Stichting Vrienden van Estinea. Wethouder Henk Rijks, die dit project een warm hart toedraagt, zal tevens aanwezig zijn en de handen uit de mouwen steken. We hopen door deze actie nog veel meer mensen enthousiast te maken voor dit mooie project en zo het laatste bedrag binnen te halen. Deze beweegtuin is niet alleen belangrijk binnen onze gemeente; diverse organisaties hebben een intentieverklaring ondertekend om de beweegtuin in hun programma op te nemen. Dan kan ik noemen Bewegingsonderwijs Mariëndael in Doetinchem, Speciaal Basis Onderwijs (SBO) - Nieuw Hessen in Aalten, De Hoeksteen in Groenlo, IKC De Bosmark Dinxperlo en basisschool De Höve in de Heurne en FysioSpecialist Aalten."

De Beweegtuin is 4000 m2groot en heeft natuurlijk jaarlijks onderhoud nodig. Daarvoor is een kostenbesparende oplossing bedacht die aan vele partijen mooie kansen biedt.
"Medewerkers van Hacron Groen (professionele werknemers met een handicap), ondersteunen belangeloos het onderhoud. En natuurlijk zullen bewoners van Estinea via de Tuingroep ook de nodige werkzaamheden uitvoeren. Leerlingen 'Bouw en Groen' van Schaersvoorde krijgen hier een leerwerkplek. En natuurlijk leveren buren, betrokkenen van Estinea en vrijwilligers ook een bijdrage. Kortom, de beweegtuin brengt vele mensen samen en dat is naast bewegen ook een van de doelstellingen van dit project. Ik hoop dan ook dat veel mensen ons project willen ondersteunen met een financiële bijdrage. Elk bedrag is van harte welkom en kan worden gedoneerd aan Stichting Vrienden van Estinea via rekeningnummer NL55 RABO 030.0217.072 onder vermelding van 'Beweegtuin'. En natuurlijk is iedereen van harte uitgenodigd om op 24 maart een kijkje te komen nemen", besluit Gerrit van Veen uitnodigend.

Meer informatie omtrent Vrienden van Estinea en de Beweegtuin is te vinden op de website.


www.vriendenvanestinea.nl