De IKAD op bezoek bij de Anton Tijdink Technikeopleidingen. Foto: PR
De IKAD op bezoek bij de Anton Tijdink Technikeopleidingen. Foto: PR Foto:

IKAD bezoekt nieuwe Anton Tijdink Techniekopleidingen

AALTEN/DINXPERLO – Op 28 februari heeft de Industrie Kring Aalten-Dinxperlo (IKAD) haar ledenvergadering in de nieuwe Anton Tijdink Techniekopleidingen (ATT) in Terborg gehouden. Rudie Mombarg, bestuurslid van de IKAD vertelt over het werk en het doel van de IKAD en de reden van het bezoek aan de ATT.

Door Peter Brethouwer

De IKAD is een ruim 100 leden tellende vereniging die de belangen behartigt van de in Aalten en Dinxperlo gevestigde ondernemingen. Dit zijn, naast dienstverlenende bedrijven, ondernemingen die in de handel, nijverheid en de industrie werkzaam zijn.
De IKAD zet zich op allerlei gebieden in. Bekend is bijvoorbeeld de grensoverschrijdende techniekdag die ook dit jaar op 22 september 2018 weer in Bocholt gehouden zal worden. Andere onderwerpen die de aandacht vragen zijn: Het verkeer en parkeren op de industrieterreinen en ondermijning en criminaliteit waar de IKAD recent een thema-avond over heeft gehouden. Hierbij zijn ook winkeliers en andere ondernemers betrokken. Er is tevens structureel overleg met het college van B&W. Diverse praktische zaken passeren hier de revue. Mombarg: "Je moet bijvoorbeeld denken aan de aanleg van glasvezel. Dit gaat nu definitief door. Hiervoor kunnen bedrijven zich nog aanmelden." Hij vervolgt: "Bij de IKAD is samenwerking van groot belang. Samenwerking tussen bedrijven en met andere partijen, zoals de gemeente, maar ook bijvoorbeeld met andere industriekringen, zoals de OWIN (de Ondernemerskring Winterswijk). Ook grensoverschrijdend zien we steeds meer samenwerking ontstaan. Dat biedt nieuwe kansen en mogelijkheden." Mombarg hoopt dat nog veel meer bedrijven zich gaan aansluiten bij de IKAD, zodat de vereniging steeds krachtiger wordt en nog meer kan bereiken. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in het lidmaatschap kunnen voor informatie terecht op www.ikad.nl of inlichtingen inwinnen bij het secretariaat van het bestuur, Marianne te Linde, info@ikad.nl.

Contact met de leden
Het bestuur bestaande uit 6 leden, te weten: Jurgen Rutgers (voorzitter), Monique Bruntink, Bernhild Peters, René Ottevanger, Rudie Mombarg en Marianne te Linde (secretaris) belegt naast de bestuursvergaderingen meerdere keren per jaar een ledenvergadering. Mombarg: "We willen graag onze leden in een ontspannen sfeer en door middel van een aansprekend en krachtig programma ontmoeten. We willen graag horen van onze leden wat er leeft, waar er behoefte aan is, welke vragen er zijn. Wij kunnen dan met die zaken aan de slag en hebben de afgelopen jaren al heel veel kunnen regelen. Verder is het een ideale plek voor bedrijven om elkaar te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen. Dat is gewoon heel interessant, zinvol, omdat het veel kansen biedt. Bovendien is het gewoon ook nog eens erg gezellig. In dit kader is Anton Tijdink Techniekopleidingen in Terborg als locatie voor de ledenvergadering uitgezocht."

Nieuwbouw ATT
De ATT is sinds kort uitgebreid. Naast de huidige locatie is een nieuwe locatie gebouwd. Mombarg vertelt: "Deze locatie lijkt veel op de bestaande locatie, maar is natuurlijk uitgerust met de nieuwste technieken. Deze nieuwbouw is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen het bestuur van de ATT en het Graafschap College, de architect H. Jansen, de lidbedrijven van de ATT, de HEVA en de Klaassengroep." Hij vervolgt: "Door deze bijzondere samenwerking konden we heel gericht, doeltreffend en snel werken, waarbij het belang van alle betrokken partijen gediend werd. We zijn erg tevreden over het proces en het bereikte resultaat. Daarom wilden we daar onze ledenvergadering houden, omdat het aansprekend, actueel en concreet is voor heel veel van onze leden. Nu kunnen zij met eigen ogen zien wat we samen allemaal voor elkaar kunnen krijgen, lid zijn van de IKAD maakt echt verschil," aldus Mombarg.

ATT
Anton Tijdink Techniekopleidingen is een bedrijfstakschool die vanuit het bedrijfsleven is ontstaan in de jaren '80. De school is als stichting officieel opgericht op 21 december 1988. Het doel hiervan was om de metaalbranche in Oost-Gelderland te behouden. Diverse ondernemers hebben sindsdien de handen ineengeslagen en zijn inmiddels al bijna 40 jaar succesvol in het opleiden van niveau 2 en 3 leerlingen binnen de metaalsector. Ruim 90 metaalbedrijven, zogenoemde lidbedrijven, zijn inmiddels betrokken bij deze school. De opleiding biedt jongeren een tweetal varianten aan. Via een BBL-traject komen ze in dienst bij één van de aangesloten lidbedrijven. Via het BOL-traject lopen ze stages bij aangesloten lidbedrijven. Het mes snijdt aan twee kanten. Jongeren hebben via een gedegen opleiding veel kansen op een vaste baan en goede toekomstperspectieven en het bedrijfsleven kan gericht vakbekwaam personeel werven en opleiden.
Op de ATT kunnen de jongeren verschillende dagopleidingen volgen, zoals: metaalbewerker, monteur mechatronica, monteur electrotechnische systemen, verspaner en assistant operator productietechniek. Daarnaast worden er diverse bedrijfsopleidingen aangeboden in de vorm van om-, her- en bijscholingen van veelal zittend personeel, alsmede zij-instromers. Dit is een steeds groter wordende groep, die jaarlijks wordt opgeleid naast de leerlingen uit het dagonderwijs.
Meer informatie over de Anton Tijdink Techniekopleidingen in Terborg is te vinden op www.atopleidingen.nl.