Meike Ubbink. Foto: Taco Elburg
Meike Ubbink. Foto: Taco Elburg

'Van jongs af aan bezig met de toekomst'

Meike Ubbink hoopt op doorbraak

Door Karin Stronks

BREDEVOORT – De achttienjarige Meike Ubbink is van jongs af aan al bezig met de toekomst. Ze wil de muziek in. Als twaalfjarige brugklasser op Schaersvoorde schreef ze zich in voor de S-Factor en nam zanglessen bij Sandra Vanreys. Als veertienjarige deed ze mee met The Voice Kids en schopte het in Team Angela tot The Battles. Vele optredens volgden en Meike nam een eigen single op. Ze haalde haar GTL-diploma en deed auditie bij het Rijn IJssel College in Arnhem voor de opleiding Muziek waar ze werd aangenomen. Nu, als tweedejaars, is ze door school ingedeeld in een band. Met deze formatie Dawnbreakers doet ze mee met de Achterhoekse Bandcompetitie bij DRU in Ulft die wordt gehouden op zaterdag 7 april. De winnende band mag optreden op Huntenpop.

Doodeng
"Meteen als brugklasser van Schaersvoorde schreef ik me in voor de S-Factor, met totaal geen podiumervaring. Daarnaast begon ik met zanglessen bij Sandra Vanreys. Voor mij was het van jongs af aan duidelijk: ik wil de muziek in. Natuurlijk vond ik het in het begin doodeng om voor publiek te zingen maar ging het toch gewoon doen", herinnert Meike Ubbink zich. Ze vervolgt: "Op mijn veertiende deed ik mee met The Voice Kids, daar bewaar ik mooie herinneringen aan, dat is echt een 'opstapje' geweest naar meer optredens. Ik mocht zanglessen volgen in de talentenklas van Babette Labeij Music Academy in Amsterdam. Drie seizoenen heb ik dat gedaan. Zingen heb ik altijd al gedaan, ik wilde het zo graag verder brengen dan de badkamer…"

Podiumervaring
Meike deed op verschillende manieren podiumervaring op, ze koestert mooie herinneringen aan de jeugdafdeling Harlekijn van het Winterswijks Muziektheater waar ze leerde acteren en zingen in musicals. Ze stond als vijftienjarige op Hemelvaartsdag op de planken bij Schiller en zong onder andere op de AaltenDagen, bij het Sjoksfestival, in Ahoy Rotterdam bij een Tennis Tournament en met Karin Bloemen in theater De Storm in Winterswijk. Ogenschijnlijk onbevreesd deed ze wat ze het liefste doet: optreden als zangeres.

Auditie
Na haar deelname aan The Voice Kids werd ze regelmatig gevraagd om als soliste te zingen bij concerten van muziekverenigingen en op bruiloften. Haar grote idool is Anouk. Ze glimlacht: "Vooral de wat oudere nummers van haar vind ik gewoon supergaaf! Met het nummer 'Lost' deed ik auditie voor het Rijn IJssel College, dat was mijn vrije keuze. Daarnaast was een toelatingsgesprek en het zingen van een verplichte song deel van de auditie. Het verplichte nummer was echt verschrikkelijk, helemaal niet mijn stijl… Gelukkig werd ik aangenomen!"

Dawnbreakers
Op het Rijn IJsselcollege worden de studenten klaargestoomd om, veelal als ZZP-er, de muziekwereld te veroveren. Meike: "Het is hard werken op school! We krijgen naast rekenen, Engels, Nederlands en ondernemersvaardigheden ook Muziekgeschiedenis, Performance en veel repetitie-uren. Ook persoonlijke zanglessen staan op het rooster, mijn zangdocent is Marijn van Haren van Naverone. Dit jaar, ik ben nu tweedejaars, ben ik in een band ingedeeld door school, we noemden ons Dawnbreakers en sloegen aan het repeteren. We hebben een verschillende achtergrond. Onze pianist is meer van de Jazz en een gitarist houdt van Metal. We maken nu electronic dance muziek, veel beats en gekke geluiden, maar wel met live drums, gitaar en keyboard."

Achterhoekse Bandcompetitie
Net als vijftig andere acts gaf Dawnbreakers zich op voor de Achterhoekse Bandcompetitie die op zaterdag 7 april wordt gehouden bij DRU in Ulft. Bij de inschrijving moest een demo worden ingezonden. Meike zegt niet zonder trots: "Zes bands zijn geselecteerd, waaronder wij! Echt supermooi dat we mee mogen doen! Elke band mag twintig minuten optreden, de winnende formatie mag een concert geven bij Huntenpop maar er is ook een opnamedag in een studio te winnen. We stapten erin zo van: 'leuk, gaan we doen' en nu mogen we nog meedoen ook! Supergaaf!" Ze vervolgt: "Doorbreken, ja daar dromen we allemaal van. Ik hoop dat het me lukt…"