Hans Klumpenhouwer (rechts) en Rene Rots in de Dorcas winkel. Foto: Karin Stronks
Hans Klumpenhouwer (rechts) en Rene Rots in de Dorcas winkel. Foto: Karin Stronks

'Voor mensen die geen cent te makken hebben'

René en Hans wandelen voor arme mensen in Albanië

Door Karin Stronks

AALTEN – Hans Klumpenhouwer en René Rots doen mee aan het project 'één miljoen stappen voor gerechtigheid'. Van 1 tot en met 8 juni wandelen ze samen met zeven collega-wandelaars, allen vrijwilligers van Dorcas, in het armste gebied van Albanië, in het bergachtige noorden. Hans Klumpenhouwer legt uit: "Terwijl in het zuiden van Albanië de economie aantrekt na een streng communistisch regime heerst in Noord-Albanië nog altijd bittere armoede. Het landschap is bergachtig en fantastisch maar de leefomstandigheden van bewoners zijn schrijnend, ze hebben geen cent te makken. Voor hen vragen we sponsoren, voor hen lopen we mee!"

Omzien naar 'verre naaste'
René en Hans doen allebei vrijwilligerswerk voor Dorcas. Ze helpen in de winkel of bij de inname van goede, bruikbare goederen. René zegt: "Vanaf het begin, toen de Dorcas winkel in Aalten openging, ben ik als vrijwilliger actief, naast mijn werk. Ben ook gaan lezen over de projecten die Dorcas steunt. Toen ik hoorde van de wandeltocht in Albanië besloot ik om me in te schrijven, om iets te betekenen voor de doelgroep daar. Ik zie het als het 'omkijken naar je naober', in dit geval is dat de 'verre naaste'!"

Eén miljoen stappen voor
gerechtigheid

Hans heeft in de bouw gewerkt. Door zijn ziekte, hij heeft sinds 2003 te maken met kanker, is hij volledig afgekeurd. Hij geeft aan: "In die tijd kwamen er nieuwe dingen op mijn pad. Toen de Dorcas winkel werd gerealiseerd kon ik als timmerman hierbij helpen. Samen met heel veel vrijwilligers hebben we een mooie winkel neergezet! Een andere hobby van mij is wandelen en ik heb me opgegeven voor het project 'één miljoen stappen voor gerechtigheid'. De tocht zou vorig jaar oktober plaatsvinden, maar door onvoldoende deelname is het uitgesteld. We wandelen van 1 tot 8 juni."

Inleg minimaal 3000 euro
De kosten van de reis naar en het verblijf in Albanië betalen Hans en René zelf, voor het project 'één miljoen stappen voor gerechtigheid' is hulp van sponsoren nodig. Hans heeft al bijna een jaar geld ingezameld, het drempelbedrag heeft hij al bijeen gebracht. Hij legt uit: "Elke wandelaar moet minimaal 3000 euro meebrengen, dit geld gaat voor 100% naar de allerarmsten in Albanië. Inderdaad heb ik dat bedrag al bij elkaar, maar ik ga gewoon door met sponsoren benaderen!" Hans vervolgt: "Het is gewoon prachtig dat mensen willen helpen! Zo waren we pas bij iemand om meubels op te halen voor Dorcas, we dronken even koffie en ik vertelde over de wandeling in Albanië. Toen we weggingen kreeg ik vijftig euro in m'n handen gedrukt! Geweldig was dat!"

Spaarpotten en statiegeld
René heeft al ruim tweeduizend euro bij elkaar gebracht. "Ik ben er nog niet maar het komt vast goed! Bij Dorcas staan spaarpotten waar klanten een bijdrage in kunnen doen, ook verkopen we koekjes waarvan de opbrengst naar 'één miljoen stappen voor gerechtigheid' gaat. Bij Jumbo Leussink in Aalten kunnen klanten hun statiegeldbonnen doneren aan ons project. Zelf benader ik ook sponsoren natuurlijk", aldus René.

Grote contrasten
Albanië is één van de armere landen in Europa. In het noorden, een bergachtig gebied, liggen hele districten geïsoleerd en is de werkloosheid hoog en de levensstandaard laag. Eén miljoen stappen voor gerechtigheid biedt hulp aan honderd gezinnen, waaronder ouderen en chronisch zieken, die wonen in het district Tropoja. Hans zegt: "Het landschap is bergachtig en fantastisch maar de leefomstandigheden van de bewoners zijn vaak schrijnend. We zullen grote contrasten zien tijdens de achtdaagse wandeling. We leggen zo'n honderd kilometer af door dit hooggelegen, ijle gebied."
Mensen die willen doneren kunnen dat doen via de website www.1miljoenstappenvoorgerechtigheid.nl. Onder het kopje 'zoek een persoon' zijn René Rots en Hans Klumpenhouwer te vinden en kan een gift worden gedaan.