De jachthut bij Beestman moet alsnog afgebroken worden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De jachthut bij Beestman moet alsnog afgebroken worden. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Geen omgevingsvergunning voor jachthut

AALTEN - De gemeente Aalten zal geen medewerking meer verlenen aan het in stand houden van de jachthut op landgoed Beestman.

Door Bernhard Harfsterkamp

Burgemeester en wethouders wilden tot voor kort nog wel meewerken aan de legalisatie van die jachthut. De hut bevindt zich in een bosje nabij de grote boerderij van Beestman. Het kippenhok heeft er al vele jaren gestaan en is veranderd in een jachthut. Zo'n zes keer per jaar wordt het gebruikt voor de jacht. Daarnaast wordt het zo'n 25 keer per jaar voor beheerwerkzaamheden op het landgoed benut. De gemeente vond het gebruik passen in het waardevolle landschap. De bewoner van de boerderij heeft herhaaldelijk bezwaar gemaakt tegen de hut. Nadat ook de Raad van State heeft uitgesproken dat legalisatie onterecht is, zal de gemeente geen medewerking meer verlenen aan het in stand houden van de jachthut.

Nadat in 2015 geconstateerd was dat de hut illegaal was gebouwd wilde de gemeente de hut opnemen in het bestemmingsplan buitengebied. De eigenaar van de boerderij Beestman maakte hiertegen echter bezwaar. De bestuursrechter gaf hem gelijk en oordeelde dat er niet voldoende sprake was van "zicht op legalisatie". Daarom startte de gemeente alsnog een aparte procedure voor de hut. Een meerderheid in de raad steunde dit. Er werd echter opnieuw in beroep gegaan. In juli 2016 heeft de rechtbank Gelderland het besluit vernietigd. B en W moest toen een herstelbesluit nemen. Dit is begin dit jaar afgewezen door de Raad van State. Er wordt geen nieuwe poging gedaan om de hut alsnog te legaliseren. B en W vindt nu dat er elders op of bij het landgoed Beestman een beheersgebouwtje kan worden geplaatst. Het verbouwde kippenhok moet worden afgebroken.