Wethouder Kok is op het bankje gaan zitten, dat hij zojuist onthulde. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Wethouder Kok is op het bankje gaan zitten, dat hij zojuist onthulde. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Foto:

Vanaf een bankje langs de Huiskermatedijk

AALTEN – Deze week ben ik op mijn wenken bediend. Een week geleden schreef ik in het randbericht over bankjes, waarop ik wilde gaan zitten om te vertellen over de directe omgeving ervan. Maar, schreef ik, dan moeten er wel meer bankjes komen in Aalten. Zaterdag was ik bij de onthulling van een reeks nieuwe bankjes en uiteraard ging ik er opzitten. Het staat aan de Huiskermatedijk en is er geplaatst door de afdeling Aalten van de LTO Noord.

Door Bernhard Harfsterkamp

De Land- en Tuinbouworganisatie laat graag aan de andere bewoners van de gemeente zien waarmee de boeren bezig zijn, vertelde Gerben Obbink. Dat gebeurt met fietstochten, met de boer op, waarbij een boerderij kan worden bezocht, en met educatieve projecten voor scholen. Daaraan is nu het bankjesproject toegevoegd. Intussen zijn er tien van die bankjes geplaatst nabij boerderijen. Binnenkort volgen er nog tien.

Twintig bankjes dankzij LTO en SAAP

Op het nieuwe houten bankje bevindt zich een bordje met de tekst 'Dit uitzicht van het boerenlandschap wordt u aangeboden door het Melkveebedrijf van de familie Korten-Lensink'. Bij dat bedrijf aan de Kroondijk werd ik met andere genodigden ontvangen voor een kopje koffie, waarna er over de weg naar het nieuwe bankje werd gelopen. De aanwezige kinderen pakten het handiger aan. Die namen de kortste weg door het weiland. "Wel moeilijker lopen met dat hoge gras", zei een van de aanwezigen. De kinderen maakte het niet uit.
Wethouder Ted Kok was aanwezig om het doek van dit eerste bankje te trekken. "Het is een mooi moment om dit te doen", zei hij. "Door de Fietsersbond is de Achterhoek uitgeroepen als mooiste omgeving." Kok richtte daarna snel zijn aandacht op de gemeente Aalten, want daar is het 't allermooist. "Het landschap heeft hier alles. De natuur, het reliëf, de koeien die buiten in de wei lopen, de fietspaden." Of hij daarmee ook de Huiskermatedijk bedoelde was onduidelijk, want daar is het zand al wat mul, zodat het er lastiger fietsen is. Maar de wethouder noemde ook de wandelaars, die kunnen uitrusten op een van de twintig bankjes.

Kok verwees ook naar de Visie 2025, die door de gemeente is opgesteld. "Daarin hebben we beschreven waar we naar toe willen en waar we trots op zijn. Die trots is er voor de eigen omgeving. Dat mag ook, dat moet ook, want het is bijzonder om hier te wonen en te werken." Hij vond dat de landbouw af en toe te negatief in het nieuws komt en dat is niet altijd terecht. Vanaf de boerenbankjes kunnen de voorbijgangers in ieder geval een andere blik krijgen op het boerenland. Het bankjesproject wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland (SAAP). De SAAP heeft elk jaar een programma met diverse projecten op het gebied van natuur, landschap, recreatie en landbouw. De stichting krijgt daarvoor subsidie van de gemeente.

Tussen het bankje en de boerderij van de familie Korten-Lensink liggen uitgestrekte weilanden. Daartussen loopt een slootje, waarlangs pinksterbloemen bloeien. Hoewel de eerste pinksterbloemen al met Pasen hun lichtlila bloemen laten zien, zijn ze inmiddels overal in grote hoeveelheden in bloei gekomen. Op de Haart zag ik zelfs enkele weilanden, waarin er zeer veel stonden. Dat zie je niet overal meer in het boerenland, maar in het weiland voor het bankje zijn wel plukjes lila te zien. En natuurlijk ook paardenbloemen, want die hebben eveneens de top van hun bloeiperiode bereikt. Die Huiskermatedijk, hoorde ik van een van de aanwezigen, wordt in de volksmond ook wel de Veentjesdijk genoemd. Het was de weg naar het Witte Veen, dat tussen de Driehonderdmeterweg en de Duitse grens lag. Daar lagen tot aan een grote ruilverkaveling heel veel natte weilanden met nog veel meer pinksterbloemen. Daarvoor moet er zelfs hoogveen zijn geweest, waar turf gestoken kon worden. Dat blijft het aardige van bankjes. Ze doen je niet alleen genieten van de huidige omgeving, maar doen je ook nadenken over het verleden.

Het bankje net voor de onthulling. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het uitzicht vanaf het bankje aan de Huiskermatedijk. Foto: Bernhard Harfsterkamp