Bezoekers luisteren naar de uitleg van de molenaar.
Bezoekers luisteren naar de uitleg van de molenaar. H. Nijland

Oplossing zoekplaatje: Hoopman in IJzerlo

IJZERLO - Een prachtige foto uit de oude doos van een bedrijf uit het Aaltense buurtschap IJzerlo. Henk Koskamp wist ons uitvoerige informatie te verstrekken over deze foto: "We zien hier Hoopman in IJzerlo, een mooie foto uit 1952. Het bedrijf van smid Jan Hoopman, opgericht in 1911, was toen nog veelzijdig; behalve een smederij en hoefsmid was er een winkel voor huishoudelijke artikelen, een autoverhuurbedrijf en taxi gevestigd. Ook was er een fietsenmakerij en een benzinepomp. In het midden op de foto staat werknemer Willem Westervelt van de 'Wellink', die toen vertrok om zich met zijn gezin te gaan vestigen in Canada." Kortom, het bedrijf was van alle markten thuis. Hoopman is nu bekend onder de naam 'Holaras'. In 2011 kreeg het bedrijf in verband met het 100-jarig bestaan het predikaat Hofleverancier, uitgereikt door burgemeester Bert Berghoef.

Inmiddels staat er nu op bijna 10.000 vierkante meter een modern ontwikkel- en fabricagebedrijf. Zo'n vijftig medewerkers en diverse toeleveranciers, met name uit de regio, realiseren hier hun toegevoegde waarde voor boeren, tuinders, landbouwmechanisatiebedrijven en loonwerkers, zaaizaadbedrijven en luchthavens, en dat zowel lokaal als nationaal en internationaal.
Het succes van het bedrijf begon met de ontwikkeling en productie van de knollenplukker en het zaaimachientje. Hans van Lochem: "Hoopman IJzerlo; ik ben er vaak geweest in de jaren '50 met mijn vriend, bij zijn oom Bram. Ik heb er altijd fijn kunnen spelen!"

Jolanda Albers-Houwers schrijft: "Het zoekplaatje van deze week, kan dat ook in Lintelo zijn, in plaats van IJzerlo? Ik vond het verdacht veel lijken op Klein Hesselink (nu Witte Smid) in de buurt van m'n ouderlijk huis. En waar ik als klein kind werd heengestuurd (Riek van de Smid) voor kleine boodschapjes/ijzerwaren maar ook voor sigaretten en snoep. En waar volgens mij nu nog de klompen voor het 'etalageraam' staan." Leo van der Linde reageert: "Het is Hoopman in IJzerlo, al heeft de foto van de smederij van Klein-Hesselink in Lintelo er wel wat van weg."


Kennismaken met de molenaar en producten

LINTELO - De landelijke molendag wordt 12 mei ook gevierd bij de Wenninkmolen, Gendringseweg 27 in Lintelo. De molen is dan geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De molen draait en bezoekers kunnen de molenaars ontmoeten, die rondleidingen verzorgen en vertellen over de techniek van de molen, hun ambacht (door Unesco als immaterieel erfgoed verklaard) en de producten die een korenmolen maakt.

Kinderen kunnen zelf malen met maalsteentjes en walsjes, waardoor de werking van een graanmolen inzichtelijk gemaakt wordt. Tussen 11.30 en 14.00 uur worden er molenpannenkoeken gebakken; de opbrengst is voor het onderhoud van de molen. Er is pannenkoekenmeel en bloem te koop voor thuisgebruik. Koffie, thee en limonade staan klaar voor de bezoekers.
Molen Prins van Oranje in Bredevoort en de Teunismolen in De Heurne zijn ook geopend. Maak eens een molenrondje en op 12 mei, de landelijke molendag.


Fietstocht vanuit De Heurne

DE HEURNE - Zaterdag 19 mei is in De Heurne weer de jaarlijkse fietstocht. De lengte van de route is 30 kilometer. De tocht begint bij café Bruggink en gaat van daaruit over kleine wegen en paadjes door De Heurne, richting Breedenbroek en Silvolde. Onderweg is er een pauzeplek waar koffie/thee of ander drinken te koop is. Ook is er een toilet aanwezig. Daarna gaat de tocht verder, via Sinderen weer richting De Heurne, om uiteindelijk weer uit te komen bij Bruggink. De start is mogelijk tussen 17.30 en 19.00 uur bij café Bruggink, Caspersstraat 2 in De Heurne. De kosten zijn 2 euro per persoon. De tocht wordt georganiseerd door Heurns- Belang.

Bezoekers luisteren naar de uitleg van de molenaar.